Orban: Spaţiul bugetar şi fiscal de manevră bugetar este aproape zero. Rectificare bugetară în 2-3 săptămâni. Pregătim o repornire a motoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat Guvernul lucrează cu un spaţiu de manevră bugetar şi fiscal aproape egal cu zero, iar rectificarea bugetară va veni în 2-3 săptămâni, în timp ce Executivul pregăteşte o gândire de repornire a motoarelor economiei.

Principalele declaraţii:

Rep: Luaţi în considerare şi ajutoare pentru firmele care continuă activitatea şi îşi păstrează toţi angajaţii, cum ar fi scutirea de taxe şi impozite pe care firmele le plătesc pentru angajaţii respectivi?

Suntem în analiză. Realitatea este că România se afla într-o situaţie bugetară dificilă înainte de izbucnirea epidemiei: un deficit de 4,6 pe cash, cu mari dezechilibre, deficitul comercial, deficitul de cont curent.

Spaţiul de manevră bugetar şi fiscal pe care îl avem la dispoziţie este egal aproape cu zero, este foarte restrâns.

Vor scădea încasările şi în acelaşi timp cresc foarte mult cheltuielile.

Vrem ca resursele puţine pe care le avem să le utilizăm într-un mod cât mai benefic pentru companii şi pentru angajaţi. Aceste resurse sunt în schimb limitate, ele nu pot fi utilizate o perioadă lungă şi dacă renunţăm ca anumite companii care funcţionează să beneficieze de scutiri de taxe, de impozite este posibil să creăm o lipsă de resurse care ulterior să ne pună într-o situaţie extrem de dificilă referitor la posibilitatea de a susţine cheltuielile.

Pensiile trebuie plătite la timp, salariile trebuie plătite la timp, toate celelalte categorii de cheltuieli obligatorii trebuie plătite la timp.

În acelaşi timp trebuie să facem faţă unei creşteri a cheltuielilor în sistemul de sănătate, o creştere a cheltuielilor pe tot ce înseamnă dispozitivul de apărare, de ordine publică, de siguranţă, pe care va trebui să o satisfacem. Plus măsurile pe care le am luat de susţinere a angajaţilor şi anagajatorilor.

Am creat instrument pentru întreprinderile mici şi mijlocii care ajută mai degrabă companiile care se mişcă, care au activitate, care vor să investească, care au nevoie de capital de lucru.

Va trebui să gândim măsuri şi pentru companiile mai mari, mai ales companiile care sunt viabile, dar sunt afectate temporar, pentru a acorda diferite forme de susţinere.

Am anunţat din Fondul de Mediu că programul Rabla va beneficia de 60.000 de unităţi, ceea ce înseamnă un stimultent pentru producătorii de autovehicule.

Şi în alte domenii încercăm să folosim diferite pârghii de stimulare.

Nu vreau să anunţ o măsură până nu sunt convins 100% că această măsură este corectă, este sustenabilă şi generează efecte benefice pentru companiile care vor beneficia.

Rectificarea bugetară o vom face, sigur nu întârziem foarte mult, de ordinul două-trei săptămâni, nu mai mult, dar trebuie să avem garanţia că putem dimensiona foarte corect nivelul veniturilor şi nivelul cheltuielilor pe fiecare categorii de cheltuieli, astfel încât să facem o rectificare care să ne ajute să ne furnizeze resursele financiare, de fapt alocarea resurselor de care dispunem către zonele necesare.

Rep: Câte luni de criză economică îşi permite România?

Sper într-o depăşire cât mai rapidă a epidemiei şi în mod clar pregătim o gândire de repornire a motoarelor, după ce va trece.

Deoacamdată sunt activităţi care de altfel sunt profitabile, de exemplu transporturile. Transporturile sunt o activitate care a contribuit la PIB, care a permis la încasarea de venituri foarte mari.

Aici ne-am luptat la nivel european şi sper să fie definite culoarele de transport la nivel european să nu mai fie probleme legate măcar de transportul de marfă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite