Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Oprirea reactorului 1 de la Cernavodă, amânată pentru ca centrala să poată produce suficientă energie electrică necesară în această perioadă geroasă

4
16 Jan 2021 19:10:53
Autor: News.ro

Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat sâmbătă că amână pentru o dată ulterioară oprirea controlată a Unităţii 1 a centralei, pentru a asigura producţia de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional în această perioadă cu temperaturi scăzute.

Reactorul 1 urma să fie oprit în noaptea de vineri spre sâmbătă (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de reparaţie ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unităţii 1, iar manevrele de reducere a puterii să înceapă pe 16 ianuarie 2021, la ora 0:00.

”Nuclearelectrica anunţă că oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă, anunţată prin comunicat de presă în data de 12 ianuarie 2021, va fi amânată pentru o dată ulterioară. Amânarea opririi controlate a Unităţii 1 are ca scop asigurarea producţiei de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional în această perioadă în care temperaturile în ţară vor fi deosebit de scăzute”, precizează compania.

Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că amânarea opririi controlate, planificată initial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, nu impactează în niciun fel funcţionarea normală a Unităţii 1, securitatea nucleară, personalul sau populaţia.

”De asemenea, au fost luate măsuri compensatorii ce asigură funcţionarea Unităţii 1 CNE Cernavodă la parametri normali, până la efectuarea lucrărilor de reparaţie a circuitului tehnologic clasic/secundar ce urmau a fi derulate în timpul opririi controlate din acest sfârşit de săptămână”, adaugă ei.

Compania va comunica data la care se va opri controlat Unitatea 1 în vederea derulării lucrărilor.

”Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită în mod controlat, în noaptea de vineri spre sâmbătă (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrări de reparaţie ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unităţii 1. Manevrele de reducere a puterii vor începe pe data de 16 ianuarie 2021, ora 0:00. Oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă se realizează conform procedurilor aplicabile în astfel de situaţii şi este necesară pentru a permite personalului CNE Cernavodă realizarea lucrărilor de reparaţie în condiţii de siguranţă, dat fiind faptul că fluidul de lucru (apa demineralizată) este la temperatura şi presiune ridicate”, anunţa compania pe 12 ianuarie.

Defecţiunea apărută la circuitul tehnologic clasic al Unităţii 1 şi lucrările de remediere aferente nu au  impact advers asupra securităţii nucleare, mediului, personalului sau populaţiei, spun reprezentanţii companiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Yagil Demsky
16.01.2021, 19:21:49

stai ca vine factura pentru alea 2 reactoare. 8 miliarde $ (mai degraba 12)

+1 (1 vot)
Eduard
16.01.2021, 20:15:37

Daca abia avem energie electrica in perioadele de varf in 2021 cand avem mult mai putini mari consumatori industriali fata de 1989, inseamna ca nu stam deloc bine cu capacitatile de productie a energiei. Parca intr-un timp eram exportatori de energie . Ce s-o fi intamplat ?

+3 (3 voturi)
tuturor iobag
16.01.2021, 21:49:13

ce s-a intamplat si cu termoficarea in bucuresti : alte tari au investit in noi unitati / in retehnologizarea celor vechi ... la noi "las' ca merge si asa.." ref cele 2 noi reactoare : in cat timp credeti ca se vor construi ? va dau un hint : cat a durat o amarata de "magistrala" de metrou in Buc ? iar aici vb de reactoare nucleare.....

+1 (1 vot)
Victor Nagy
17.01.2021, 12:21:48

Decizia de amanare a reparatiei ..... este politica . Sper sa nu axiste consecinte grave . Peste cateva saptamani sau cateva luni vom afla adevarul despre situatia sistemului energetic national + interconectari ....eventual din surse Sputnik . Deocamdata adevarul este tabu .

-2 (2 voturi)
Modifică Setările