OMV Petrom: Centrala electrică de la Brazi a produs peste 32 TWh de energie electrică în cei zece ani de la punerea în funcţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

OMV Petrom a anunţat luni că centrala electrică de la Brazi a produs în cei zece ani de la punerea în funcţiune o cantitate totală de peste 32 TWh de energie electrică.

În acest context, Franck Neel, Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze  şi Energie, a transmis: „Suntem mândri că centrala de la Brazi este de zece ani un producător de încredere pentru industria şi gospodăriile din România. Totodată, centrala noastră este un reper pentru siguranţa aprovizionării cu energie electrică, având în vedere timpul rapid de pornire, flexibilitatea şi eficienţa ridicate. Credem că, în tranziţia energetică a României, gazele naturale sunt cel mai bun partener pentru energia regenerabilă.”

Centrala Brazi este o centrală în ciclu combinat care foloseşte gaze naturale pentru a produce energie electrică destinată reţelei naţionale şi care foloseşte o tehnologie avansată care îi permite oprirea şi repornirea într-un interval foarte scurt de timp. 

Centrala are, datorită acestei tehnologii, un rol important în asigurarea de servicii auxiliare de sistem şi de echilibrare a Sistemului Energetic Naţional (SEN), compensând cu electricitate atunci când sursele regenerabile sunt intermitente. Această tehnologie avansată permite centralei să funcţioneze în condiţii de eficientă ridicată, de 57%, comparativ cu media de 30% a centralelor electrice din România.

OMV Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala Brazi, aceasta fiind cea mai mare investiţie privată de tip greenfield din România. Construcţia centralei de la Brazi a început în 2009, iar exploatarea comercială a debutat în august 2012.

Centrala electrică cu ciclu combinat Brazi are o putere instalată de 860 de MW şi dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW şi o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW. Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conţinută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină.

Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din  producţia de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite