Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

PE cere întreruperea transporturilor cu animale vii: Durata călătoriei animalelor nu ar trebui să depăşească 8 ore

0
21 Jan 2022 06:00:51
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul European cere întreruperea transporturilor cu animale vii, argumentând că durata călătoriei animalelor nu ar trebui să depăşească 8 ore şi că statele membre ar trebui să respecte bunăstarea animalelor şi să facă tranziţia de la transportul animalelor vii la cel al cărnii.

„După 18 luni de informare, eurodeputaţii solicită ţărilor UE să respecte bunăstarea animalelor în timpul transportului şi să facă tranziţia de la transportul animalelor vii la cel al cărnii.
 
În fiecare an, milioane de animale vii sunt transportate pe cale rutieră, maritimă, feroviară şi aeriană în interiorul şi în afara UE pentru sacrificare, îngrăşare sau reproducere. Bunăstarea lor în timpul acestor călătorii ar trebui să fie asigurată prin norme speciale ale UE, în vigoare din 2005; cu toate acestea, s-a dovedit că aceste norme nu sunt aplicate corespunzător”, a informat Parlamentul European.
 
Comisia de anchetă a Parlamentului, instituită în iunie 2020 pentru a investiga presupusele încălcări ale normelor UE privind transportul animalelor, a concluzionat că dispoziţiile UE în acest domeniu nu sunt întotdeauna respectate în statele membre şi nu iau pe deplin în considerare diferitele nevoi ale animalelor. Printre cele mai evidente încălcări se numără lipsa spaţiului superior, a apei sau a aprovizionării cu alimente pentru animalele transportate, faptul că animalele sunt transportate atunci când nu sunt apte pentru transport şi supraaglomerarea. Sunt utilizate vehicule necorespunzătoare, iar transportul are loc uneori la temperaturi extreme şi pe durate de călătorie prelungite.
 
Pentru a remedia situaţia, eurodeputaţii au adoptat joi recomandări, cu 557 de voturi pentru, 55 împotrivă şi 78 abţineri. Ei invită Comisia şi ţările UE să îşi intensifice eforturile pentru a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului, pentru a actualiza normele UE şi pentru a numi un comisar UE responsabil cu bunăstarea animalelor.
 

Limitarea duratei călătoriei şi asigurarea unui confort adecvat

 
Durata călătoriei animalelor domestice destinate sacrificării nu ar trebui să depăşească opt ore, solicită deputaţii, iar animalele gestante aflate în ultima treime a perioadei de gestaţie nu ar trebui transportate mai mult de patru ore. Viţeii neînţărcaţi cu vârsta mai mică de patru săptămâni nu ar trebui transportaţi decât de către fermieri şi pe o distanţă mai mică de 50 km.
 
Deputaţii europeni doresc camere CCTV pe vehiculele de transport, în special pentru încărcare şi descărcare. Autorităţile naţionale ar trebui să aprobe planurile de călătorie numai dacă se preconizează că temperatura va fi cuprinsă între 5°C şi 30°C. Ar trebui înregistrate nivelurile de temperatură, umiditate şi amoniac din vehicule, adaugă eurodeputaţii.
 

Întreruperea exportului de animale vii

 
 
Nu există un sistem de control, avertizează eurodeputaţii, care să verifice transportul animalelor către ţări din afara UE. Aceştia solicită ca statele membre să inspecteze toate transporturile către ţări din afara UE, pentru a se asigura că animalele sunt hrănite şi hidratate, că dispozitivele de adăpare funcţionează în mod corespunzător şi că au suficient loc şi spaţiu superior. Exportul de animale vii ar trebui să fie autorizat numai dacă respectă standardele europene în materie de bunăstare a animalelor.
 

Transportul cărnii în locul animalelor vii

 
Eurodeputaţii pledează pentru o tranziţie către un sistem mai eficient şi etic, care să favorizeze transportul de material seminal sau de embrioni în locul animalelor de reproducţie, precum şi al carcaselor şi cărnii în locul animalelor transportate în vederea sacrificării. Aceştia solicită Comisiei să prezinte de urgenţă, până cel târziu în 2023, un plan de acţiune pentru a sprijini această tranziţie, inclusiv o propunere privind un fond specific pentru a reduce la minimum impactul socioeconomic al modificărilor care trebuie efectuate.
 
Raportorul PE Daniel Buda (PPE, România) a declarat: „Bunăstarea animalelor în timpul transportului nu este negociabilă şi trebuie respectată până când animalele ajung la destinaţia finală. Transportul animalelor vii trebuie să continue, atât în statele membre, cât şi în ţările terţe, respectând în acelaşi mod cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor. Aceste aspecte sunt importante pentru economia UE şi pentru supravieţuirea financiară a fermierilor noştri.”
 
Coraportoarea Isabel Carvalhais (S&D, Portugalia) a adăugat: „Bunăstarea animalelor este un aspect emblematic al acestei instituţii. Transportul animalelor vii este o parte inseparabilă din asigurarea bunăstării animalelor în UE, pe care am evaluat-o în profunzime şi cu un angajament puternic în cadrul acestei comisii de anchetă. Trebuie să investim în soluţii mai multe şi mai bune pentru a reduce necesitatea de a transporta animale vii. Cu toate acestea, trebuie să ţinem seama de dimensiunea socială a ceea ce propunem şi de modul în care acest lucru va afecta oamenii.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările