Pe cine a bătut Ialomiţianu. Cei mai buni miniştri de Finanţe din UE, potrivit „Financial Times“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ialimiţianu renunţă la proiectul de impozitare a micilor agricultori
Gheorghe Ialimiţianu renunţă la proiectul de impozitare a micilor agricultori

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul român al Finanţelor, a fost desemnat „Ministrul de Finanţe al Anului“ de către publicaţia economică de specialitate „The Banker“, deţinută de „Financial Times“ (FT). În paralel, FT a publicat topul celor mai buni miniştri de Finanţe din UE, în care Ialomiţianu nu apare.  

2011 nu a fost cel mai fericit an pentru miniştrii de Finanţe din Europa, în special pentru cei din zona euro. Criza datoriilor suverane a continuat să se extindă, în ciuda tuturor zidurilor de protecţie ridicate după fiecare Summit european.

Pentru prima dată, în 2011, criza a trecut de la periferia zonei euro către „inima“ acesteia, afectând unele dintre cele mai mari economii din UE, precum Franţa, Olanda şi Danemarca.


Cotidianul britanic „Financial Times“ a analizat problemele cu care s-au confruntat aceştia şi, pe baza rezultatelor obţinute şi a stării în care se află acum finanţele statelor, a realizat topul celor mai buni miniştri de Finanţe din UE.


1.    Anders Borg, ministrul suedez al Finanţelor
Retorica sa critică la adresa bonusurilor uriaşe din industria financiară i-au câştigat devotamentul alegătorilor, iar angajamentul său pentru disciplină fiscală şi consolidarea finanţelor publice l-au transformat în preferatul pieţelor.


Creierul din spatele uneia dintre cele mai performante economii europene, el are un cuvânt mai greu de spus decât omologii săi la Bruxelles. Acasă, şi-a ajutat partidul (democrat-liberal, de centru-dreapta), să câştige un al doilea mandat de guvernare.

Anders Borg


Principala sa provocare în 2011 a fost menţinerea unui excedent bugetar, asigurându-se în acelaşi timp că rata şomajului şi datoria publică rămân reduse. Crede că metodele folosite de Suedia în timpul crizei din anii '90 – recâştigarea încrederii prin injecţiile de capital – pot rezolva problemele cu care se confruntă acum Europa.


Potrivit estimărilor oficiale, economia suedeză a crescut cu 6,8% în 2011. Rata şomajului se situează la 7,4%, iar nivelul datoriei publice se ridică la 39,2% din PIB.

2.    Wolfgang Schauble, Germania
Cu toate că este ministru de Finanţe de numai doi ani, avocatul în vârstă de 69 de ani – pe vremuri mâna dreaptă a fostului cancelar Helmut Kohl – este cel mai în vârstă şi cel mai respectat membru al cabinetului Angelei Merkel. Deşi susţine cu tărie că statele din zona euro trebuie să-şi reducă nivelul datoriilor, este un european convins şi sprijină înfiinţarea unui Fond Monetar European – care să aibă condiţii de creditare aspre – pentru a combate viitoarele crize.

Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor


Domnul Schauble, care este imobilizat într-un scaun cu rotile de la o tentativă de asasinat din 1990, nu obiectează atunci când cei care îl intervievează îl descriu ca „ultimul european“ al cabinatului. Schauble este ca un şoim atunci când vine vorba de nevoia de disciplină fiscală, însă este de asemenea mult mai pregătit pentru mai multă integrare în viitor, notează „The Economist“.
 
Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 3% în 2011, iar rata şomajului este situată la 6,9%, cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani. Pentru prima dată, valoarea exporturilor Germaniei va depăşi, anul acesta, 1.000 de miliarde de euro.

3.    Jacek Rostowski, Polonia
Ministrul de Finanţe a ajutat Polonia să fie singurul stat european care a evitat recesiunea izbucnită în urma crizei din 2007-2008. În timpul primului mandat al al coaliţiei de guvernare din care face parte şi partidul său (Platforma Civică, de centru-dreapta), a implementat reforme importante, printre care şi cea a sistemului de pensii.

De atunci, s-a concentrat să nu permită datoriei publice să depăşească pragul de 55% (limita naţională, în timp ce pragul prevăzut prin Tratatul de la Maastricht este de 60% din PIB).

Jacek Rostowski


Adus în guvern în 2007 ca tehnocrat, a devenit un politician cu acte în regulă, desfiinţând cu zâmbetul pe buze propunerile opoziţiei în cea mai recentă campanie electorală.


Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia Poloniei va creşte cu 4% anul acesta. Nivelul datoriei publice se ridică la 52,6%, iar rata şomajului – la 9,4%.

4.    Didier Reynders, Belgia
Principala sa sarcină a fost liniştirea pieţelor, speriate de nivelul datoriei publice a ţării (101,9% din PIB, una dintre cele mai ridicate din UE). Cu mai bine de 12 ani în fucţie, avocatul este unul dintre cei mai longevivi miniştrii de Finanţe din zona euro.



5.    Jean-Claude Juncker, Luxemburg
Premier şi ministru de Finanţe al Luxemburgului, Juncker prezidează şi grupul miniştrilor de Finanţe din zona euro, poziţie pe care o ocupă de cinci ani. A trecut prin toate vicisitudinile monedei unice, notează „The Economist“.

Didier Reynders

Moştenirea sa a intrat în bătaia puştii în 2011: el a fost unul dintre arhitecţii Tratatului de la Maastricht, care a creat moneda euro şi unul dintre cei care au elaborat „Pactul pentru Stabilitate şi Creştere“, menit să limiteze datoriile publice şi deficitele bugetare.

Jean-Claude Juncker, preşedintele grupului euro

Ambele sunt considerate acum ca fiind bazate pe fundamente defectuoase. Numit deseori „Domnul Euro“, acesta a dat de înţeles că, atunci când îi expiră actualul mandat ca preşedinte al Eurogrupului (în 2012), nu va încerca să obţină iar funcţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite