Papa Francisc spune că oamenii sunt mai importanţi decât economia. BM estima că 60 de milioane vor trăi cu 1,9 dolari pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc
Papa Francisc

Papa Francisc aminteşte că oamenii sunt mai importanţi decât economia, afirmaţia suveranului pontif survenind cele în care oficiali ai Băncii Mondiale estimau că 60 de milioane de oameni vor ajunge în sărăcie extremă din cauza pandemiei, fiind nevoiţi să supravieţuiască cu doar 1,9 dolari pe zi.

Papa Francisc a declarat că oamenii sunt mai importanţi decât economia, în cadrul tradiţionalei alocuţiuni duminicale de la miezul zilei, într-un context în care ţările decid cât de repede vor elimina restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Suveranul pontif a făcut aceste declaraţii în prima alocuţiune rostită după trei luni de la fereastra apartamentului pontifical, în faţa credincioşilor reuniţi din nou în Piaţa Sf. Petru. 

"Vindecarea oamenilor, nu economisirea (banilor) pentru a ajuta economia (este importantă) ... vindecarea oamenilor, care sunt mai importanţi decât economia", a subliniat Papa Francisc, citat de  Reuters şi Agerpres.

Cuvintele papei au fost întâmpinate cu aplauze de sutele de persoane prezente în piaţă, multe purtând măşti şi păstrând o distanţă de câţiva metri una de alta.

60 de milioane de oameni vor ajunge în sărăcie extremă, fiind nevoiţi să trăiască cu mai puţin de 2 dolari pe zi, considera, în urmă cu o săptămână, preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, avertizând asupra concedierilor masive generate de falimentele din întreaga lume din cauza pandemiei.

"Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de oameni vor fi împinşi în sărăcie extremă - asta şterge toate progresele înregistrate în atenuarea sărăciei în ultimii trei ani", a avertizat marţi Malpass, precizând că banca se aşteaptă ca economia globală să scadă cu 5% în acest an.scrie BBC

Pandemia a dus deja la pierderi de locuri de muncă şi la falimente, ţările mai sărace fiind cele mai afectate.

„Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistenţă medicală sunt sub tensiune la nivel mondial. Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de persoane vor fi împinse în sărăcie extremă - ceea ce şterge toate progresele înregistrate în atenuarea sărăciei în ultimii trei ani”, a spus Malpass, scrie Mediafax.

Banca Mondială defineşte „sărăcia extremă” traiul cu mai puţin de 1,90 dolari de persoană pe zi.

Malpass a spus că 100 de ţări, în care locuiesc 70% din populaţia lumii, au primit deja finanţare de urgenţă.

"Am fost oarecum frustrat de ritmul lent. Creditorii comerciali continuă, în general, să ia plăţi chiar şi din cele mai sărace ţări şi trebuie să existe o mişcare mai rapidă", a spus Malpass

Banca Mondială a colaborat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la un sistem care permite ţărilor mai sărace să solicite scutirea datoriei la rambursarea împrumuturilor datorate membrilor G20 până la sfârşitul acestui an.

În acelaşi timp, Jamie Dimon, directorul executiv al băncii JP Morgan, a declarat că pandemia ar trebui să acţioneze drept un apel la constituirea unei societăţi mai echitabile.

"Este speranţa mea că vom folosi această criză drept un catalizator pentru a reconstrui o economie care creează şi susţine oportunităţi pentru mai mulţi oameni, în special pentru cei care au rămas prea mult timp în urmă", a scris el înaintea reuniunii anuale a acţionarilor băncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite