Paradoxul crizei: Aurul se ieftineşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurul care a stabilit maxime istorice de la începutul anului îşi pierde mult din atractivitate. Privit ca o valoare de refugiu de către investitori este schimbat în prezent pentru lichidităţi, pe fondul aprecierii dolarului american şi a reticenţelor din ce în ce mai mari ale băncilor pentru acordarea de noi credite. În ultima săptămână scăderea a fost de 10%, iar tendinţa de ieftinire continuă.

Aurul a înregistrat cea mai mare depreciere pe parcursul a trei zile de tranzacţionare din ultimii 28 de ani. În cursul zilei de luni investitorii au vândut aur contra lichidităţi pe fondul temerilor că impactul unui faliment al Greciei va afecta restul zonei euro. Activele europene şi-au continuat deprecierea, urmate de metalele industriale şi petrol pe măsură ce investitorii doresc mai multe lichidităţi pentru a face faţă unei perioade incerte.

Doar în ultimele trei zile de tranzacţionare aurul s-a depreciat cu 10%, volatilitate record pentru ultimele 30 de luni. Preţul spot al aurului a variat luni cu 128,4 dolari cea mai mare fluctuaţie pe parcursul unei zile de tranzacţionare. Brokerii consideră că această evoluţie reflectă situaţia politică din Europa, şi lipsa unui plan clar pentru rezolvarea creditelor suverane.


Lipsa unui consens pentru zona euro între marile puteri a condus la cotaţii-record pentru aur, de peste 1.900 de dolari pe uncie. Aceasta deoarece aurul este considerat ca o valoare de rezervă, dar a cărui valoare a crescut mult prea mult. Vânzările de aur au loc pe fondul aprecierii dolarului, când condiţiile de creditare se înrăutăţesc. Acest fenomen s-a petyrecut şi imediat după declanşarea crizei în 2008 cînd băncile au înăsprit condiţiile de creditare.


Aurului îi urmează argintul care s-a ieftinit cu 16% într-o singură zi, până la 29,54 dolari pe uncie, cel mai scăzut nivel din luna noiembrie a anului trecut. Platina a pierdut şi 3% din valoare până la 1.543,73 doalri pe uncie.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite