Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Piaţa muncii după pandemie: Specialiştii şi muncitorii calificaţi s-ar putea întoarce în străinătate. Ce măsuri trebuie să ia angajatorii

1
10 Jun 2021 15:41:36
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Angajatorii români se tem de faptul că, începând din această toamnă, vor avea din nou dificultăţi în a găsi candidaţi sau că joburile din străinătate vor fi prima opţiune pentru o bună parte dintre specialişti sau muncitorii calificaţi, arată cel mai recent sondaj derulat de eJobs.

Potrivit sursei citate, piaţa muncii arată în 2021 complet diferit faţă de 2020 şi pare că deja ne-am întors la un context similar celui din 2018 – 2019, în condiţiile în care, lunar, angajatorii prezenţi pe eJobs.ro scot în piaţă peste 30.000 de joburi noi, iar candidaţii îşi recâştigă poziţia de forţă. 
 
„Cu o revenire spectaculoasă a unor sectoare care anul trecut au fost puse în stand-by, precum HoReCa sau turism, deja companiile încep să ducă o luptă acerbă pentru atragerea candidaţilor relevanţi. În plus, din toamnă, cu toţii se aşteaptă la o revenire şi la o serie de schimbări în relaţia cu candidaţii şi cu angajaţii. (…) schimbarea pe care o întrevăd cei mai mulţi angajatori, dar şi de care se tem cel mai mult este creşterea ratei de fluctuaţie din companii.
 
Pe acest fond, un alt motiv de îngrijorare pentru recrutori este că vor avea din nou dificultăţi în a găsi candidaţi sau că joburile din străinătate vor fi prima opţiune pentru o bună parte dintre specialişti sau muncitori calificaţi”, transmit reprezentanţii platformei de recrutare, conform Agerpres.
 
Potrivit sursei citate, 44% dintre specialiştii în resurse umane spun că angajaţii vor cere permanentizarea modului de lucru remote, iar 22% preconizează o creştere a salariilor.
 
„Timp de un an am spus că suntem pe o piaţă a angajatorilor şi că, pentru prima oară, după mult timp, candidaţii şi angajaţii nu mai fac regulile jocului. Tot atunci am spus că lucrurile nu vor sta prea mult aşa şi că repoziţionarea balanţei se va face mai repede decât ne aşteptăm. 
 
Iată că a venit acel moment, iar angajatorii îşi fac deja planurile pentru toamnă, ţinând cont de o serie de schimbări care vor apărea foarte curând sau care deja au început să apară. Pentru candidaţi, e vestea bună pe care o aşteptau de mult, însă pentru angajatori se anunţă o perioadă extrem de competitivă, în special pentru recrutarea acelor oameni care intră în categoria talentelor cheie. 
 
În plus, multe companii ies din această pandemie cu brandul de angajator ştirbit, motiv pentru care 17,3% dintre
respondenţi se tem că nu vor reuşi să-şi reconstruiască reputaţia, iar 42% cred că, pentru a reuşi să atragă oameni cheie, vor trebui să investească foarte mult în recrutare şi în employer branding”, a declarat Roxana Drăghici, head of sales, eJobs România.
 
Astfel, 38% dintre reprezentanţii departamentelor de HR participanţi la sondaj au răspuns că specialiştii îşi vor găsi cel mai uşor de muncă la finalul pandemiei, mai ales că nici în ultimul an nu au dus lipsă de oportunităţi. 24,1% spun că foarte căutaţi vor fi muncitorii calificaţi, 19% îi nominalizează pe IT-işti, 10,3% pe tinerii fără experienţă, iar 8,5% pe muncitorii necalificaţi.
 
„Sunt însă şi efecte pozitive la care se aşteaptă recrutorii, iar principalul este legat de felul în care s-a schimbat abordarea candidaţilor faţă de un loc de muncă. 67% dintre respondenţi cred că vor vedea candidaţi care vor veni la interviuri cu aşteptări mult mai realiste decât înainte de pandemie. 24,5% pun pe aceeaşi listă şi speranţa că vor avea în faţă candidaţi mult mai bine pregătiţi. 
 
Totodată, speră că, din toamnă, angajaţii îşi vor regăsi echilibrul emoţional, încurajaţi de relansarea economică şi de relaxarea restricţiilor”, mai spune Roxana Drăghici.
 
Citeşte şi:
 
Mediul de afaceri îşi exprimă îngrijorarea: Românii s-ar putea întoarce în străinătate, în timp ce patronii se gândesc dacă să dea drumul la angajări

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

= aceeaşi mizerie
11.06.2021, 13:43:48

Nu știu la ce "specialiști și muncitori calificați", care "se vor întoarce în străinătate" se referă articolul, fiindcă cei care s-au întors în România, în timpul "pandemiei", cu siguranță nu făceau parte din aceste categorii...

-2 (2 voturi)
Modifică Setările