Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Oficial. Noile reguli de funcţionare a teraselor. Care este distanţa dintre cei care stau la aceeaşi masă

5
30 May 2020 09:16:09
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Noile reguli privind funcţionarea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, printre noutăţi numărându-se distanţa care trebuie respectată de consumatorii care stau la aceeaşi masă.

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor, începând de luni 1 iunie, au fost publicate în Monitorul Oficial într-un ordin emis de miniştrii Sănătăţii, Economiei, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii. 
 
Astfel, la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi.
 
În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.
 
De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie). Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.
 
În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.
 
De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.
 
Este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. 
 
La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim 2 metri.
 
Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.
 
În acest sens, administratorii teraselor trebuie să completeze, într-un registru, date concrete pe baza cărora se poate efectua o anchetă epidemiologică în cazul îmbolnăvirii unuia dintre clienţi. Aceste „date concrete” ar putea presupune numele şi prenumele, precum şi adresa de domiciliu şi numărul de telefon.
 
Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
 
Pentru nerespectarea acestor noi reguli, amenzile sunt de  la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, şi de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ratzai Draq
30.05.2020, 11:31:41

si uite asa fiecare restaurant devine operator de date cu caracter personal, obligati sa se conformeze unei legislatii mai ample decat dexu' si biblia la un loc.. Acum au sansa sa declare bucatarul ca persoana responsabila de prelucrarea datelor, hostessele de securitatea datelor si asa mai departe. Noi, pe de alta parte, vom aplauda numarul coplesitor de persoane salvate de prevederea de a nu consuma alimente in picioare.

+1 (1 vot)
Comandor Gherghisan
30.05.2020, 14:29:00

Cel mai bine pun lacatul pe usa. Isi vor lua amenzi cat nu pot duce. Plus de asta mioriticii vor navali fara rezervare si va iesi scandal. Sau..... angajeaza fosti militieni si gardieni de puscarie sa pastreze ordinea!

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
30.05.2020, 13:16:07

Chiar și având la bază motivația extrem de serioasă .. tot a batjocură seamănă ! Chiar trebuie să trec pe sub furcile caudine ..ca să fac ce ? Pentru ce ? Chiar merită să suporți toate astea ca să bei o bere cu prietenii ? No way ...

+1 (1 vot)
ivanhoe zoom
30.05.2020, 14:17:50

Nu trebuie vreo hartie legalizata care sa certifice faptul ca sunt neam cu x y z?

+1 (1 vot)
Comandor Gherghisan
30.05.2020, 14:30:12

Hartia aia trebuie doar daca-i aglomerat, ivanhoe. Sa intri peste rand!

Modifică Setările