Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Patronatele din turism vor să combată evaziunea din restaurante şi baruri cu modelul grecesc: clienţii care nu primesc bon fiscal vor pleca fără să achite nota

2
13 Apr 2014 18:13:25
Autor: Adina Vlad
Patronatele din turism propun introducerea posibilităţii ca clienţii care nu primesc bon fiscal în unităţile de alimentaţie publică să nu plătească nota
Patronatele din turism propun introducerea posibilităţii ca clienţii care nu primesc bon fiscal în unităţile de alimentaţie publică să nu plătească nota

Clienţii restaurantelor şi barurilor care nu emit bon fiscal vor pleca fără să plătească, propun patronatele din turism, alături de TVA de 9% la alimentaţia publică, trecerea bacşişului pe notă şi scutirea de jumătate din taxele şi impozitele pe clădire pentru hotelurile cu activitate sezonieră.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au propus recent o listă cu 25 de puncte Departamentului pentru IMM şi Turism şi Autorităţii Naţionale pentru Turism, măsurile având ca scop redresarea turismului românesc.
 
Una dintre măsuri vizează, după modelul grecesc, introducerea posibilităţii ca clienţii care nu primesc bon fiscal în unităţile de alimentaţie publică să nu plătească nota.
 
„În acest fel, personalul de servire va fi determinat să emită nota de plată fiscalizată, sub sancţiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel încasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit şi alte taxe“, a declarat Lucia Morariu, preşedintele ANAT, potrivit Mediafax.
 
Patronatele din turism au calculat că sumele care ar fi astfel atrase la bugetul de stat, suplimentar faţă de situaţia prezentă, ar putea constitui resursa necesară aplicării scăderii cotei de TVA de la 24% la 9% la alimentaţia publică, măsură îndelung solicitată de industrie.
 
Patronatele mai au cerut, printre altele, scutirea de impozitul de 16% pentru profitul reinvestit de către structurile de primire turistică şi agenţiile de turism, şi clarificarea procedurilor şi regulilor necesare pentru a dovedi perioada de funcţionare de minim şase luni în staţiunile cu activitate sezonieră, în vederea obţinerii scutirii de 50% pentru taxele şi impozitele pe teren şi clădire.
 
O altă solicitare este stabilirea unui program de promovare care să susţină turismul medical în România şi elaborarea în regim de urgenţă a unei broşuri dedicate.
 
Una dintre măsurile de sprijin propuse de cele două organizaţii este acceptarea introducerii pe nota de plată a bacşişului, doar în condiţiile în care respectivele sume încasate ca bacşiş ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri.
 
Trecerea bacşişului pe nota de plată, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului să cunoască atât nivelul veniturilor reale obţinut de angajatul care serveşte, cât şi calităţile personale ale acestuia în procesul de servire a consumatorului, ştiut fiind că aceia care primesc bacşiş mai mare sunt vânzători mai buni şi trebuie recompensaţi şi de angajator prin stimulente.
 

Mai puteţi citi: 

Patronatele din turism cer introducerea „taxei pe bacşiş“ în restaurante, baruri şi cafenele. Patronatele din turism solicită impozitarea cu 16% a bacşişului lăsat de clienţi în baruri, cafenele şi restaurante. Valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

Patronatele din turism ne arată cum ne mai putem promova brandul România: cu produse tradiţionale la dineurile oficiale. „Toată lumea caută modalităţi de a promova turismul şi produsele româneşti, dar ignorăm o soluţie simplă: ca toate dineurile oficiale, fie ale administraţiei centrale sau locale, ale instituţiilor statului, dar şi ale altor structuri oficiale, sindicale, patronale, politice sau profesionale, să se bazeze pe produse tradiţionale româneşti“, arată liderul patronal Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, într-un comunicat.

Impozitul forfetar se va aplica de la 1 octombrie în loc de 1 iulie. Hotelierii vor plăti, anual, între 15 şi 200 de euro pe cameră. Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, vineri, la Braşov, că metodologia pentru aplicarea impozitului forfetar în turism este finalizată şi că impozitul se va aplica de la 1 octombrie. Patronatele anunţaseră, iniţial, că acest impozit se va aplica de la 1 iulie.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Antonescu Vlad
14.04.2014, 02:35:19

Ma intreb daca reprezentantii 'patronatului' si cei ai anat sunt seriosi sau macar lucizi! In nici o economie normala reprezentantii pateonatelor nu cer masuri mai riguroase pentru urmarirea veniturilor ... incasate. Ministerul finantelor nu poate accepta reducerea cu 65% a incasarilor din / cotei TVA in schimbul promisiunii reducerii 'evaziunii'. De ce nu iau patronii masuri directe impotriva evaziunii ??? Pe patron il intereseaza valumul vanzarilor nu cat bacsis incaseaza chelnerul si daca putere de cumparare nu e ... nici vanzari si nici bacsis nu "este" ... Patronii care sustin masura si reprezentatii anat sunt penibil de 'nostimi' ...

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
14.04.2014, 09:22:09

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările