Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Orban, despre amânarea cu 9 luni a ratelor: Nu se poate aşa ceva. Căutăm să dăm o gură de oxigen. Guvernul ar putea suporta o parte din dobânzi

3
24 Mar 2020 19:45:30
Autor: Elena Deacu
Ludovic Orban FOTO gov.ro
Ludovic Orban FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că Guvernul discută cu Banca Naţională a României pentru a identifica soluţii pentru românii şi firmele care nu mai au posibilitatea să plătească creditele. Despre amânarea cu trei sau nouă luni a plăţii ratelor, vehiculată în spaţiul public, Orban a spus că „nu se poate aşa ceva”.

Ludovic Orban a reamintit că Guvernul a adoptat două ordonanţe de urgenţă privind măsuri economice, iar în momentul de faţă pune la punct modul de aplicare, pentru a le simplifica şi pentru a le putea oferi companiilor şi angajaţilor toate formele de sprijin.

„Continuăm activitatea în grupul de lucru economic, continuăm consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentaţii asociaţiilor profesionale, cu reprezentaţii sindicatelor pentru a identifica alte măsuri”, a spus premierul.

Orban a anunţat că Guvernul în intensă comunicare cu Banca Naţională şi cu reprezentanţii sectorului financiar-bancar „pentru a identifica cele mai bune soluţii de ajutorare a angajatorilor şi a angajaţilor care au credite, să putem să oferim o gură de oxigen pentru aceşti oameni care sunt într-o anumită situaţie şi poate unii dintre ei nu mai au posibilitatea să plătească credite”.

Premierul a menţionat că Guvernul, în colaborare cu Banca Naţională, va adopta actele normative pentru a coordona măsurile luate de BNR cu măsurile luate la nivel guvernamental.

Întrebat despre posibilitatea de amâna cu trei sau nouă luni plata ratelor la bănci, Orban a răspuns că „nu se poate aşa ceva”, deoarece băncile nu pot fi lipsite de venituri pe care nu le pot compensa prin altă modalitate.

„Vreau să vă spun un lucru simplu care trebuie înţeles: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută statul, economia este într-o problemă gravă. Noi trebuie, pe de o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme, să aibă posibilitatea să îşi rescadenţele creditele, să amâne plata unor rate. Noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părţi din dobânzi. Dar nu poţi forţa sistemul financiar-bancar să renunţe la venituri fără de care nu poate să funcţioneze normal. Aici trebuie să existe un echilibru care să menţină stabilitatea sistemului financiar-bancar, să nu pună băncile în situaţia de lipsă de lichiditate, să le afecteze buna funcţionare. Echilibrul trebuie căutat şi trebuie căutat prin colaborare, prin dialog”, a declarat Orban.

Premierul a spus că există o competiţie de proiecte legislative care promit că amână pe nouă luni de zile ratele la bănci, dar „nu se poate aşa ceva”.

„În momentul în care băncile îşi pierd capacitatea de a finanţa economia fiind lipsite de venituri pe care nu le pot compensa prin altă modalitate, vor avea de suferit economia, vor avea de suferit cetăţenii”, a precizat Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mihai Popescu
24.03.2020, 20:04:04

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
24.03.2020, 20:05:46

Fei Eleno, dece mi-ai sters comentariul pt. ca nu am jignit pe nimeni si am spus doar adevarul.

0 (2 voturi)
Ramona Georgescu
25.03.2020, 05:40:57

In Italia se poate.In Ungaria la fel.