Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Oficial: Cum poţi dovedi vechimea în muncă, în cazul pierderii sau deteriorării carnetului de muncă

3
25 Sep 2020 19:00:42
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministerul Muncii a furnizat vineri noi informaţii privind modalitatea obţinerii dovezii vechimii în muncă în cazul puerderii sau deteriorării carnetului de muncă.

"În situaţii excepţionale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 ar putea fi valorificate în baza informaţiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice, dacă acestea sunt complete", a informat vineri  Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
 
Astfel, potrivit Ordonanţei de urgenţă care modifică şi completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la stabilirea drepturilor de pensie vor putea fi utilizate, în mod excepţional, informaţiile din arhiva electronică existentă la nivelul caselor de pensii publice.
 
Arhiva electronică a caselor de pensii publice a fost creată prin HG nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001. Această arhivă cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât şi carnetele de muncă scanate.
 
"Din păcate, activitatea de scanare nu a fost complet şi corect executată, astfel încât să poată fi utilizate toate informaţiile din carnetele de muncă pentru orice persoană care astăzi ar fi avut nevoie", notează Ministerul Muncii.
 
Această măsură a Guvernului are rolul de a sprijini persoanele care în prezent sunt în imposibilitatea de a dovedi stagiile de cotizare şi veniturile pe care le-au realizat în timpul activităţii profesionale, din cauza unor situaţii excepţionale cum ar fi distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, conform comunicatului Ministerului Muncii.
 
Practic, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului că nu deţine carnetul de muncă sau că documentul este degradat, dacă informaţiile introduse în baza de date sunt identice cu cele din carnetele de muncă scanate, aceste informaţii referitoare la vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie, potrivit Ministerului Muncii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Andrei Adrian
26.09.2020, 01:40:36

Am 10 ani munciti in Ro intre 82 si 92 (aproximativ). N-am, si nici nu-mi trebuie pensie de pe urma lor, dar daca pot sa scot un ban de pe urma lor, o sa caut sa-l scot si sa-l donez N-am habar unde mi-au ros soarecii cartea aia de munca, dar daca Guvernul zice ca mi-o gaseste... am sa-i spun si eu unde sa trimita pensia de la el. Pot s-o spun de acum: La oamenii aceia care construiesc un spital in Bucuresti, le donez oricum niste euro pe luna printr-o aplicatie de pe telefon, cred ca mi-am construit deja 1 metru cub, pana mor fac 3 metri sa-mi fie de monument funerar! Salut initiativa, decat sa se ingrase niste porci si niste scroafe pe salarii si pensii nesimtite, mai bine sa fac ce cred eu ca trebuie cu banii mei! Pentru ca ma temeam sa nu mi se stearga comentariul daca "fac publicitate" n-am pus link, cautati singuri ce iese la rezultate cand iti doresti sa daruieste viata!

+11 (11 voturi)
jeff
29.09.2020, 15:38:55

Veti putea beneficia de pensie din Romania daca, la momentul solicitarii, aveti domiciliul sau resedinta in tara si, impreuna cu anii lucrati afara, aveti min 15 ani vechime. In 92 nu se auzise de scanari ale carnetelor de munca, asa ca, atunci cand ati plecat, trebuia sa va recuperati carnetul de la ultimul loc de munca (nu ati facut fisa de lichidare?) si sa-l aduceti, vreo 15 ani mai tarziu, pentru scanare si prelucrare, la casa de pensii.

Antonio
26.09.2020, 12:33:29

@Afrodita Cicovschi Sunt de mult plecat din România. Am lucrat mai bine de 10 ani cu contract individual de munca in țară . Nu am avut niciodată carte de muncă. În perioada aceea era o debandada totală legat de înregistrarea într-o carte de muncă fizică a vechimii. Imi permit sa iti sugerez un subiect de articol...pe care sa il scrii tu sau un coleg de-al tău. Sunt foarte multe persoane care ar vrea să știe exact, cum sa afle care e vechimea lor in muncă oficial înregistrată. 1. Care e instituția ce detine aceste date. 2. Care sunt pasii de urmat pentru a solicita un document prin care sa aflăm cât din perioada lucrată a fost transmis si arhivat de ITM (probabil ca asta este numele - Inspectoratul teritorial de muncă).? 3. Dacă datele nu au fost transmise de angajator, cum recuperăm acele date? 4. Dacă compania la care am lucrat nu mai există, ce posibilitate avem (care ar fi procedura) să obținem documentele care sa demonstreze perioada in care am lucrat acolo? 5. Dacă compania nu a virat către stat taxele și impozitele pentru angajați, cum putem să ne cerem drepturile pentru perioada muncita? Asta sună a struțo-cămilă : angajat cu contract dar muncind la negru. Sunt convins ca sunt cititori care iti vor mulțumi!

-7 (7 voturi)
Modifică Setările