Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Oraşele în care se scumpesc cel mai mult energia electrică şi gazele. Calculele unui fost ministru al Energiei

12
6 Jun 2021 08:46:56
Autor: Afrodita Cicovschi

Energia electrică şi gazele naturale se vor scumpi diferenţiat de la 1 iulie în funcţie de furnizor, astfel încât preţul gazelor naturale va ajunge cu 20 - 25% mai mare în unele zone ale ţării, iar cele ale energiei electrică va creşte cu 5 - 7%, a declarat pentru Digi24 un fost ministru al Energiei.

Potrivit calculelor făcute de Răzvan Nicolescu, un bucureştean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică, în timp ce la acelaşi consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult, dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul şi rămân la serviciul universal, scrie Digi24.
 
De la 1 iulie vor fi creşteri de preţuri şi la gaz, şi la energie electrică - mai ales pentru cei care nu şi-au schimbat contractele pentru a trece în piaţa concurenţială şi rămân în serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri între 20 şi 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creşterile se vor situa între 5 şi 7 la sută de la 1 iulie şi probabil că va mai fi o creştere similară la sfârşitul anului, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.
 
„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localităţi, mă aştept să fie o creştere mai mare, în altele, o creştere mai mică. Cred că cea mai mare creştere o vom vedea la Cluj, Braşov, Ploieşti, Craiova, iar cea mai mică creştere cred că va fi la Bucureşti. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La Bucureşti, creşterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, în prezent preşedinte al Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.
 
„Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informaţie, nu au trecut în piaţa concurenţială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane. „Ei sunt sub un tarif penalizator, se numeşte tariful pentru serviciu universal. Autorităţile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu ştiu încă ce trebuie să facă - să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru şi vor plăti aceste penalităţi - şi plătesc şi în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu. 
 

Înţelegere de tip cartel între furnizorii de energie

 
Ministerul Energiei suspectează o înţelegere ilegală de tip cartel între furnizorii de energie, întrucât aceştia nu au achiziţionat electricitatea pentru populaţie la cele mai mici costuri posibile, declara recent ministrul de resort, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpers.
 
Ministrul a arătat că preţurile încă nu s-au aşezat în piaţă după liberalizarea de la 1 ianuarie, iar furnizorii mizau pe faptul că autorităţile vor reveni la preţurile reglementate şi nu au achiziţionat energia pentru semestrul al doilea al anului.
 
„Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. 
 
O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile", a spus Popescu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Constantine Constantine
6.06.2021, 09:36:38

''Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile" Si s-au asezat: in sus! Fata de ofertele facute la inceput de an , cu exceptia Hidroelectrica (care a 2-3 credus pretul din ofera initiala !) si 2-3 firme mai mici, toti ceilalti au marit pretul final cu o medie de 20 bani/kwh.In plus cu mici exceptii majoritatea companiilor te taxeaza (atit la gaze cit si la energie) pentru faptul ca esti abonat uitnd ca de fapt are un contract de furnizare, abonamentele fiind de fapt o taxa ascunsa care mie personal imi scote din buzunar inca 5-600 lei/an plus cca 200 lei pentru cei care te ''lucreza'' cu dubla facturare lunar.Apoi cind preturile o vor lua razna preturile ''se vor aseza'' bine de tot.Daca omul asta banuieste lucruri necurate sa intervina imediat caci e neaparata nevoie.

-4 (10 voturi)
Maleficio Decenu
6.06.2021, 10:18:11

E o vorbă,dacă nu cură atunci picură curentul.Procesul de triere al conceptului că peștele cel mare muncă peștii mai mici e încă în plină mișcare browniană pe piața energetică din țară,vor fi supraviețuitori dar și mulți ”înecați” să sperăm ca statul să nu intervină prin ”vesta de salvare” a datoriilor.

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
6.06.2021, 09:54:59

Comentariu considerat abuziv.

ovidiu preda
6.06.2021, 10:25:14

Escrocii ii fura pe naivi si pe amarasteni, nu e nimc nou in asa-zisa liberalizare care de fapt inseamna scumpire

-2 (6 voturi)
Rrdde
6.06.2021, 10:50:49

ANRE este un organism care sustine interesele furnizorilor de energie, niciodata pe ale statului care ii plateste. Pana cand nu se rezolva furunculul de acolo, veti avea parte de scumpiri neincetate.... Niciodata nu am vazut vreo strategie a furnizorilor de energie din Romania pentru contracararea cresterilor de returi pentru consumatori; doar texte sofisticate, care ascund incompetenta si reaua vointa, ca orice text sofisticat din orice domeniu.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările