Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Orban: Pârâcioşii fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie. Nu vom face publice proiectele de OUG. E o temă prea delicată VIDEO

2
13 Feb 2020 11:11:38
Autor: Afrodita Cicovschi
Ludovic Orban (S) si Ioan Marcel Bolos FOTO Mediafax
Ludovic Orban (S) si Ioan Marcel Bolos FOTO Mediafax

Premierul Ludovic Orban i-a spus ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, că a decis să nu publice proiectele de OUG pe care le-a prezentat înaintea şedinţei de Guvern, pentru că reprezintă o temă prea delicată, din cauza pârâcioşilor care împiedică absorbţia fondurilor europene.

”Domnul ministru Boloş, am luat decizia de a nu publica ordonanţele de urgenţă pe care le-aţi înaintat în şedinţa de guvern. Tema este mult prea delicată, deja pârâcioşii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie deja au început să trimită tot felul de pâre, tema e mult prea delicată fiind vorba de fonduri europene nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit şi planul de măsuri astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie discutabile şi contestabile. 
 
Din acest motiv vă solicit pe fiecare dintre măsuri să pregătiţi soluţii de reglementare, acolo unde este nevoie de de lege pregătiţi proiect de lege şi înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de lege ştiu foarte bine că lansarea programului de extindere a distribuţiei de gaze, cel puţin pe exerciţiul financiar actual se poate realiza şi din acte normative care să nu aibă forţa unei legi, prin acţiuni sau ordine de ministru şi peste tot unde puteţi reglementa prin HG sau prin ordin de ministru să procedaţi în consecinţă, iar pentru ceea ce necesită reglementări cu caracter de lege pregătiţi un proiect de lege pe care să-l înaintăm în Parlament”, i-a spus premierul ministrului Fondurilor Europene.
 
În ultima şedinţă înaintea demiterii, Guvernul Orban a adoptat mai multe ordonanţe referitoare la fondurile europene - OUG privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, OUG privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale şi de investiţii, la nivel regional, OUG privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative, OUG privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 - precum şi o OUG privind instituirea Programului naţional de introducere a gazelor naturale în localităţile încălzite cu combustibil solid.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
13.02.2020, 11:20:10

Acum altii sunt paraciosi, dar cand umblati voi cu para zilnic la UE era ok.

0 (2 voturi)
Ionel Marcu
13.02.2020, 11:37:10

Un exemplu de pierdere de fonduri europene: În toamnă, AFM (Agenția Fondurilor de Mediu), condusă probabil tot de pesediști, după o tărăgănare de luni de zile, a acordat numai 20.000 de finanțări Casa Verde 2019, din 30.000 programate, pentru care anunțaseră că există fonduri, finanțări de 20.000 lei, din care 90% de la UE, 10% de la buget, solicitantul urmând să contribuie cu 10%. În zona de vest nu a acordat finanțări cât să acopere cererile (53 milioane total) iar în nord-est n-au fost destule solicitări (din 83 milioane oferite), pe total țară rămânând 10.000 de finanțări neacordate (dar pentru care există cereri în alte părți ale țarii), poate pierdute, poate le redistribuie UE polonezilor, campioni la absorbție. AFM a promis redistribuirea finanțărilor neacordate dar la termenele promise în România trebuie să mai pui un zero. Și vine noul exercițiu financiar 2021-2027. Poate schimbă Orban conducerea și aici, pentru a dinamiza și aici absorbția fondurilor europene. Ce cantități de hidrocarburi s-ar economisi și tone de CO2 n-ar mai fi emise în atmosferă !

+1 (1 vot)
Modifică Setările