Ce aduce noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 septembrie: pâinea poate se ieftineşte, alcoolul sigur se scumpeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 septembrie, prevede reducerea TVA la pâine la 9%, ceea ce ar putea determina scăderi de preţuri la acest produs, creşterea accizelor la alcool şi introducerea unor taxe pentru bijuterii, blănuri, maşini puternice şi alte bunuri de lux, determinând o scumpire certă.

Din toamnă, populaţia şi agenţii economici se vor confrunta cu noi reguli fiscale. Codul Fiscal se va modifica, din nou, începând cu 1 septembrie. Principalele prevederi se referă la reducerea TVA la pâine la 9%, creşterea unor accize şi introducerea altora noi pentru o serie de produse. „Adevărul“ vă prezintă, în continuare, fiecare măsură, dar şi impactul economic şi social al acesteia. 

** Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru livrarea de pâine, grâu şi făină. Măsura a fost promisă de Executiv încă de la începutul acestui an, dar aplicarea ei a fost amânată întrucât finanţatorii internaţionali – Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială – au cerut în schimb sume compensatorii. 

În Nota de Fundamentare ce însoţeşte Proiectul de Ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal se arată că reducerea TVA la 9% pentru această categorie de produse va avea un efect pozitiv asupra mediului de afaceri având în vedere că astfel se va combate evaziunea fiscală în domeniu. De altfel, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a arătat la începutul acestei săptămâni că Executivul nu urmăreşte scăderea imediată a preţului pâinii prin reducerea TVA, ci diminuarea la jumătate a evaziunii fiscale, care ajunge în prezent la 80%. 

Pe de altă parte, în Nota de Fundamentare se arată că această măsură va avea un efect pozitiv asupra populaţiei prin crearea premiselor pentru reducerea preţului la pâine, aliment de bază în consumul populaţiei. Mai mult, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a arătat recent că reducerea TVA la pâine va determina o ieftinire cu 15% a produsului. 

** Creşte acciza la alcool. Impactul negativ al reducerii TVA la pâine, calculat la 100 de milioane de lei, va fi compensat prin creşterea, tot de la 1 septembrie, a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Astfel, acciza la alcool va creşte de la 750 de euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru. Romulus Dascălu, preşedintele patronatului GARANT, susţine însă că măsura va determina o scumpire a băuturilor alcoolice cu 25-40%, iar evaziunea fiscală va urca la 90%, de la 70-80% în prezent.

** Noi taxe pe lux. Ca partea a măsurilor de compensare a minusului determinat de reducerea TVA la pâine, Guvernul introduce accize pentru o serie de produse de lux. Bijuteriile din aur sau platină, cu excepţia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K inclusiv şi cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K. Pentru maşini, acciza va fi aplicată în cazul autoturismelor şi autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi. Acestea vor fi accizate cu 1 euro/cmc. 

Confecţiile din blănuri naturale vor fi accizate cu 50 de euro la bucată pentru produse cu o valoare unitară între 500-1.500 de euro, cu 200 de euro/bucata pentru valori cuprinse între 1.501-3.000 euro, cu 450 de euro/bucata pentru valori între 3.001-4.500 de euro, cu 750 de euro/bucata pentru valori cuprinse între 4.501-6.000 de euro şi cu 1.200 de euro/bucata pentru produse în valoare mai mare de 6.000 de euro.

Armele de vânătoare şi cele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 de euro/bucata, în funcţie de valoare, iar cartuşele cu glonţ vor fi, de asemenea, accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata. Pentru nave cu vele care au lungime egală sau mai mare de 8 metri va fi aplicată o acciză de 500 de euro/metru liniar din lungimea navei.

În Nota de Fundamentare ce însoţeşte proiectul se arată că stabilirea de accize pentru o serie de produse de lux nu are un impact negativ asupra populaţiei, deoarece vizează un segment restrâns de consumatori.

** Taxă auto şi pentru maşinile dobândite prin partaj. Aceste autoturisme nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare. 

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin bună învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat“, explică Guvernul în document.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite