Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Pensionarii cu venituri mici şi persoanele fără adăpost vor primi tichete de masă de la primării. Ce valoare au şi ce amenzi riscă vârstnicii dacă le folosesc în alt scop

4
16 Jul 2020 09:08:56
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Pensionarii cu venituri mici vor primi tichete de masă de la primării, a anunţat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, precizând care este valoarea voucherelor.

„Aici un rezultat concret. Cu toate urgenţele zilnice nu mai reuşeam să vorbesc despre el. Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani şi cu 704 lei la care mă tot gândesc. Anul acesta esta aşa dificil în contextul pandemiei dar oricând se poate face ceva, sunt acolo.
 
Mulţumesc, Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene!
 
Aproximativ 130 milioane euro pentru acest program finanţat din fonduri europene, fiecare persoană urmând să primească 180 lei/lună sub forma tichetelor electronice. Se vor folosi doar pentru achiziţionarea mâncării calde de la unităţile autorizate. Primăriile vor transmite atât tichetele către pensionari cât şi informaţii cu privire la unităţile autorizate, acolo unde acestea se pot utiliza”, a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
 
În urmă cu o lună, Ministerul Fondurilor Europene a elaborat un proiect de ordonanţă care prevede acordarea de tichete de masă pensionarilor cu venituri mici, dar şi amenzi de minim 1,5 salarii minime de bază dacă le folosesc în alt scop.
 
Tichetele vor fi acordate persoanelor vârstnice care locuiesc singure, au împlinit 75 de ani şi au venituri la nivelul pensiei sociale, respectiv 704 lei, dar şi persoanelor fără adăpost.
 
„Deoarece în această perioadă generată de criza virusului COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este categoria persoanelor vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, fără sprijin material, cu venituri sub pensia socială minimă asigurată în plată, pentru care sunt necesare, pe de o parte, servicii sociale de sprijin la domiciliu, iar pe de altă parte sprijin constând mai ales în asigurarea de mese calde necesare pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populaţiei celei mai expuse riscurilor de orice natură, se justifică necesitatea asigurării unor condiţii minime de trai prin oferirea unei mese calde”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
           
O altă categorie de persoane afectată în mod direct de COVID-19 sunt persoanele fără adăpost care se află în risc de sărăcie extremă şi care reprezintă o categorie socială extrem de vulnerabilă pentru răspândirea virusului COVID-19.
          

Principalele prevederi:

 
• stabilirea modalităţii de implementare a acordării de mese calde la nivelul fiecărui judeţ, în baza unui apel noncomeptitiv, cu un singur Beneficiar, Minsiterul Fondurilor Europene, prin serviciul de specialitate;
•  stabilirea unui grup ţintă format din mai multe categorii, în acord cu Programul Operaţional, prin stabilirea a două categorii de grup ţintă şi anume: persoanele vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, precum si persoane/ familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale).
 
Contractarea serviciilor privind emiterea si gestionarea tichetelor electronice pentru mese calde se realizează de către MFE în condiţiile legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice. Tichetele electronice pentru mese calde se vor emite şi se vor gestiona numai de către unităţile autorizate. 
 
Valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă este de 180 de lei/lună. Valoarea tichetului pentru masă caldă pe suport electronic poate fi actualizat anual prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puţin 90 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor. 
 

Cine face listele cu beneficiari

 
Organizaţiile partenere ale MFE, respectiv Institutia Prefectului şi autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii: 
 
a) autorităţile administraţiei publice locale identifică destinatarii finali, cu evidenţierea separată a persoanelor/ familiilor fără adăpost şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale;
b) autorităţile administraţiei publice locale întocmesc listele cu destinatarii finali, cu evidenţierea separată a persoanelor/ familiilor fără adăpost şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale;
c) instituţiile prefectului centralizează la nivelul judeţului lista cu destinatarii finali şi le transmit către Beneficiar;
d) instituţiile prefectului actualizează  periodic listele cu destinatarii finali.
 
Pentru persoanele fără adăpost se va întocmi o listă separată care va cuprinde doar numele şi prenumele persoanei.
 

Amenzile

 
Utilizarea tichetelor electronice pentru mese calde în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă şi refuzul nejustificat al operatorilor economici şi unităţilor care acceptă tichete electronice pentru mese calde se amendează cu 1,5 puncte-amendă (un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respective 2.230 lei). Amenda ar fi de 3.345 lei.
 
Solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor electronice pentru mese calde sau pentru fracţiuni din acestea se emendează cu 3 puncte-amendă, respectiv 6.690 lei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

imacandi
16.07.2020, 09:58:01

ce fac cei care au un venit de 800 ron sa zicem?ei pot supravietui?

+1 (1 vot)
G M
16.07.2020, 09:59:36

Am mai văzut un astfel de ”ajutor” dat prin primărie. Un țăran care lucrase pământul până aproape de pensioanre, s-a angajat în ultimii ani la un șantier. A primit, evident, o pensie mică pentru că a lucrat puțin. Dar acasă are vaci, cai, porci, tractor, cositoare, mașină..., mă rog, tot ce ar avea nevoie o fermă și cu siguranță nu stătea el în pachetul primit. Cu toate astea, cei care au ”analizat” cu fundul pe scaun doar pensia, au constatat că are nevoie de ”ajutor”. Așa se duc banii publici pe șmecheri...cu complicitatea sau din cauza lenei angajaților din primării sau din alte birouri care nu-și mișcă fundul lat și burta mare de pe scaun pentru a vedea realitatea la fața locului. Și așa se risipește banul public fără ca cineva să răspundă, totuși, de el.

-2 (2 voturi)
imsi imsi
16.07.2020, 10:41:21

Initiativa buna dar schiapa. De unde isi ia masa calda un mos intr un sat izolat ? sa zicem ca primaria ii face card si il alimenteaza periodic. Ce face mosul ? Iese la ia ma nene sa se duca la restaurant ? Fix acelasi heirupism prostesc ca in cazul scolii online. pnl istii isi inchipuie ca peste tot ii resedinta de judet iar satele au disparut.

+1 (1 vot)
Bibi Loi
16.07.2020, 10:47:16

Berea este un aliment vechi, care a apucat sa fermenteze. Traiasca berea!

+2 (2 voturi)