Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Operatorii de distribuţie, obligaţi să citească indexurile. Cum va evita ANRE emiterea facturilor pe bază de estimări

10
10 Sep 2021 14:23:40
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat în dezbatere publică două proiecte de ordin privind standardele de performanţă ce trebuie îndeplinite de operatorii de distribuţie a energiei şi a gazelor.

Proiectele includ prevederi prin care obligă operatorii de distribuţie la citirea indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienţilor finali şi ai prosumatorilor. 
 
De asemenea, operatorul de distribuţie a gazelor este obligat să transmită utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensaţii pentru nerespectarea prevederilor.
 
„În cazul standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice,  principalele modificări se referă la includerea unor prevederi explicite privind obligaţia operatorilor de distribuţie referitoare la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienţilor finali şi ai prosumatorilor, respectiv în cazul asigurării accesului utilizatorilor integraţi în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare), precum şi prevederi privind acordarea de compensaţii utilizatorilor în cazul depăşirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum", arată ANRE.
 
În cazul standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, principalele modificări se referă la modificarea/redefinirea unor indicatori de performanţă pentru activităţile relevante ale operatorului de distribuţie a gazelor naturale cu privire la măsurarea gazelor naturale, periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare, regularizarea diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze distribuite, racordarea la sistemul de
 
distribuţie a gazelor naturale, precum şi la modificări ale compensaţiilor pe care operatorul are obligaţia de a le plăti pentru neîndeplinirea indicatorilor specifici, cu precizarea situaţiilor în care acesta nu are obligaţia acordării compensaţiilor.
 
„Totodată, a fost introdusă obligaţia operatorului de distribuţie de a transmite utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensaţii pentru nerespectarea prevederilor din prezentul standard şi cu privire la situaţiile în care operatorul sistemului de distribuţie este obligat să acorde compensaţii, valorile compensaţiilor, modul de solicitare/acordare, precum şi termenul şi modalitatea de plată ale acestora", precizează autoritatea.
 
Reprezentanţii ANRE consideră că modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică şi gaze naturale ale clienţilor finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere faţă de termenele prevăzute în reglementări.
 
„Astfel, perspectiva plăţii unor compensaţii clienţilor finali va conduce la stimularea operatorilor de distribuţie în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare", spun reprezentanţii ANRE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Till Eulenspiegel
10.09.2021, 14:59:30

citirea contoarelor se face in prezent de catre firme care practica un tarif foarte mic daca se vor angaja mii de salariati la distribuitori cu salarii babane vor mai creste costurile cu cel putin 20% hidra peneleproasa scatofaga ne vrea saraci lipiti

-16 (16 voturi)
Ludwig
10.09.2021, 15:07:27

Nu asa trebuie. Sa scoata contoarele pe sala la bloc sau afara lipite de zidurile caselor in caseta de protectie. In ce ma priveste eu am apometru ce este citit wifi cand trece masina pe strada. Asa se evita sa nu deschida usa, sa nu fie acasa, etc

+15 (15 voturi)
leuldinpanjshir99
10.09.2021, 15:01:09

Dati ordinele mai repede, lasati tergiversarea cu asa-zisa dezbatere publica!

-10 (12 voturi)
escu
10.09.2021, 16:12:34

pai contoarele aste nu's ,,inteligente'', smart, cu citire de la distanta?daca nu, atunci de ce au mai fost schimbate?

+1 (1 vot)
cioian ioian
10.09.2021, 16:31:54

Angajații de la distribuție ar trebui să citească indicele de pe contoare,sau ,consumatorii triim tă citirea la distribuitorii la care sant abonați..Acestă citire să se facă intr-o anumită zi.,stabilită de către DISTRIBUITORI. Distribuitorul să verifice autencititatea consumului ,periodic o dată la trei luni d

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările