Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Piaţa neagră a atins noi cote îngrijorătoare. Ce zone din România sunt cele mai afectate

1
22 Apr 2018 12:30:46
Autor: Afrodita Cicovschi

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în martie la 17,2% din totalul consumului (cu 1,6 puncte procentuale mai mult decât în ianuarie 2018), se arată într-un studiu realizat de Novel Research.

Potrivit acestuia, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră (piaţa neagră a atins 43,2%), zona de vest atingând şi ea nivelul de 27%, sud-vestul înregistrând 19,9%, iar sud –estul de 16,4%. 
„Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” continuă să fie principala sursă, aflându-se în creştere cu 5,7 p.p. până la 55,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în scădere accelerată cu 11,1 p.p. în martie faţă de ianuarie, până la 21,2%. Ucraina, ca sursă de provenienţă este în uşoară creştere (2,7 p.p. până la 15,6%), iar Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
 
„În contextul creşterii contrabandei cu 1,6 puncte procentuale, nu ne putem dori decât ca Ministerul de Finanţe să aplice cât mai repede posibil pachetul de măsuri anunţate recent: actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei, în urma consultării cu toate părţile interesate, şi securizarea frontierelor, prin dotarea corespunzătoare a autorităţilor direct responsabile. Aceste măsuri, pe care le susţinem şi pe care le considerăm fundamentale în lupta cu contrabandiştii, nu suportă amânare, rezultatele lor compensând categoric costurile. Contrabanda finanţează reţelele de crimă organizată, blochează dezvoltarea regiunilor de frontieră şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii statului, aşa că ne bucurăm că stoparea ei devine o prioritate pentru Ministerul de Finanţe şi, implicit, pentru Guvernul României.”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud. 
 
„În timp ce activiştii antitutun scriu proiecte de lege pe care unii parlamentari le copiază, primii ca să justifice finanţarea primită de la Fundaţia Bloomberg, ultimii ca să câştige capital de imagine, bugetul statului pierde. Iată că piaţa neagră nu e o falsă problemă, aşa cum susţin oengiştii. Pierderile de sute de milioane de euro sunt reale şi se văd în încasările din accize şi taxe. În regiunile de frontieră sunt localităţi fără nicio bază economică, în care familii întregi supravieţuiesc aproape exclusiv din contrabandă. În zona de nord-est, în sate şi comune, 90% din ţigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea şi alimentează piaţa neagră. Pentru noi, implicarea în rezolvarea acestor probleme grave e o obligaţie. Ca urmare, sprijinim cea de-a şaptea campanie regională anticontrabandă, intitulată „Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie” şi lansată în parteneriat de Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi ANAF, prin Direcţia Generală a Vămilor. Campania a fost lansată la Satu Mare la jumătatea lunii martie şi se derulează în judeţele de graniţă din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum şi în Bucureşti. Acţiunile precedente de acest tip au dus la scăderi are comerţului ilegal în zonele şi în perioadele în care s-au desfăşurat.”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
 
„Efectele lipsei de consecvenţă şi schimbărilor repetate la nivelul conducerii instituţiilor de aplicare a legii încep să se vadă, deşi Poliţia, Poliţia de Frontieră, precum şi Direcţia Generală a Vămilor au continuat în aceste luni să depună eforturi pentru combaterea comerţului ilegal. Astfel, în luna februarie poliţiştii din Mureş au capturat 1,5 milioane de ţigarete. În perioada 3 - 9 februarie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a IGPR, poliţiştii au efectuat 42 de percheziţii domiciliare şi au confiscat peste 1,75 milioane de ţigarete. În martie, ITPF Iaşi a descoperit 30.000 pachete ascunse sub pomi fructiferi, iar ITPF Suceava 45.000 pachete, în urma unei singure acţiuni. Exemplele ar putea continua şi demonstrează încă o dată că este nevoie de stabilitate instituţională, precum şi de o strategie naţională coerentă, pentru ca toate aceste acţiuni să aibă efectul scontat, pe termen lung, dat fiind că ne referim la o industrie puternic influenţată de fiscalitate şi cadrul de reglementare”, a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.
 
„În primul trimestru al anului 2018, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat un număr de 3.123.592 ţigarete şi 361,85 kg tutun, derulând în acelaşi timp şi activităţi de control în cadrul acţiunilor organizate în comun cu DGAF, IGPR şi IGPF. Direcţia Generală a Vămilor, prin structurile sale de specialitate, va intensifica acţiunile de supraveghere şi control vamal privind verificarea respectării condiţiilor prevăzute de lege în legătură cu introducerea în ţară, deţinerea, depozitarea, marcarea, comercializarea şi transportul produselor din tutun prelucrat în zonele de la frontiera României cu Republica Moldova şi Ucraina.
 
În plus, doresc să semnalez faptul că au fost demarate activităţi specifice ca toate birourile vamale de frontieră să fie dotate cu echipamente de scanare performante (atât fixe, cât şi mobile), iar infrastructura acestora să fie reabilitată şi adusă la standarde europene în scopul întăririi capacităţii administrative şi de control a autorităţii vamale din România”, a declarat Vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.
 
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
 
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
22.04.2018, 13:11:46

Şi vama, fiscul şi poliţia economică ce fac? Pentru ce umflă salariile oamenii ăştia? Că salariile văd că cresc proporţional cu creşterea contrabandei, evaziunii fiscale, traficului de droguri, etc

+1 (1 vot)
Modifică Setările