Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Olguţa Vasilescu critică decizia CCR privind neconstituţionalitatea parţială a noii legi a pensiilor

9
14 Mar 2019 08:26:35
Autor: Afrodita Cicovschi

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a avut prima reacţie după ce Curtea Constituţională a decis că Legea pensiilor este parţial neconstituţională.

''Aştept motivarea Curţii. Este clar că nu poate să fie neconstituţional articolul care prevede datorat şi plătit pentru că este clar există articolul 56 din Constituţie care spune că îndatoririle cetăţenilor sunt acelea de a-şi plăti taxele, ceea ce sigur că nu s-a întâmplat în România până acum, din păcate.
 
CCR, din ceea ce înţeleg eu, cere de fapt o normă de clarificare. Mai precis de când afectează şi pe cine afectează. Cum am spus, îi afectează pe cei care intră în pensie după 2021, după intrarea efectivă a legii pensiilor în vigoare. Dacă Curtea simte nevoia să clarificăm mai bine această chestiune, nu este niciun fel de problemă să introducem data exactă care este de la intrarea în vigoare a acestei legi. 
   
În ceea ce priveşte chestiunea cu pensiile de invadilitate, am discutat legea cu foarte mulţi profesori de drept constituţional, cu Consiliul legislativ şi am stabilit următoarea chestiune: îi dăm persoanei posibilitatea să opteze dacă merge pe pensia minimă pentru că din punctul meu de vedere este mult mai avantajos pentru ei să meargă pe pensia minimă, care în aceşti doi ani a crescut cu 60%. Este foarte adevărat că această lege trebuia să vină la pachet cu Legea Asistenţei Sociale. Ştiu că în octombrie am lăsat-o în minister, înţeleg că este pe traseul de aprobare legislativă şi sigur că acea lege avea rolul să clarifice ceea ce se întâmplă cu pensiile de invaliditate, în sensul că puteau să aibă această opţiune de a îşi alege pentru ei ce este mai avantajos din punct de vedere financiar. Aici punem problema că există pensionari de invaliditate care au lucrat o zi. Atunci li s-a dat această posibilitate să opteze. Trebuie să vedem exact ce spune Curtea pentru că atunci când am făcut legea, ne-am gândit la o decizie mai veche a Curţii referitoare la pensiile de invaliditate'', a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.
 
Citeşte şi:
 
Noua lege a pensiilor se întoarce în Parlament pentru reexaminare. CCR a decis că este parţial neconstituţională

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

kitty kat
14.03.2019, 09:15:02

Olguto, ia-o pe Veorica si treceti la sarmale cå la altceva nu vå pricepeti...

+8 (8 voturi)
ovidiu preda
14.03.2019, 09:18:41

Comentariu considerat abuziv.

Cel Mare Scarambeu
14.03.2019, 09:25:12

Bre Olguțo,ce facusi bre,dadusi pensie mare la toata lumea si acuma CCR iți stricara treburile.Nu mai bine lasai centura si iți vedeai mai departe de legea asta???

+7 (7 voturi)
Ecovizitator
14.03.2019, 09:26:24

Olguţa frustrată, cu nasul pe sus, se bagă-n din nou în seamă. E foarte simplu. CCR nu ,,simte nevoia de clarificări cu eminenţa PSD-istă'' ci analizează şi deliberează din punct de vedere constituţional.

+6 (6 voturi)
Ciprian Ch
14.03.2019, 09:26:47

Aoleu muicaaaa ce facurati nana?! Incurcasi articolele si explicatiunile? Si pe tanti asta vroia Daddy sa o mai puna la un minister, sa faca varza si pe-acolo.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (9)