Petroliştii, despre gazele din Marea Neagră: cu banii care s-ar duce la stat s-ar putea construi Autostrada Transilvania şi centura Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze marea neagra

Gazele din Marea Neagră reprezintă o oportunitate uriaşă să aducem plus valoare economiei României, a declarat Cătălin Niţă, Director Executiv FPPG (Federaţia Patronală Petrol şi Gaze), la Black Sea Forum, organizat de Financial Intelligence.

„Încă de anul trecut, am insistat, în discuţiile cu autorităţile publice, pe deblocarea investiţiilor la Marea Neagră şi ne bucurăm să vedem că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie favorabilă”, a spus oficialul FPPG, organizaţie care reprezintă peste 95% dintre producătorii de petrol şi gaze naturale din România, scrie Financial Intelligence.

Cătălin Niţă a adăugat: “Suntem foarte aproape de a vedea un proiect de ţară realizat şi salutăm declaraţiile domnului ministru, Virgil Popescu, care încă din legislatura trecută a fost un susţinător al proiectului privind gazele din Marea Neagră, dar din păcate, anul trecut a fost unul dificil, iar lucrurile au mers destul de încet.

Tragem speranţa să vedem, în această legislatură, o schimbare şi că se vor aşeza la aceeaşi masă toate partidele pentru modificarea legii offshore, astfel încât să se poată lua deciziile de investiţie din partea tuturor operatorilor care au astăzi titlu de concesiune în Marea Neagră”.

Potrivit lui Cătălin Niţă, ne va fi foarte greu să reducem diferenţele economice faţă de alte state din Uniunea Europeană, dacă nu realizăm fereastra de oportunitate pe care o avem cu privire la proiectele de gaze din Marea Neagră. “Este o oportunitate uriaşă să aducem plus valoare României”, a spus el.

În urma discuţiilor purtate cu majoritatea partidelor parlamentare, atât din coaliţie, cât şi din opoziţie, nu a existat niciun partid care să se opună ideii de investiţii la Marea Neagră, cu toţii au fost de acord că este un proiect de ţară, extrem de important, care va transcede aeastă legislatura parlamentară, a mai spus domnul Niţă: “Este extrem de important ca lucrurile să se mişte repede. Procedurile parlamentare nu sunt chiar uşoare, aceastea necesită timp pentru a parcuge toate etapele de dezbatere, aşa că insistăm ca acest proiect să vadă lumina zilei cât de repede.”

Modificările concrete pe care industria le doreşte la legea offshore sunt: clarificarea regimului de stabilitate fiscală şi legislativă, introducerea unui sistem de impozitare echitabil şi asigurarea unor mecanisme de piaţă echitabile şi competitive care să poată da posibilitatea producătorilor să îşi comercializeze gazele naturale în mod liber.

Oficialul FPPG a mai precizat: “Calculele arată că aceste investiţii pot genera o creştere la veniturile anuale la bugetul de stat de peste 9 miliarde de lei şi o contribuţie directă şi indirectă la PIB de 14,4 miliarde de lei anual. Reprezintă 8% din investiţiile publice preconizate a fi făcute pe parcursul acestui an.

Cele 9 miliarde de lei anual aport bugetar înseamnă, raportat la cheltuielile publice planificate, pentru anul acesta: 28% din ajutoarele de stat pentru redresarea economică sau 21% din investiţiile totale preconizate pentru CNE Cernavodă pentru următorii 4 ani sau 35% din investiţiile totale preconizate pentru Hidroelectrica  sau ar putea susbstitui întreg necesarul de cheltuieli pentru a finaliza Autostrada Transilvania A3 şi Autostrada de centură a Municipiului Bucureşti A0 la un loc, ori pentru a construi în totalitate Autostrada A7, Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău -Suceava-Siret, sau ar putea fi folosiţi la reabilitarea a 112 spitale judeţene, etc. Cifrele acestea sunt impresionante şi pot fi realizabile doar cu voinţa politică a tuturor partidelor din legislatura actuală.

Motivul întârzierii acestui demers legislativ se datorează, într-o mare măsură, pandemiei, întrucât consensul politic, cel puţin declarativ, există încă de anul trecut. Din păcate, prioritătile anului trecut au fost altele, atât pentru guvern, cât şi pentru parlament. A fost şi an electoral. Cred că asta a fost o scuză a noastră, a tuturor, pentru întârziere.

Ne manifestăm încă o dată disponibilitatea de a ne aşeza la masa discuţiilor, pentru a furniza expertiza şi experienţa din rândul membrilor noştri”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite