OMV dă primele semne că nu va investi în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMV nu vede politici favorabile pentru a investi în România, unde a descoperit un zăcământ uriaş de gaze naturale, la Marea Neagră, lipsa unui regim fiscal stabil în România împiedicând compania să ia o decizie.

Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operaţiunile downstream, a avertizat asupra politicilor din Europa care au împiedicat compania să ia o decizie finală de investiţie pentru proiectul din Marea Neagră.

„În România, unde am descoperit un imens zăcământ offshore de gaze naturale, nu vedem politicile adecvate pentru a face o investiţie de câteva miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal şi de reglementare stabil pentru a lua o decizia, iar în prezent ne chinuim acolo”, a declarat Leitner, în cadrul Conferinţei Europene pe tema gazelor naturale, care a avut loc la Viena, scrie publicaţia Upstream Online.

În schimb, Leitner a îndemnat Europa către o relaţie stabilă cu Rusia asigura securitatea furnizării de gaze, spunând că „gazul rusesc este cea mai sigură sursă pe care şi-o poate imagina”.

În luna octombrie, compania austriacă OMV a anunţat că amână pentru 2019 decizia privind investiţia în proiectul de extracţie a gazelor naturale din Marea Neagră, explicând că Guvernul român a amânat prea mult adoptarea legii offshore. „Nu putem lua o decizie privind investiţia în acest trimestru, aşa cum planificasem”, spunea atunci Rainer Seele, directorul executiv al companiei, adăugând că OMV trebuie să evalueze întâi condiţiile legale stabilite de Parlament pentru investiţia cifrată la „miliarde de euro”.

La câteva zile după, şi Black Sea Oil & Gas (BSOG) a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce priveşte în ceea ce priveşte proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana şi Doina) în cursul anului 2018, ca urmare a adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv, potrivit profit.ro.

Legea offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră a fost promulgată în data de 12 noiembrie de preşedintele Klaus Iohannis. 

Această lege, trimisă la reexaminare în varianta iniţială de către preşedinte, a stârnit numeroase dezbateri atât între statul român şi companiile petroliere, cât şi în coaliţia de guvernare, în special din cauza felului în care urmau să fie impozitate companiile care scot gaze din Marea Neagră, astfel încât să aibă şi statul român de câştigat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite