Ordonanţa lăcomiei: condiţii mai grele pentru cei care muncesc cu ziua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii necalificaţi care câştigau bani muncind cu ziua se vor lovi de condiţii mai dificile, din acest an. Guvernul a redus drastic numărul domeniilor în care pot lucra zilierii, a scăzut numărul maxim de zile în care ei pot presta aceste activităţi şi a introdus şi o amendă pe care trebuie o să plătească dacă depăşesc limita legală de zile lucrate.

Prin ordonanţa controversată dată la finalul anului trecut, Guvernul a modificat condiţiile de lucru pentru zilieri, motivând că „este necesară limitarea imediată a posibilităţilor de utilizare abuzivă a muncii ziliere pentru evitarea consecinţelor sociale grave generate de lipsirea cetăţenilor de prestaţii de asigurări sociale”.

Doar trei domenii, în loc de 23

Guvernul a redus domeniile în care poţi munci cu ziua de la 23 la numai trei, spunând că „excesul de activităţi în care se poate utiliza munca zilieră a condus la utilizarea de forţă de muncă care nu beneficiază de asigurări sociale”.

Mai precis, domeniile în care se pot folosi zilieri au fost limitate la următoarele trei: agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură.

Au fost eliminate, aşadar, 20 de domenii de activitate în care angajatorii puteau angaja zilieri necalificaţi, respectiv:

- colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;           

- recuperarea materialelor;

- comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii;

- activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor;

- publicitate;

- activităţi de interpretare artistică - spectacole, activităţi-suport pentru interpretarea artistică şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole;

- activităţi de cercetare-dezvoltare în biotehnologie, activităţi de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie;

- activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste  (săpături arheologice);

- activităţi de întreţinere peisagistică - plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare;

- creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure;

- activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale;

- creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale;

- hoteluri şi alte facilităţi de cazare (similare); facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, tabere de copii (organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);

- facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, cabane;

- activităţi ale bazelor sportive;

- activităţi ale cluburilor sportive;

- activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente.

- restaurante;

- alte activităţi de alimentaţie;

- baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Limită de timp pentru munca zilieră sau amendă

Guvernul a introdus, de asemenea, o limită de 120 de zile pe an pentru prestarea de activităţi în regim zilier. Singura excepţie o fac zilierii care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol. Pentru ei, perioada poate fi de 180 de zile.

A fost introdusă totodată şi o amendă pentru zilier, nu numai pentru angajator. Dacă el lucrează mai mult decât numărul maxim de zile permise într-un an, va fi sancţionat cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei.

Mai mult, un angajator nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier. În cazul în care această perioadă este depăşită, angajatorul trebuie să încheie un contract de muncă pe perioadă determinată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite