Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Orban: Înţeleg îngrijorările, dar în 2020 nu există niciun risc

0
23 Jan 2020 17:26:42
Autor: Elena Deacu
Orban afirmă că nu există niciun pericol să crească deficitul FOTO gov.ro
Orban afirmă că nu există niciun pericol să crească deficitul FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a comentat joi criticile din opinia Consiliului Fiscal vizavi de proiectul de buget pentru anul 2020, el precizând că „nu există niciun risc”.

Proiectul de buget conţine la capitolul cheltuieli sumele suplimentare pentru asigurarea creşterii pensiilor conform legii pensiilor şi deficitul proiectat este de 3,59%. Ca atare, înţeleg îngrijorările Consiliului Fiscal, dar vizavi de anul 2020 nu există niciun risc. De asemenea, şi pe anul 2021 am făcut proiecţia bugetară şi nu există niciun pericol să crească deficitul bugetar”, a declarat Orban.

El a spus că trebuie să urmărim evoluţia economică, trebuie să urmărim evoluţia încasărilor la bugetul de stat, dar aici Guvernul are „un plan de îmbunătăţire a colectării şi de luptă contra evaziunii fiscale pentru a asigura o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor”.

Consiliul Fiscal (CF) a arătat joi, că sunt necesare măsuri suplimentare privind veniturile şi cheltuielile bugetare pentru a se asigura convergenţa cu ţinta de deficit propusă pentru anul curent. Majorarea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 are loc în contextul unui derapaj bugetar de proporţii deja existent, afirmă instituţia. Potrivit acesteia, impactul majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum şi al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, implicând o majorare a ponderii cheltuielilor cu asistenţa socială cu încă 1,85 pp din PIB faţă de anul curent, şi un nivel al deficitului bugetar în jurul valorii de 6% din PIB. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările