Piaţa logistică şi industrială a crescut cu peste 0,5 milioane de metri pătraţi în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Mustaţă
Vlad Mustaţă

Stocul total de spaţii industriale şi logistice moderne din România a ajuns la 5,7 milioane de metri pătraţi, în 2020, în creştere cu peste 0,5 milioane de metri pătraţi faţă de anul precedent, arată raportul anual publicat de Colliers.

Potrivit sursei citate, anul pandemiei s-a dovedit a fi foarte bun pentru piaţa spaţiilor industriale şi logistice, cererea totală crescând cu 72%, faţă de 2019, înregistrând aproape 784.000 de metri pătraţi în tranzacţii de leasing.

Reprezentanţii Colliers au menţionat că, Bucureştiul a adunat aproximativ jumătate din totalul depozitelor noi, restul suprafeţelor livrate fiind împărţite în ţară, mai ales în oraşe din Transilvania, dar şi în unele regiuni sudice ale ţării.

“Bucureştiul rămâne inima pieţei logistice locale, dar au existat uşoare schimbări de la un an la altul, în sensul că tot mai multe depozite noi sunt dezvoltate în afara Capitalei, iar 2020 nu a fost o excepţie.”, spune Vlad Mustaţă, Associate Industrial Agency la Colliers.

De asemenea, Bucureştiul rămâne în frunte şi în ceea ce priveşte cererea şi a generat peste 70% din totalul contractelor de închiriere, urmat, la mare distanţă, de Timişoara şi Craiova. 

”Industria FMCG a reprezentat o treime din cererea totală: trei contracte ale Carrefour şi Profi au fost printre cele mai mari înregistrare în „anul pandemic” şi au acoperit 200.000 de metri pătraţi. Următoarele două sectoare - logistica şi retailul - au generat fiecare peste 20% din toate contractele, deşi, în multe cazuri, furnizorii terţi de servicii logistice tind să servească sectorul de retail într-o măsură semnificativă. Altfel spus, industriile orientate spre consumator au generat cel puţin două treimi din cerere în 2020. Pentru comparaţie, în 2019, industria auto a generat o treime din cerere şi apoi a avut o prezenţă redusă în 2020.”, arată raportul Colliers.

Totodată, chiriile pentru spaţiile de depozitare prime clasa A au rămas în general stabile în 2020, între 3,8-3,9 euro pe metru pătrat în cazul halelor din jurul Bucureştiului şi puţin sub aceste niveluri în alte hub-uri din ţară. 

Consultanţii Colliers anticipează o uşoară creştere a chiriilor în următorii ani, din moment ce în Varşovia şi Budapesta tranzacţiile se pot închide la uşor sub 5 euro pe metru pătrat în cazul activelor prime.

În ceea ce priveşte cererea, specialiştii Colliers estimează că aceasta va continua să crească major din sectoarele orientate spre consumatori şi, în special, din zona comerţului electronic. 

”De menţionat şi că destul de multe dintre aceste companii intenţionează să folosească România ca pe o bază de operaţiuni pentru alte economii mai mici din regiune, cum ar fi Bulgaria, Serbia şi Grecia, transformând piaţa locală într-un hub regional mai mic.”, se precizează în raport.

În cazul ofertei disponibile, datele arată că dezvoltatorii au în plan mai bine de 0,6 milioane de metri pătraţi de noi spaţii industriale şi logistice în 2021, necesare atât pentru a acoperi cererea robustă, cât şi pentru a înlocui un stoc semnificativ de depozite mai vechi, care nu mai respectă rigorile tehnice prezente şi, uneori, nici pe cele de siguranţă. 

Consultanţii Colliers subliniază că dezvoltările speculative, care au fost oprite temporar în 2020 în contextul incertitudinilor din piaţă, vor fi reluate şi vor conta mult mai mult - posibil chiar până la 20% din spaţiile noi, dublu faţă de cota înregistrată în 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite