Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România, ţara celor 5,4 milioane de pensionari. Aproape 15% din ei sunt invalizi. Pensia medie lunară a ajuns la  807 lei la jumătatea anului

8
13 Sep 2013 10:18:33
Autor: Adina Vlad
Numărul pensionarilor a scăzut uşor în trimestrul al doilea al acestui an FOTO Adevărul
Numărul pensionarilor a scăzut uşor în trimestrul al doilea al acestui an FOTO Adevărul

Numărul mediu de pensionari era de 5,41 milioane la jumătatea acestui an, cu 80.000 de persoane mai puţine faţă de nivelul din iunie 2012 şi cu 20.000 de persoane mai puţin decât în primul trimestru din acest an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Pensia medie lunară a fost în trimestrul al doilea din 2013 de 807 lei, mai mare cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,5% faţă de primul trimestru.

„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 86,5% în totalul celor de asigurări sociale. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 812 lei în trimestrul al doilea din 2013, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (650 de lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.026 lei în Municipiul Bucureşti)“, se arată într-un comunicat de presă al Institutlui Naţional de Statistică.
 
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă ocupă o pondere de 72,6% în total, cu un număr de 3,925 persoane şi cu o pensie medie de 914 lei. Peste 13.000 de persoane primesc în fiecare lună câte o pensie anticipată medie de 994 de lei, iar alte peste 100.000 primesc pensie anticipată parţia, în medie, de 636 de lei. 
 
Peste 745.000 de persoane încasează lunar pensie de invaliditate, valoarea medie a acesteia fiind de 579 de lei, iar alte 621.000 de persoane primesc pensie de urmaş, cu o valoare medie lunară de 439 de lei. 
 
Pe categorii de pensie, doar numărul celor care primesc pensie anticipată a înregistrat o scădere în ultimul an. Ca valoare, doar pensia anticipată parţial a scăzut, de la 644 de lei în iunie 2012 la 636 de lei la jumătatea acestui an.  
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dan Petrescu
13.09.2013, 10:41:03

Aceasta este armata cu care haimanaua de Iliescu( minca-i-as gurita lui de zimbilici cu dosul rosu) si urmasii lui pun mina pe Romania . Stiu, acum or sa-mi sara in cap macar o jumatate din ea dar asta este crudul adevar. Promisiunile ca vesnic or sa le alerge prin fata ochilor( pensionarilor)cite un ciine ( maidanez ca tot este la moda) cu cite trei ,patru covrigi in coada si ca la robinet o sa curga dupa program evident lapte si miere,face ca armata (cu unele mici exceptii) asta sa voteze mereu ''raul cel mai mic''.Mai mereu scot'' porumbelul'' pe gura...''sa ne fereasca al de sus de mai rau'' . De ce ? De ce sa ma fereasca mereu, de ce este mai rau si sa nu ajung sa zic sictirit si plin de naduf capitalist:.. ''sa ne fereasca al de sus ( ori jos ,dupa caz) si de mai bine'' ?

0 (2 voturi)
dracon
13.09.2013, 11:38:30

Dle Dan , aceasta nu este armata lui Iliescu in totalitate, eu am muncit 45 de ani ,consideri ca nu am dreptul la o pensie? Da ai dreptate ca in timpul lui Iliescu si a FSN si PDSR au fost scosi la pensie f. multi oameni care nu indeplineau conditiile de pensionare, acestia ptr a da impresia ca nu au nr mare de someri au pensionat prin diferite HG-uri o multime de cetateni cu putere de munca.In acelasi timp din cadrul fostului minister al chimiei au fost pensionati peste 70% din salariati la varsta de 50 de ani fiind incadrati fictiv ( ca sa nu zic ca au abuzat de niste facilitati contra unor spagi) in grupa 1 de munca inclusiv functionari care nu au avut nimic cu activitatile acestei grupe si au fost multi salariati in cadrul acestui minister.

+3 (3 voturi)
Adriana LE GAL
13.09.2013, 12:24:20

Ma deszgusta sa stiu ca pensionarii reprezinta categoria cea mai "apreciata" pentru a recupera voturi. Ma dezgusta sa îi aud aud spunînd ca au muncit o viata si au dus tara în spate. Dar ce fac tinerii de astazi caci ei nu mai au sperante de pensie, cei care au sansa unui loc de munca duc si ei tara în spate, e rîndul lor. Ce au facut pensionarii actuali -fostii tineri de ieri- mai grozav ca ceea ce generatia actuala face? Si tinerii de astazi au un stres mult mai mare decît aveau ei, actualii pensionari. Pensionarii de astazi reprezinta o parte din armata naiva a îndoctrinatilor credinciosi ai bisericii care se trîntesc pe jos în fata moastelor nu stiu carui "sfînt", aducîndu-ne la stadiul evului mediu. Pensionarii de astazi reprezinta în mare parte armata de alegatori care se înghesuie la o fasole cu cîrnati si aleg pe "reprezentantii" poporului... Pensionarii de astazi reprezinta o parte din gura casca care îsi dau cu parerea, bîrfesc , vin ca la spectacol la înmormîntari fara sa fie chemati, introducîndu-se în problemele familiale private. Pensionarii de astazi reprezinta o parte din credinciosii care se arunca la picioarele preotului, ca o armata de supusi îndoctrinati, îsi fac cruce în fata fiecarei biserici, de parca credinta în Dumnezeu trebuie afisata la fiecare colt de strasa. Pensionarii de astaz, suflete duioase dau de mîncare cînilor fara stapîn din spatele blocului, dar nu vor sa o faca civilizat : vor un cîne, sa-l ia cu ei în casa, sa-l înregistreze la autoritati, iar asa maidanezii vor fi mai putini. Nu, pensionarii nostrii vor sa vada cîinii pe strada ,în haite, caci Romania este un maidan, nu vrea civilizatie. Unei persoane în vîrsta trebuie sa-i datorezi respect, dar si acesti pensionari trebuie sa respecte generatiile mai tinere si nu sa traga tara spre ignoranta cu practicile lor. P.S. Sînt si eu o persoana "în vîsrta"...

-2 (2 voturi)
GHEORGHE MARTIN
13.09.2013, 12:30:54

Dar cu cianură a-ți incercat?. Era o vorbă.

+1 (1 vot)
Adriana LE GAL
13.09.2013, 12:44:48

Nu stiu care-i vorba asta

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările