Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Părinţii, principala sursă de venit a tinerilor din Generaţia Z

4
28 Jul 2021 15:23:57
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Circa 70% dintre tinerii din Generaţia Z primesc cea mai mare parte a banilor de la părinţi, arată un sondaj implementat la nivelul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.

Potrivit sursei citate, majoritatea tinerilor cu vârste între 18 şi 30 de ani visează să devină antreprenori, iar principala motivaţie pentru această decizie o reprezintă programul flexibil şi lipsa unui şef.
 
De asemenea, în contextul acestei categorii de tineri, printre cele mai importante aspiraţii au fost nominalizate: independenţa financiară – în cazul a 71% dintre participanţii la studiu, sănătatea (63,2%) şi reuşita în carieră (60%), transmite Agerpres.
 
La capitolul cheltuieli, 89% dintre tinerii intervievaţi au menţionat că cea mai mare parte a acestora sunt pentru mâncare. De asemenea, în topul cheltuielilor se află hainele şi divertismentul.
 
În plus, nevoia de a fi parte dintr-un mediu în care să se poată exprima liber şi întemeierea unei familii sunt alte deziderate ale celor chestionaţi.
 
În cadrul sondajului, întrebaţi care sunt lucrurile care le lipsesc cel mai mult în prezent, doar 20% dintre tineri au răspuns că au tot ceea ce au nevoie, în timp ce 22% au menţionat timpul liber ca cea mai mare lacună în programul actual, iar 10% au reclamat insuficienţa banilor raportat la nevoile lor.
 
Chestionaţi cu privire la modalitatea şi preferinţele de socializare, 83% dintre tineri au declarat că preferă mediul offline, dar cu toate acestea, din diferite considerente, tot canalele online rămân cele mai utilizate. Astfel, 91,2% au indicat Instagram ca platformă principală de socializare, iar 67,7% Whatsapp.
 
La nivel general, 85% dintre tinerii din Generaţia Z au declarat că vor devină antreprenori, unul dintre motive fiind programul flexibil şi lipsa unui şef.
 
Acest studiu a fost efectuat în perioada mai – iunie 2021, în parteneriat cu agenţia de comunicare şi relaţii publice, United Media Corporation, şi a inclus 171 de respondenţi, tineri aparţinând generaţiei Z, studenţi înscrişi în grupul-ţintă al proiectului, din cadrul ASE şi nu numai, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani.
 
În acest sens, ASE din Bucureşti derulează, în perioada 22 septembrie 2020 – 21 septembrie 2022, proiectul
„Practică inteligent dezvoltarea ta”, co-finanţat prin Programul Operaţional Capitalul Uman, 2014 – 2020; Axa prioritară 6 – Educaţie şi competenţe. Obiectivul general al proiectului îl constituie facilitarea tranziţiei studenţilor de la şcoală la viaţa activă prin furnizarea unui pachet integrat de servicii de orientare şi consiliere în carieră, coaching, învăţare practică şi organizarea unor stagii de practică la potenţiali angajatori, în vederea dobândirii de competenţe şi a învăţării pe tot parcursul vieţii.
 
Potrivit unui studiu realizat de Mastercard, pentru această generaţie digitală, comerţul electronic este un mediu natural – 74% cumpără online cel puţin o dată pe lună, în principal, îmbrăcăminte (55%) şi alimente (35%) sau pentru comenzi în şi de la restaurante sau baruri (32%), precum şi pentru plata utilităţilor (31%). În acelaşi timp, aceştia sunt cumpărători care alocă atenţie preţurilor şi iubitori de promoţii. 66% caută întotdeauna mai multe informaţii despre un produs, accesând mai multe surse, înainte de a cumpăra, iar 69% verifică dacă produsul dorit este disponibil oriunde altundeva la promoţie.
 
Atunci când cumpără online, Gen Z preferă plăţile digitale. Însă, deşi vorbim despre o generaţie digital-first, 52% dintre aceştia aleg să achite comanda la livrare, următoarele metode preferate fiind plata cu cardul de debit sau de credit (27%).
 
Citeşte şi: Radiografia tinerei generaţii, din perspectivă financiară: Se bazează pe părinţi în timp ce încearcă să-şi diversifice sursele de venit
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tomescu Tom
28.07.2021, 15:41:37

Deci ... circa 70% dintre tinerii din Generaţia Z primesc cea mai mare parte a banilor de la părinţi .. și în topul cheltuielilor lor se află hainele şi divertismentul ... . " La nivel general, 85% dintre tinerii din Generaţia Z au declarat că vor devină antreprenori, unul dintre motive fiind programul flexibil şi lipsa unui şef. " . Adică , în viitor, 15 % vor munci pentru distracția celorlalți 85% ?

-12 (14 voturi)
Joe
28.07.2021, 18:07:17

Stiu foarte bine. Am un asemenea vecin - este chirias. Nu are nici cea mai mica preocupare - nu mai este la scoala, dar nici nu lucreaza undeva. Pur si simplu.... sta. Are cam 22 de ani. Banii ii primeste regulat de la maica-sa, care ii plateste si chiria, si mancarea, si tot. Singura lui preocupare este distractia - cluburi, gasca, bautura, tutun, sex. Am aici, la vecinul meu, petreceri foarte dese - acum sunt putin mai rare, cam o data la trei-patru zile, dar cat a fost cu pandemia, erau zilnice. Adica mai precis.... in fiecare noapte. M-a scos din minti cu petrecerile lui - musafirii ii veneau dupa ora 12 noaptea (chit ca teoretic nu aveai voie sa circului dupa ora 10, dar cui ii pasa de asta ?). Si o tineau intr-o paranghelie pana dimineata. Toti erau cam de aceeasi varsta. Bubuia muzica, ei se imbatau si incepeau sa vorbeasca foarte tare, etc. Viitor de aur tara noastra are..... sau nu. Copiii harnici si care vor sa faca ceva in viata asta, se tin de carte si apoi pleaca rapid in strainatate. Cei care raman aici..... vor sa devina DJ sau patron de club sau patron de restaurant sau pur si simplu nu vor sa devina nimic. Nu sunt deloc optimist.

+1 (1 vot)
Bank Arly
28.07.2021, 19:37:30

ce se naste din Aurolaci tot etnobotanice maninca... generatia Sacrificiu a bagat specula, spaga, mita si bisnita... generatia Decreteilor a bagat HoReCa si bordelurile, prostitutia... generatia Milenialilor a bagat spaima, frica si COVID-urile nemiluite, vaccinurile... generatia Z-apacitilor era ceva normal astazi, ciuguleste ce se mai poate, masina de lux, cocalarul si pitipoanca... mehehe!...

-12 (16 voturi)
FTheUsa
29.07.2021, 00:11:45

Astia ma fac pe mine nazist,homofob si retrograd PA net.

-48 (48 voturi)
Modifică Setările