Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Orban: Pregătim acum un plan de reconstrucţie economică, un plan de relansare economică

3
1 Jun 2020 23:11:08
Autor: News.ro
Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul pregăteşte un plan de relansare a economiei, spunând că ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar şi că ia în calcul crearea unui fond de investiţii deţinut "în primă fază” de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield.

"Noi pregătim acum un plan de reconstrucţie economică, un plan de relansare economică”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24. 
 
Primul ministru a precizat că Guvernul pe care îl conduce a luat "măsuri bune” pentru susţinerea economiei, cum ar fi rambursările de TVA, plata concediilor medicale, oprirea măsurilor de poprire, măsuri "care să asigure lichiditate cât mai mare” în economie. El a criticat modelul economic bazat pe consum promovat de guvernul precedent. 
 
"Nu au fost sprijinite investiţiile (...) s-au luat decizii catastrofale din punct de vedere economic care au distrus competitivitatea companiilor româneşti, vezi Ordonanţa 114. (...) În primul rând plecăm de la un principiu care e al liberalilor în istorie, prin noi înşine”, a spus Orban. 
 
El a precizat că sistemul financiar bancar trebuie să sprijine economia şi că băncilor "le-a convenit să împrumute statul” decât să susţină companiile, acesta fiind motivul pentru care Guvernul a decis să implementeze programul IMM Invest. Orban a spus că plafonul de garantare pentru acest program ar putea fi crescut de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde de lei.
 
Premierul a susţinut de asemenea că Executivul are în vedere susţinerea investiţiilor, prin crearea unui fond de investiţii care "în primă fază” să fie deţinut de statul român şi care să beneficieze de "un management independent”.
 
"Un fond de investiţii pe care să-l realizăm fie ca un fond care investeşte direct în acţiuni ale companiilor pentru a ajuta anumite companii, fie se face partener cu alte fonduri de investiţii private. (...) Poate să devină partener el sau să sprijine alte fonduri de investiţi private”, a afirmat Orban.
 
El a precizat că ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de eur, capitalizarea acestui fond de investiţi, iar fondurile ar putea veni de la bugetul de stat sau din fonduri europene "în măsura în care se va permite”. El a spus că o sută de milioane de euro au fost deja "identificaţi” pentru a fi alocaţi capitalizării acestui fond. 
 
"E prematur să-l listezi pe bursă, ideea să-l listăm pe bursă, să scoatem titluri de fonduri, să scoatem emisiuni de obligaţiuni în timp, dar întâi trebuie ca fondul să-şi arate capabilităţile, să arate că are capacitatea de a genera profit din plasamentele pe care le face”, a spus Orban.
 
Orban a menţionat că printre priorităţi se numără investiţiile greenfield şi de tip offset, în industrii precum cea militară.
 
Primul ministru a declarat că planul de relansare economică va fi finalizat "cât de curând” şi că este nevoie de modificări legislative.
 
Ludovic Orban a spus că relansarea economiei se poate, de asemenea, baza pe banii europeni, referindu-se atât la fondurile din exerciţiul financiar, cât şi la împrumuturile pe care Comisia Europeană le va face pentru a le aloca statelor membre.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Victor Nagy
1.06.2020, 23:53:09

L.Orban : pregătim , analizăm , avem în vedere ....bla bla bla . Dar ceva fapte ...când vedem ?

+2 (2 voturi)
defu gabi
2.06.2020, 10:54:35

Fapte... dupa... alegeri... ca de obicei... la pastele cailor... Culmea ar fi sa iasa tot ei si sa inceapa lamentatiile cu "greaua mostenire a guvernului anterior"...

+1 (1 vot)
aşa şi aşa
2.06.2020, 08:53:26

Relansaţi doar atacurile asupra ciumei roşii, alt "merit" nu aveţi... V-aţi arătat limitele cu vîrf şi îndesat, astfel încît nu cred că mai este român care să nu fie conştient de "performaţele" voastre... Sînteţi demni urmaşi ai ciumaţilor, demagogie, sacndaluri, diversiuni, dar nimic concret în favoarea populaţiei, iar cu zburdalnicul virus (bine că a venit acum, înainte de alegeri), v-aţi "dat examenul"... Doar în cazul cîştigării alegerilor de către Alianţa USR+ mai avem vreo speranţă la viitor, altfel...

Modifică Setările