Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Pensionarii din România, nevoiţi să aştepte chiar şi şase luni pentru a obţine calcularea pensiei. Reacţia ministrului Muncii

5
16 Nov 2019 21:34:18
Autor: News.ro

Ministrul Muncii Violeta Alexandru scrie pe Facebook despre ”labirintul pensionarului român”, definind astfel cei ”10 paşi întinşi uneori până la 6 luni peste termenul de 45 zile din lege” pentru calcularea sau recalcularea unei pensii şi promite să schimbe lucrurile.

”Labirintul pensionarului român. Ce găsesc la preluarea mandatului. 10 paşi întinşi uneori până la 6 luni peste ternenul de 45 zile din lege prin nenumărate runde de verificare/verificare la verificare până nu se mai ştie cine răspunde în caz că persistă o greşeală la (re)calcularea unei pensii”, afirmă Violeta Alexandru, prezentând şi un infografic cu aceşti paşi.

Ea explică faptul că rezumă astfel prin ceea ce trec, în prezent, pensionarii români de la ghişeu până la decizia de pensionare.

”Este nedrept şi nenecesar de complicat. Se poate mai bine şi mai simplu. Voi schimba lucrurile. Cu fiecare zi, ajung la rezultate. Aşa lucrez”, precizează ministrul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Constantine Constantine
17.11.2019, 07:56:09

Oricum punctajul nu este corect calculat.In trecut in cartea de munca se trecea salariul tarifar care nu cuprindea prime, depasiri de plan, diverse sporuri si alte posibile venituri. In schimb acestea erau impozitate in totalitate.Mai mult, din 1977 au disparut fluturasii iar in cartile de munca s-au trecut salariile nete ,lucru care pe atunci nu influenta cu mult valoare pensiei care putea sa ajunga la 65-85% din salariul tarifar. Aceasta situatie a tinut pina in 1990 iar odata cu aparitia punctajului si a punctului de pensie a aruncat practic in saracie milioane de pensionari. Sa nu credeti ca in perioada 1977-1990 nu s-au platit impozite.Se plateau doar ca ele erau retinute la sursa si virate de intreprinderi si institutii la buget.Actuala lege a pensiilor e prea stufoasa si nu acopera carentele descrise mai sus.Desigur, individual, dind statul in judecata la CEDO fiecare persoana care a cotizat intre 1977-1990 ar cistiga iar statul roman ar fi obligat sa acorde despagubiri.Insa ma intreb, oare de ce ,desi situatia este cunoscuta, statul roman nu a luat masurile de rigoare? Nu de alat, dar la CEDO se pot obtine si daune morale.

+4 (4 voturi)
foarte atent
17.11.2019, 08:30:15

s-a introdus o compensatie automata de 10% pentru anii de pana in 92 ' ! daca aveti adeverinte si mai bine !

-1 (1 vot)
Constantine Constantine
17.11.2019, 11:50:54

Stiu despre compensatie, insa 10% nu reprezinta un procent multumitor in conditiile in care personal eu am pierdut in 13 ani cca 50 mii lei ,lucru ce a afectat decisiv valoarea punctajului.Toti cei care au lucrat in perioada respectiva(1977-1990) se afla in aceasta situatie.In plus ,in majoritatea cazurilor,daca depaseai planul cu 50% si aveai 2000 lei salariul tarifar, primeai 3000, bani impozabili dar in cartea de munca figurai cu 2000.Si in cazul pensiei suplimentare de 2% tot asa s-a procedat, sau acordat niste procente desi ideia era ca pe linga pensia sociala sa primesti la virsta de pensionare intreaga suma obtinuta din pensia suplimentara plus dobinzile aferte (banii erau varsati la CEC).Nimeni, dupa 1989 nu a vrut sa rezolve aceste probleme,ba experta Vasilescu s-a batut cu pumnii in piept ca facut si a dres. Ca sa intelegeti , pensiile de pina intr-o mie de lei sint atit de mici incit suma alocata pentru hrana nu depaseste 10-11 lei zilnic. Iar legal, nu se poate ca in toate perioada dintre 1946 si pina in prezent, punctajul sa fie socotit in functie de salariul brut iar intre 1977-1990 in functie de cel net.Rezulta o discrepanta majora care pentru 2 milioane de pensionari se reflecta in nivelul de trai.

+1 (1 vot)
foarte atent
17.11.2019, 08:33:09

Violeta draga, asta e forma birocratiei ! nu e nevoie sa elaborezi special o nou flux, e suficient sa demolezi birocratia !! sa vedem daca ai muschi destui, ca acolo e un balaur care din asta traieste ! si balaurul ala nu e doar rosu, e si portocaliu !! de toate partidele, ca toti au familie mare !!!

+1 (1 vot)
Maleficio Decenu
17.11.2019, 12:34:43

Nu e corect calculat pentru că lipsește compound interest real din algoritmul comunist, trecută ”motto grosso” un fel de cadou statal să stabilizeze coșul lunar de întreținere,ceea ce azi nu prea e posibil unde scîrțâie șandramaua din toate legăturile trebuie peticitte găurile cu bani din viitor.

Modifică Setările