Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ordonanţa 114 continuă să facă ravagii. Hidroelectrica riscă să piardă un miliard de lei

9
21 Jul 2019 12:30:30
Autor: Elena Deacu

Fondul Proprietatea acuză că Ordonanţa 114 continuă să facă ravagii pe piaţa de energie din România, iar Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie cu capital de stat, riscă să piardă până la un miliard de lei.

Fondul Proprietatea (FP) avertizează, într-un comunicat, asupra „consecinţelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica şi performanţa generală a companiei” care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 („Ordinul 10”) cu privire la metodologia de stabilire a preţurilor şi cantităţilor de energie electrică vândute de producători pe bază de contracte reglementate, emis de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE).

Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie cu capital de stat, „va purta povara pieţei de energie reglementate, aşadar fiind pedepsită pentru creşterea eficienţei”, susţin oficialii FP.

Potrivit acestora, Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producătorul de electricitate Hidroelectrica să supună votului acţionarilor, în Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzacţionare a energiei electrice, adoptată anterior, câtă vreme Ordinul 10 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114) ale cărei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10 sunt în vigoare şi să reducă până la cel mult 35% din producţia estimată pentru anul viitor cantitatea  de energie electrică care poate fi contractat cu un an în avans pe pieţele de electricitate centralizate administrate de către OPCOM.

Decizia propusă a fost considerată necesară de către managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exactă de energie electrică  pe care Hidroelectrica ar putea fi obligată de către ANRE să o vândă pe piaţa reglementată în perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022.

„Documentul specifică numai cantitatea de până la 65% din producţia estimată pentru anul viitor care ar putea fi solicitată companiei, într-o manieră arbitrară, pentru a fi vândută la preţuri reglementate, cu o marjă de profit de numai 5%. Până în prezent , ANRE nu a adus clarificări cu privire la volumele de energie electrică pe care Hidroelectrica şi alte companii afectate sunt obligate să le  livreze la preţ reglementat pentru respectiva perioadă, lăsându-le astfel într-o stare prelungită de incertitudine. Un răspuns al ANRE la solicitarea Hidroelectrica, transmisă în mai 2019, privind  o estimare a cantităţii de energie electrică care va fi atribuită de ANRE companiei pe contracte reglementate la preţuri reglementate, nu a adus niciun fel de clarificări”, susţin reprezentanţii FP.

Potrivit lor, deşi ANRE nu a specificat până acum cantitatea de energie pe care Hidroelectrica trebuie să o rezerve pentru piaţa reglementată în perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022, câteva dintre riscurile grave cărora compania este nevoită să le facă faţă, dacă nu va reuşi să livreze cantitatea  solicitată, sunt cunoscute:

  • O amendă de până la 10% din cifra de afaceri a anului anterior pentru nelivrarea către furnizorii de ultimă instanţă a cantităţii de energie pentru consumatorii casnici care beneficiază de preţuri reglementate. Pe baza venitului estimat pentru 2019, de 3,5 miliarde lei, o astfel de amendă s-ar ridica la 350 milioane lei.
  • Un risc hidrologic. În caz că ar fi obligată să vândă 65% din producţia estimată pe piaţa reglementată, şi în situaţia în care  nu ar fi  în măsură să producă respectiva cantitate din cauza situaţiei hidrologice, Hidroelectrica va fi nevoită să achiziţioneze energiei mai scumpă de pe piaţa concurenţială, apoi să o vândă la un preţ mai mic, pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale de pe piaţa reglementată.
  • Potenţială pierdere de venituri. Ca rezultat direct al OUG 114 şi Ordinului 10, Hidroelectrica nu va fi capabilă să ofere o cantitate suficientă de energie pe pieţele concurenţiale administrate de OPCOM, deşi se constată o tendinţă de creştere a preţului pe aceste pieţe. Prin urmare, Hidroelectica va fi pe nedrept privată de potenţiale venituri.

Comentând pe marginea impactului Ordinului 10 asupra companiei Hidroelectrica, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited UK, Sucursala Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „La mai bine de şase luni de la intrarea sa în vigoare, OUG 114, împreună cu Ordinul 10, adoptat ulterior de ANRE, continuă să facă ravagii pe piaţa de energie a României, introducând distorsiuni severe în special pe piaţa de electricitate. Cel mai semnificativ impact este absorbit de companii precum Hidroelectrica, care a depus eforturi imense în ultimii ani să îşi îmbunătăţească eficienţa, cât şi performanţa operaţională şi financiară. Lipsa de claritate creată de aceste regulamente nedorite au adus Hidroelectrica în situaţia în care îi este imposibil să implementeze strategia de business aprobată de acţionarii săi şi îi creşte riscul de a suferi, din nou, pierderi precum cele din vremurile «băieţilor deştepţi». Dacă ANRE decide să oblige compania să vândă la preţ reglementat cantitatea maximă de energie, 65% din producţia sa, compania ar avea de pierdut nu mai puţin de 1 miliard RON. În timp ce beneficiile pentru populaţie rămân nesemnificative, este evident că pierderile celei mai profitabile companie de stat, Hidroelectrica, vor fi pierderile fiecărui român. Această nesiguranţă are consecinţe grave nu doar pentru performanţa companiei, dar şi pentru buna funcţionare a pieţei angro de energie electrică locale”.

Fondul Proprietatea a subliniat şi în trecut potenţialul Ordinului 10 de a crea dezechilibre severe pe piaţa de energie a României şi solicită, din nou, Guvernului şi autorităţii de reglementare ANRE să organizeze consultări cuprinzătoare cu stakeholderii industriei, pentru a evita multiplicarea consecinţelor dureroase pentru Hidroelectrica, întrucât acestea vor avea un efect de domino ausupra piaţei de energie, bugetului de stat şi percepţiei investitorilor faţă de România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Lamuritorul
21.07.2019, 14:19:07

"...riscă să piardă un miliard de lei."? PaI...sa-i recupereze de la cei care au dat Ordonanta 114.

+2 (4 voturi)
foarte atent
21.07.2019, 15:38:28

iarasi articole la comanda...de ce? pai se refera la o amenda pe care o platesc daca nu-si fac planul !! daca si parca...chiar intr-o barca !!

+1 (5 voturi)
Tomescu Tom
21.07.2019, 17:39:44

" Baietii destepti " din energie ... au gasit o cale sa se intoarca ! :))))) Au mai incercat odata PSD-istii sa ingroape Hidroelectrica ... si nu le-a mers . Insa acum sunt pe cai mari ..toate institutiile lucreaza pentru ei , guvernul insusi lucreaza pentru ei .. :)) Ei ...sunt guvernul ...baietii destepti ! Daca nu e stearsa ordonanta cu pricina ... in curand o sa fie iar in insolventa ... Din nou ...de data asta definitiv !

0 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
21.07.2019, 20:00:28

..dupa ce si-au impuscat stapanul caruia i-au jurat credinta....s-au pus pe furat exact de acolo de unde iese banul mai gras....

-1 (1 vot)
Shenghen Alikianos
21.07.2019, 18:52:48

HAITELE de INFRACTORI SUGACI continuă să fure (sugă) pe rupte. Au sprijinul guvernului, parlamentului, așa zisului avocat al poporului (în realitate avocatul infractorilor de la putere).

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)