Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European va opri „zborurile fantomă“ pe care companiile le operează pentru a-şi păstra dreptul de zbor pe rutele comerciale

1
25 Mar 2020 15:39:42
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA-EFE / Maxim Shipenkov
FOTO EPA-EFE / Maxim Shipenkov

Parlamentul European va dezbate şi va vota în procedură de urgenţă suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri „zborurile fantomă” cauzate de pandemia COVID-19.

Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulţi transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârşitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.
 
Aşa-numitele „zboruri fantomă” au un cost economic şi de mediu ridicat şi, prin urmare, Parlamentul s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai curând posibil. PE va vota cu privire la suspendarea temporară a regimului „foloseşti sau pierzi”, la mai puţin de două săptămâni de la depunerea propunerii de către Comisie. Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, de exemplu în 2009, ca răspuns la criza economică şi la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.
 
În vederea adoptării rapide a revizuirii temporare a normelor, Comisia pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgenţă în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen. Consiliul a convenit asupra poziţiei sale la 20 martie, modificând normele pentru a permite renunţarea la regula „foloseşti sau pierzi” până la 24 octombrie 2020 (în propunerea Comisiei termenul era de 30 iunie 2020).
 
„Nu este în interesul nimănui să opereze aeronave goale, ţinând seama şi de costurile economice şi de mediu ridicate. Trebuie să stopăm această practică şi să ne asigurăm că industria aviatică poate face faţă actualelor circumstanţe extraordinare provocate de epidemia de COVID-19”, a declarat preşedintele Comisiei pentru transport, Karima Delli (Verzi/ALE, FR).
 
Regula a fost deja suspendată temporar de mai multe ori în trecut, iar Parlamentul se angajează să găsească o soluţie rapidă alături de Consiliu,” a adăugat aceasta.
 
Normele de alocare a sloturilor orare se referă întotdeauna la următorul sezon. Sloturile pentru vara anului 2020 au fost deja confirmate anul trecut. Aceasta înseamnă că va exista suficient timp pentru a finaliza acest dosar prioritar.
 
În conformitate cu normele actuale [Regulamentul (CEE) nr. 95/93 privind normele comune de alocare a sloturilor orare pe aeroporturile comunitare], sloturile de decolare şi de aterizare ale aeronavelor sunt alocate în UE numai de către coordonatori independenţi pentru sezoanele de planificare orară de vară sau de iarnă. În cazul în care un transportator aerian a utilizat cel puţin 80 % din sloturile alocate în timpul unui anumit sezon, acesta le va păstra în următorul sezon (această convenţie este denumită „sloturile istorice”, „drepturile dobândite” sau „regula 80-20”). În caz contrar, sloturile orare se întorc în rezervă pentru a fi realocate.
 
În consecinţă, sloturile care sunt subutilizate de către operatorii de transport aerian sunt realocate (cunoscute sub denumirea de regula „foloseşti sau pierzi”).
 
Cu toate acestea, regula „foloseşti sau pierzi” a fost suspendată temporar de mai multe ori în trecut, de exemplu în urma evenimentelor din 11 septembrie 2001, în timpul războiului din Irak, în cursul epidemiei SARS din 2003 şi, în 2009, ca răspuns la criza economică şi la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

The Fog
25.03.2020, 15:55:19

Mult le-a luat.