Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6% anul trecut. Care au fost cele mai importante tranzacţii finalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: PwC, Dinu Bumbăcea
Foto: PwC, Dinu Bumbăcea

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% anul trecut faţă de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook, realizat de PwC România şi D&B David şi Baias.

Potrivit sursei citate, în ciuda acestui fapt, valoarea pieţei a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde euro, faţă de 5,2 miliarde euro în 2019 şi 5 miliarde euro în 2018. Cea mai mare valoare a pieţei de M&A a fost înregistrată în anul 2007, de 5,8 miliarde euro.

Dinu Bumbăcea, partener PwC România, a declarat: ”În ultimul trimestru al anului trecut am văzut o activitate foarte intensă pe piaţa de M&A, aliniată cu evoluţia surprinzător de bună a economiei româneşti care a înregistrat cea mai mare creştere din UE. Totuşi acest record de tranzacţii încheiate pe finalul de an nu a putut compensa reducerea din primăvară şi vară. Prin urmare, observăm această scădere comparativ cu anul anterior. Semnalele din economie sunt, însă, pozitive şi este de aşteptat ca revenirea activităţii de la sfârşitul lui 2020 să continue în 2021, întrucât există bani în piaţă.”

Sursa citată menţionează că, anul trecut au fost încheiate în total 254 tranzacţii, cu 18% peste volumul înregistrat în 2019 (215 tranzacţii).  

Potrivit raportului, se remarcă o creştere a segmentului „sub 5 milioane euro” atât din punct de vedere al numărului, cât şi al valorii medii a tranzacţiei, alimentat de numărul de ţinte relevante şi de disponibilitatea crescătoare a investitorilor şi interes pentru acest segment.

Conform analizei PwC, mai mult de 50% din valoarea pieţei a fost realizată prin tranzacţii care au depăşit 100 de milioane euro, care au rămas constante ca număr de la an la an.

”Sectoarele vedetă ale anului trecut, ţinând cont de circumstanţe şi de schimbările impulsionate de restricţiile impuse de criza sanitară, au fost IT&C, produse industriale, energie,  imobiliare, sănătate şi farma. Aceste sectoare vor rămâne în continuare pe agenda investitorilor. De asemenea, anul 2021 va fi favorabil consolidării pentru jucătorii mari din industrii precum energie şi construcţii”, a mai spus Dinu Bumbăcea.

Astfel, cele mai importante 10 tranzacţii de peste 100 milioane Euro finalizate în 2020 au fost:

- Achiziţia CEZ de către Macquarie Infrastructure and Real Assets.

- Achiziţia unui pachet de 5,3% din acţiunile Electrica SA de către Allianz SE.

- Parcul Eolian Crucea S.A. cumpărat de către Hidroelectrica SA.

- Pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la OMV Petrom. 

- Achiziţia Smart Diesel de cătreDKV.

- Achiziţia Floreasca Business Park de către Fosun International Ltd; Zeus Capital Management.

- Achiziţia portofoliului NEPI Rockastle de către AFI Group.

- Achiziţia Globalworth Real Estate Investments de către CPI Property.

- Achiziţia reţelei fixe Telecom de către Orange. 

- Rundele de finanţare UiPath.

- Achiziţia Al Dahra - Agricost de către ADQ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite