Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Paradoxul României: Cel mai prost calificativ, în ciuda celei mai mari creşteri economice

6
5 Mar 2019 19:33:09
Autor: Elena Deacu

Creşterea economică nu este cel mai bun indicator care să arate că o ţară o duce bine, iar acest lucru o arată calificativele primite de România de la cele trei agenţii majore de rating din lume. Ţara noastră are cele mai proaste rating-uri de ţară dintre toate statele din regiune, în ciuda faptului că am avut cele mai mari creşteri economice din zonă, în ultimii ani.

La ultima estimare, de săptămâna trecută, agenţia de rating Standard&Poor’s a menţinut rating-ul României la BBB-, cea mai de jos treaptă la care este recomandat să faci investiţii în această ţară. Orice degradare a rating-ului va duce ţara noastră în categoria „junk”, respectiv „gunoaie”, o treaptă speculativă care avertizează investitorii că există riscuri de neplată.

Anunţul de săptămâna trecută al S&P a stârnit îngrijorare că rating-ul de ţară al României ar putea fi scăzut, în curând, deoarece agenţia a amânat pentru două săptămâni să spună dacă reduce perspectiva de rating a ţării de la „Stabilă” la „Negativă”, din cauza măsurilor luate de Guvern prin Ordonanţa 114. Dacă acest lucru se întâmplă, doar şase luni ne mai despart de scăderea rating-ului.

La fel ca S&P, nici alte agenţii de rating nu au o părere foarte bună despre România. Fitch Ratings a menţinut în noiembrie rating-ul suveran al României tot la nivelul BBB- cu perspectivă stabilă.

Şi agenţia Moody’s a menţinut calificativul Baa3 stabil al României, la ultima evaluare, printre ultimele rating-uri care mai recomandă investiţii.

Cum stau vecinii

Spre comparaţie, Ungaria avea la ultimele evaluări rating-uri BBB de la Standard&Poor’s şi Fitch, mai bune decât România, în timp ce de la Moody’s a primit acelaşi calificativ ca ţara noastră: Baa3.

Bulgaria stătea la fel de prost, la BBB-, când a fost cotată de Standard&Poor’s, mai prost la rating-ul Moody’s, dar mai bine la rating-ul Fitch.

Polonia avea cea mai avantajoasă poziţie, Standard&Poor’s dându-i un rating A- , care arată că are o „capacitate puternică de a-şi respecta angajamentele financiare”. Atât Moody’s, cât şi Fitch i-au oferit calificative de tipul „A”, superioare cele acordate României.

FOTO cursdeguvernare.ro

Ce este îngrijorător la România

Deşi România are cea mai mare creştere economică din regiune, agenţiile de rating sunt suspicioase şi sugerează că ţara noastră are dezechilibre majore care au şanse mari să se adâncească.

Standard&Poor’s a avertizat recent că eficacitatea instituţiilor din România este slabă şi că deficitul bugetar şi cel de cont curent riscă să crească şi mai mult, fapt care ar putea să facă economia românească „din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creştere”.

Şi Fitch avertiza că riscurile la care este expusă România sunt deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, datoria externă netă mai ridicată faţă de restul ţărilor din categoria ratingurilor BBB şi politica fiscală.

Moody’s sublinia faptul că avansul economiei României este peste potenţial, în ultimii ani, şi nu este sustenabil, iar ţara noastră a făcut progrese reduse în implementarea unor reforme care să ajute mediul de afaceri şi să rezolve problemele de infrastructură, a căror calitate rămâne relativ scăzută în comparaţie cu a ţărilor asemănătoare din Europa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Lucifer
5.03.2019, 20:03:04

O fi n-o fi aşa, dar chestia este că aceste ratinguri fixează riscul unei ţări pe pieţele financiare intenaţionale, respectiv dobânda la creditele de pe pieţele internaţionale. Este o analiză/percepţie care costă.

Comunist Anti
5.03.2019, 21:05:57

Lucifer... Si daca reusesc idiotii sa aduca si rezerva de aur in tara...ne-am nenorocit ! Cu un indicativ "junk" si fara un gram de aur drept garantie internationala. iti dai seama ce scrie pe noi ?!!! SOMALIA !!!! Acolo ne vor duce idiotii astia !

+6 (6 voturi)
Alfa Omega
5.03.2019, 22:48:08

Pai normal daca psd raporteaza cifre mincinoase si cresterea economica este numai pe hartie , iar in economie si in preturi este faliment si inflatie se explica !

+3 (3 voturi)
kitty kat
5.03.2019, 22:26:15

Vaiii ce veste proastå! N-o så-i pice bine muståciosului cu dintii cariati, el tocmai afirmase såptåmana trecutå cå economia RO duduie... Speranta lui e in aurul de la Londra, cå de tezaurul de la rusi ... nu are curaj.

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
6.03.2019, 09:34:05

Cand ai o banda de infractori ce este cel mai bine de facut ? Sa te feresti de ei ..si sa avertizezi si pe altii in privinta riscurilor ...

Vezi toate comentariile (6)