Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Pensii speciale pentru primari şi în 2020. Ce sume exorbitante vor primi în plus

48
30 Dec 2019 20:55:54
Autor: Afrodita Cicovschi
Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie.
Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie.

De la 1 ianuarie, primarii, viceprimari şi aleşii locali vor primi pensii speciale, după ce PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea OUG 114 prin asumarea răspunderii Guvernului, modificare care altfel ar fi eliminat pensiile speciale.

Pe 23 decembrie, Marcel Ciolacu afirma că efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvernul Orban vor fi suspendate până la decizia Curţii.
 
Guvernul acceptase amendamentul USR care amâna intrarea în vigoare a prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi aleşi locali.
 
Ca atare, edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.
 
Potrivit actului normativ, publicat de Ministerul Dezvoltării în timpul Guvernului Dăncilă, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). 
 
Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv şi cei care au în derulare un mandat de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.
 
Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene.
 
Exemple de „prime de pensie” pentru câţiva actuali primari
 
Spre exemplificare, am luat în calcul veniturile lunare ale edililor din câteva primării importante din ţară, bazându-ne pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere. 
 
Astfel, pentru cei care au fost primari ai Timişoarei se va lua în calcul venitul lunar pe care îl primeşte în prezent Nicolae Robu -  6.736 de lei. Dacă a dus la capăt un singur mandat, va primi lunar 1.296 de lei pe lângă pensie. În cazul în care a avut două mandate de primar va lua 2.592 de lei, iar pentru trei mandate 3.888 lei.
 
Cei care au fost primari în Cluj Napoca se vor raporta la venitul lunar încasat în prezent de Emil Boc, respectiv 12.520 lei. Pentru trei mandate ar încasa suplimentar pensiei 7.211,52 lei în fiecare lună.
 
Foştii primari ai Capitalei, Viorel Lis sau Traian Băsescu, vor primi indemnizaţii lunare raportate la venitul actual al Gabrielei Firea, respectiv 9.937 lei. Luând în calcul un singur mandat ca primar, aceştia ar încasa lunar, suplimentar pensiei, câte 1.908 lei. În cazul a trei mandate, suma se triplează.
 
Calculul indemnizaţiei pe care o vor primi foştii primari din municipiul Iaşi se vor raporta la venitul lunar al lui Mihai Chirica, de 7.051 lei. Pentru un singur mandat, aceştia ar primi suplimentar pensiei câte 1.353 lei pe lună.
 
În ce-i priveşte pe foşti primari ai Constanţei, raportându-ne la venitul actual al lui Decebal Făgădău, de 7.109 lei lunar, aceştia vor primi pentru un singur mandate suma de 1.365 lei.
 
Şefii Consiliilor Judeţene vor primi sume exorbitante
 
Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.
 
Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat, în cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla.
 
Cele mai mici „prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună. Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează, dacă au avut trei mandate.
 
Metoda de calcul prezentată în metodologie
 
Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet (de ex. primar)
 
48 luni x (0,40% x I) = X lei/lună
 
Unde „I” reprezintă indemnizaţia brută lunară în lei, aflată în plată pentru funcţia de primar.
 
În situaţia în care persoanele beneficiare au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (1), indiferent de durata acestora.
 
Exemplu de calcul:
 
Persoana beneficiară a îndeplinit 1 mandat complet de preşedinte de consiliu judeţean, 36 luni de mandat pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean, 1 mandat complet de primar şi 2 mandate pentru funcţia de viceprimar. 
 
Persoana beneficiară optează pentru 1 mandat de preşedinte de consiliu judeţean M1 = 48 luni, pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I1), M2 = cele 36 de luni pentru funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I2) plus M3 = diferenţa de 12 luni din mandatul de primar pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I3), şi un mandat complet de primar M4 = pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I4).
 
Se renunţă la mandatele de viceprimar.
 
Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet la care se adaugă până la limita a 3 mandate (144 de luni), cu indemnizaţii diferite.
 
M1 = 48 luni x (0,40 % x I1) = X lei/lună 
la care se adaugă:
 
M2 = 36 luni x (0,40 % x I2) = Y lei/lună (vicepreşedinte) 
 
M3 = 12 luni x (0,40 % x I3) = Z lei/lună (primar)
 
M4 = 48 luni x (0,40 % x I3) = W lei/lună
 
unde:
 
I1 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean 
 
I2 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean
 
I3 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de primar
 
Calculul Indemnizaţiei finale:
 
48 luni x (0,40 % x I1) + 36 luni x (0,40 % x I2) + (12+48 luni) x (0,40 % x I3) =Itotal lei/lună.
 
Adică: X+Y+Z+W= Itotal lei/lună
 
În cazul exercitării unor mandate diferite, la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se au în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie, fără alte sporuri.
 
Indemnizaţia pentru limită de vârstă calculată conform prezentelor norme este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Manole Scarlat
30.12.2019, 21:08:17

Şi care e problema? PSD este partidul celor mulţi şi oropsiţi: a crescut pensile la toţi cetăţenii ţări, indiferent de naţionalitate, sex, religie şi orientare sexuală.

-15 (23 voturi)
Aspida
30.12.2019, 21:29:32

. dar pensii speciale au doar unii… și lista lor e tot mai luuuungă… nu toți merită pensii speciale de fapt, nici măcar n-ar trebui să existe noțiunea de «pensie specială»… ♒️🐵

+15 (17 voturi)
bucurestean victor
30.12.2019, 21:10:52

Trebuie sa fii bolnav la cap, sa-i mai votezi pe ciumatii rosii din PSD, cand vezi cum insistat sa fure. Lacomi de bani, pensii pe daibogi, pomeni electorale, fura de la banii pentru tara primiti de la Europa, si-i baga la ciorapi.

+6 (12 voturi)
ungurulbulan
30.12.2019, 21:19:14

Rezolvarea nesimtirii:alegeri anticipate,avand majoritate in parlament(pnl,usr si cine mai merita)cei care vor au liber de a schimba legile masacrate de psd si acolitii.Fara a schimba componenta actualului parlament,partidele aflate acum la putere pot invoca imposibilitatea unei schimbari majore.

+10 (12 voturi)
Tomescu Tom
30.12.2019, 21:26:11

Până la urma ..cand va ceda sistemul de " pensii " .. :))) singurii care o vor incasa zdravan vor fi cei săraci ! . Cui are .. i se va da , cui nu are .. i se va lua ! Un Adevar Perfect Constituțional :)))

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările