Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Orban: Deficitul este de 2,8% la zece luni. În realitate e mai mare, Guvernul PSD a amânat rambursări TVA de cel puţin 5 miliarde lei

6
8 Nov 2019 10:35:58
Autor: Elena Deacu
Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deficitul bugetar se ridică la 2,8% din produsul intern brut, la zece luni, dar în realitate este mai mare, deoarece fostul Guvern a utilizat „şmecherii“, precum amânarea rambursărilor de TVA şi neplata lucrărilor, a declarat vineri premierul Ludovic Orban, în cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor Private din România, organizat de CNIPMMR.

„Suntem pe minim la investiţii în ultimii 10 ani, am ajuns la minim istoric. Cu toate acestea, deficitul este foarte mare, de 2,8% la 10 luni. Dar în realitate deficitul bugetar este mai mare şi vă spun cum a fost menţinut sub 3%, pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este amânarea rambursării de TVA. Este probabil de peste 90 de zile întârzierea la rambursarea de TVA. Sumele se ridică la cel puţin 5 miliarde lei“, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a explicat că fostul Guvern a menţinut deficitul folosind banii firmelor, care ar fi trebuit să se întoarcă la firme.

„O altă şmecherie: neplata lucrărilor, atât pe ministerul Transporturilor, şi pe ministerul Lucrărilor Publice. Situaţia la PNDL: există situaţii de lucrări avizate, practic lucrări efectuate care trebuiau plătite, de peste 5 milairde. Firme private au efectuat lucrările şi aşteaptă cu lunile să le fie plătite. Astea sunt atitudinile fostei guvernări”, a menţionat Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Omu' Petru
8.11.2019, 10:54:05

Cu metodele mentionate de Orban, orice firma privata intra in faliment pentru ca e o furare a caciulii proprii si nimic altceva. PSD-isti numiti pe functii executive ar trebui tarati in tribunale pentru administrarea cu rea intentie a activelor statului si prejudicierea Statului prin afectarea activitatii firmelor si reducerea bazei de impozitare prin handicaparea dezvoltarii lor economice!

+2 (4 voturi)
Bibi Loi
8.11.2019, 12:20:24

Pai, Orbane, ia calculeaza deficitul real si spune care este! Nu ne aburi cu "e mai mare", spune cat este exact!

+2 (2 voturi)
Constantine Constantine
8.11.2019, 14:00:30

Pai e o problema ca sa-l calculeze deoarece statul roman niciodata nu a fost in stare sa recupereze integral TVA pe anul in curs. Iar daca calculam deficitul TVA nerecuperat de aproape 40% din PIB si ca PIB-ul pe acest an e apreciat la 1000 miliarde lei rezulta ca de fapt statul mai are de incasat o gramada de bani pina la sfirsitul anului.Asta , daca poate pentru ca TVA e o taxa deductibila si permite artificii financiare.Daca ar fi fost o taxa nedeductibila incasata direct la sursa atunci gradul de colectare ar fi fost de 100%.Pina atunci baietii destepti din companiile ce apartin mai ales statului asteapta plocoane prin care sint iertati de datorii, inclusiv TVA. Ce nu spune Orban e ca sumele de rambursat sint cu mult mai mici fata de cele ce nu au fost colectate.Poate ca le da prin minte sa-l colecteze la sursa si atunci nu va mai fi nici un deficit , nici o companie nemaiputind sa faca inginerii financiare.

+2 (2 voturi)
LochRoagPM
8.11.2019, 13:48:18

Ia niște antidepresive #ludovccelfalnic că te fac finanțiștii ca pe domuz la proțap. Ești OoO balalaikă! Nici tu nu crezi ce spui, căzătură! E masa plină de bucate dar trebuie doar să vă apucați dă muncă nu dă furat ,toroabelor! Hai mai lăsați festivismul și faceți-vă treaba căci lumea vă crea să munciți nu să furați! Gata, La treabă, #ludovic celjalnic! Doamne câtă dreptate avea No.One în 2o17- (campanie klauSS von hermannstadt): ” cei din penele : tăcereee! La gunoi” ” în emisiunea asta nu intră niciun lider penele !” ”la revedere!”La lada de gunoi a istoriei!”” La canal cu ei!” ”Să-i ia dreaq! Pleacă raluca turcan de pe ecran! Să o scoateți afară!” https://www.youtube.com/watch?v=DIQVl8jUgNY Ce bine este No. One când lingi unde ai scuipat cândva !

+1 (3 voturi)
foarte atent
8.11.2019, 13:56:40

nimic nou ludo-vice !! hai, gata cu numaratul, treceti la treaba ! mai zi si ce faceti in afara de verificat ouale !!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)