Olguţa Vasilescu: Anul acesta ne-am dat seama că va trebui să găsim soluţii pentru atragerea înapoi a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată vineri la o dezbatere pe tema dezvoltării economice a zonelor rurale din România, în cadrul căreia s-a discutat despre deficitul forţei de muncă din domeniile IT, construcţii şi agricultură, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că „anul acesta ne-am dat seama că va trebui să găsim soluţii pentru atragerea înapoi a românilor, mai ales a celor care lucrează în mediul rural”.

"O situaţie care devine din ce în ce mai îngrijorătoare (...) este aceea că în ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piaţa muncii din România în ceea ce priveşte câteva sectoare: IT-ul, construcţiile şi agricultura. (...) Românii care au plecat în afara graniţelor lucrează în special în aceste sectoare (...). Şi iarăşi, anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea şi în anii următori, că va trebui să găsim soluţii pentru atragerea înapoi a românilor, mai ales a celor care lucrează în mediul rural", a spus ministrul Muncii.

Vasilescu a spus că, în cazul în care mâine 12.000 de IT-işti termină cursurile de specialitate sunt imediat absorbiţi de piaţa muncii.

În ce priveşte medicii, ministrul a spus că sunt scoase posturi de medici la concurs dar nu se prezintă nimeni. „Sau oricum pe 10 locuri se prezintă un singur candidat”.

Legat de sectorul construcţiilor, Vasilescu a spus că „problema foarte mare va veni anul viitor (...) când va intra în funcţiune PNDL-ul II, care înseamnă o sumă de aproximativ 30 de miliarde de lei, bani pe care îi vor gestiona toate localităţile şi în special cele din mediul rural, pentru că banii merg acolo, către proiecte de apă, de canalizare, de şcoli, de grădiniţe, dispensare ş.a.m.d., dar vom avea o problemă cu forţa de muncă în construcţii şi abia anul viitor o să ne dăm seama cât de gravă este această situaţie”.

Vasilescu are o nouă strategie, de pe când era primar al Craiovei: Bursa locurilor de muncă a Primăriei

Vasilescu a mai afirmat că pentru rezolvarea problemei forţei de muncă, Guvernul a iniţiat mai multe proiecte, iar de anul viitor va veni şi cu o strategie separată în ceea ce priveşte locurile de muncă, cu un proiect pe care l-a iniţiat la Craiova când era primar — bursa locurilor de muncă a primăriei.

"Bursa locurilor de muncă a primăriei a funcţionat foarte bine. Mi-am dat seama după zeci de audienţe ţinute în primărie, că oamenii veneau să întrebe unde să se ducă să lucreze. Şi le spuneam: ok, dar la AJOFM sunt locurile de muncă prezentate, se fac tot felul de burse de locuri de muncă. Oamenii ştiu că trebuie să întrebe primarul. În mediul rural acest lucru este chiar mult mai accesat decât în orice oraş din România. Oamenii ţin legătura cu primarul. Şi atunci ne-am gândit că această bursă a locurilor de muncă să aibă legătură şi cu primăria, cu comunitatea locală, şi mai ales este valabil pentru românii care au plecat în străinătate şi care vor să se întoarcă să lucreze şi în loc să acceseze site-ul AJOFM-ului care se referă la întreg judeţul este cel mai bine să ştie exact în localitatea lor de domiciliu ce se întâmplă, ce locuri de muncă sunt disponibile şi îi aşteaptă", a declarat Vasilescu, citată de agerpres.ro.

Ministrul Muncii a participat la dezbaterea cu tema "Dezvoltarea economică, socială şi culturală a zonelor rurale din România" organizată de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Federaţia Agro Propact, la care au mai fost prezenţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite