Orban: Ne angajăm răspunderea pentru abrogarea prevederilor catastrofale din OUG 114. Exigenţă în analiza cererilor de bani! Dacă au primit să nu mai ceară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul îşi va angaja răspunderea pe abrogarea „prevederilor catastrofale” din Ordonanţa 114 şi le solicită miniştrilor să fie exigenţi atunci când primesc cereri de bani de la autorităţile locale şi să nu mai aloce fonduri celor care au primit deja.

Ludovic Orban a anunţat vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că Executivul îşi va angaja răspunderea pentru legea plafoanelor bugetare, necesară pentru legea bugetului.

„Ne angajăm răspunderea în faţa Parlamentului pe două pachete de legi, să le spun aşa. Prima angajare a răspunderii este angajarea răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în două domenii şi care va cuprinde legea plafoanelor bugetare. Ne-am stabilit ca obiectiv să reuşim să finalizăm procedura de dezbatere şi adoptare a legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor de stat până la sfârşitul anului. Pentru a putea finaliza legea bugetului de stat şi pentru a o putea înainta Parlamentului avem nevoie de aprobarea legii plafoanelor. Ştiţi bine că a existat speţă la Curtea Constituţională că legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută şi aprobată fără să fie aprobată înainte legea plafoanelor”, a explicat Orban. El a spus că va convoca o nouă şedinţă de Guvern pentru marţi, pentru a putea demara procedura de angajare a răspunderii.

De asemenea, Ludovic Orban a anunţat că Guvernul PNL îşi va asuma răspunderea pentru abrogarea prevederilor OUG 114.

„Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale pentru economia României care au fost cuprinse în Orodonanţa 114. Am tras nădejde că vom putea în dezbaterea parlamentară să abrogăm toate acele prevederi care au provocat, după părerea mea, prejudicii inestimabile economiei româneşti. Nu ştiu dacă vom putea face acest lucru. Dimpotrivă, din veştile pe care le primesc de la Parlament, din comisii, se pare că unii vor să înrăutăţească prevederile din Ordonanţa 114. Ultima ispravă este mărirea plafonului pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii la 15 miliarde lei. Este ceva de noaptea minţii”, a declarat premierul. 

El a precizat că într-o altă şedinţă de Guvern va demara procedurile pentru abrogarea prevederilor.

„Suntem obligaţi, dacă vrem să repunem lucrurile în normalitate şi să încetăm Ordonanţei 114 asupra economiei, va trebui şi ne vom angaja răspunderea cu siguranţă într-o şedinţă ulterioară, nu în şedinţa de marţi, ci în următoarea şedinţă de Guvern să declanşăm procedura de angajare a răspunderii şi pentru abrogarea prevederilor din Ordonanţa 114”, a clarificat Orban.

Totodată, premierul le-a cerut miniştrilor să fie circumspecţi în privinţa cheltuielilor pe final de an, pentru că Guvernul vrea să reducă deficitul la un procent cât mai mic şi le-a solicitat acestora să evalueze „cu maximă seriozitate” toate cheltuielile pe care le angajează.

În plus, Ludovic Orban a transmis că ministrul Finanţelor şi ministrul Dezvoltării Publice trebuie să analizeze situaţia necesarului de plată către autorităţile locale, dar trebuie să fie exigenţi în alocarea resurselor şi să nu mai dea bani celor care au primit deja sau celor care au solicitări neîntemeiate.

„Solicit ministrului Finanţelor şi ministrului Dezvoltării Publice să pregătească situaţia cu necesarul de plată către autorităţile locale pentru a putea asigura cheltuielile de funcţionare pentru localităţile unde autorităţile nu mai au resursele necesare. Să fiţi foarte exigenţi în analiza cererilor pe care le veţi primi. Repet, alocările din Fondul de Rezervă al Guvernului aflat la dispoziţia premierului au o singură destinaţie: cheltuieli de funcţionare, adică cheltuieli cu salariile acolo unde nu există bani pentru plata salariilor, cheltuieli pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, pentru plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, cheltuieli cu încălzirea şcolilor, de iluminat public, cheltuieli care sunt absolut necesare a fi efectuate. Vă solicit exigenţă în evaluarea cererilor. Am început să primesc şi eu direct cereri în care mi se cer sume de bani pentru cheltuieli care nu au nicio legătură cu cheltuielile de funcţionare. Dacă ei au cheltuit banii pe care îi aveau prevăzuţi la categoriile astea pe alte tipuri de cheltuieli, trebuie să analizăm serios toate sumele de bani pe care le vom aloca. În analiză vreau să luaţi ca şi criteriu de evaluare şi alocările anterioare care au fost făcute din Fondul de Rezervă al Guvernului. Ştiţi foarte bine că în ultimele săptămâni ale Guvernului Dăncilă au fost alocaţi bani cu nemiluita către diferite autorităţi locale, bani care nu au fost alocaţi pe principiile pe care vom aloca noi banii şi anume asigurarea fondurilor pentru activităţi vitale. Dacă sunt care au primit să nu mai vină să mai ceară bani. Dacă ei au cheltuit banii pe altceva, este treaba lor, să rezolve din resurse locale”, a conchis Orban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite