Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Peste 8.000 de angajaţii concediaţi de la CE Oltenia şi Hunedoara vor primi plăţi compensatorii. În ce condiţii vor fi acordate

0
14 Jun 2021 16:06:53
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un număr de 8.354 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara şi de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIM).

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de Ministerul Energiei, este vorba de 8.060 de salariaţi ai celor două complexuri, la care se adaugă 264 de la Compania Naţională a Uraniului şi 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.
 
Aceştia ar putea beneficia de plăţi compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei.
 
Acordarea plăţilor compensatorii este motivată prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă.
 
Minerii care vor fi disponibilizaţi de la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara, de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIM) vor primi salariile pe care le aveau negociate în contractele de muncă la fiecare companie, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi24.
 
„Pentru companiile care sunt în insolvenţă, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti şi demonstrează că nu au sursă de finanţare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Naţională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziţie sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine însemană reducerea emisiilor.
 
Venim şi cu venituri de completare, între 24 şi 48 de luni pentru toţi cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăţi vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 şi 48 de luni. Dacă oamenii îşi găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificaţie pentru că îşi caută şi găsesc loc de muncă şi participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.
 
Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii.
 
Pentru CE Oltenia, unde au fost disponibilizări acum o lună/ două, avem o dispoziţie tranzitorie ca şi cei disponibilizaţi de la orice companie, în special pentru Oltenia e vorba, dacă au fost disponibilizaţi în acest an, să beneficieze de veniturile de completare. Este angajamentul statului la pactul de mediu european", a explicat Virgil Popescu, la Digi 24.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările