Planul autorităţilor pentru scăderea facturii la gaze pentru populaţie: scăderea cotei de importuri şi ajustarea tarifelor de distribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate de ţară va primi gaze naturale mai ieftine, în timp ce pentru cealaltă va exista o scumpire mai mică decât cea din calendarul de liberalizare impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), autorităţile pregătind reducerea cotei de importuri în coşul de consum şi scăderea tarifelor de distribuţie.

Astfel, locuitorii din zona Bucureştiului şi din sudul ţării vor beneficia de o reducere a facturilor la gaze de 2%, în vreme ce în zona Constanţei scăderea va fi de circa 4%. În schimb, în jumătatea de nord a ţării, va exista o majorare de circa 1,6%, a declarat, la Adevărul Live, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Din datele pe care le am eu, şi am discutat înainte cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), că până la urmă responsabilitatea la gaz natural este a ANRE-ului, la populaţie cred că vom avea în zona Bucureştiului, unde operează GdF SUEZ, un tarif final plătit de populaţie cu 2% mai mic în aprilie decât în luna precedentă. De asemenea, în zonele unde operează alţi distribuitori, de exemplu în zona Constanţa, vom avea chiar o scădere mai mare de tarif, cu 4%. Este adevărat că va fi o creştere de tarif pe zona unde operează E.ON, din calculele ANRE această creştere va fi de 1,6%“, a afirmat ministrul.

Oficialul a explicat că sunt trei elemente mari care influenţează preţul. „Primul element este o mică creştere aplicată la gazul care provine din producţia domestică, gazul produs de Romgaz, de Petrom, de Amromco, conform calendarului agreat cu instituţiile financiare internaţionale. Al doilea element care influenţează situaţia de astăzi este faptul că avem un import mult mai mic şi procentul de import destinat populaţiei va fi redus de la 5% la 2,5%. Şi al treilea element care influenţează preţul este ajustarea tarifelor de distribuţie“, a afirmat Nicolescu.

Industria are acum capacitate de negociere

În privinţa industriei care se alimentează de pe piaţa liberă, ministrul a afirmat că Guvernul a creat cadrul legat ca producătorii şi consumatorii să negocieze direct, pe bază de cerere şi ofertă. El este de părere că acum industria are avantaj la negociere, din cauză că producătorii nu au alternative pentru gazul propriu deoarece nu pot scădea producţia pentru că, în acest caz, unele câmpuri nu mai pot fi repornite niciodată.

„Cred că este un interes general să nu scadă consumul, cred că este un interes general ca România să nu piardă locuri de muncă, pentru că şi producătorii au nevoie de consum ca să îşi vândă marfa“, a afirmat Nicolescu. El a mai precizat, însă, că este „înfuriat“ de faptul că unii producători de gaze folosesc „incorect“ calendarul de liberalizare negociat pentru populaţie şi micile firme. „Piaţa liberă este liberă“, a completat el.

Acum două zile, Nicolescu afirma că Executivul ia în considerare impunerea unei taxe speciale de 97% dacă va scădea consumul de gaze, iar locurile de muncă vor dispărea, ca urmare a preţurilor mari cerute de producătorii de gaze pe piaţa liberă.

„Intenţionez să propun în dezbatere publică un proiect prin care producătorii de gaz natural să fie obligaţi să tranzacţioneze pe bursă o anumită cantitate produsă pentru a da posibilitatea tuturor consumatorilor să aibă acces la gazul domestic, care este mai ieftin decât gazul importat din Rusia“, a completat oficialul.

Redevenţe noi la iarnă

Ministrul delegat pentru Energie a precizat că noile niveluri pentru redevenţele la petrol şi gaze ai fi bine să fie  prezentate în luna decembrie, după terminarea alegerilor prezidenţiale, pentru ca redevenţele să nu fie folosite ca subiect electoral, aşa cum a fost cazul cu legea energiei regenerabile în 2008. El a precizat că responsabilitatea noului pachet privind redevenţele este a Ministerului Finanţelor şi a Agenţiei Naţionale pentru resurse Minerale (ANRM), dar că Departamentul pentru Energie nu doreşte scăderea producţiei, pentru a exista o securitate energetică.

Gazele de şist, subiect fals

În privinţa gazelor de şist, el a precizat că acesta este un subiect fals, deoarece „nici nu ştim pe ce ne certăm“, iar România nu ştie încă dacă deţine astfel de resurse. El a recunoscut că orice activitate de extragere a resurselor naturale comportă riscuri, inclusiv în cazul celor clasice, dar că Guvernul va urmări implementarea celor mai bune tehnologii. „Este o diferenţă să exploatezi resurse sau să plantezi garoafe“.

Mai puteţi citi:

Preţul gazelor naturale pentru populaţie şi firme va creşte de trei în acest an. Care este calendarul scumpirilor din 2014

Preţul gazelor va creşte de la 1 aprilie cu 2% pentru consumatorii casnici şi cu 5 pentru cei non-casnici, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE. Numai că scumpirea de la 1 aprilie va fi urmată de alte două majorări de preţ operate până la sfârşitul anului.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: Gazele se scumpesc cu 2% pentru populaţie de la 1 aprilie şi cu 5% pentru industria reglementată

Gazele se vor scumpi cu 2% pentru consumatorii de la 1 aprilie, în vreme ce pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată majorarea va fi de 5%, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Proteste la Curtea Constituţională: Sindicatele din industrie ies în stradă împotriva energiei regenerabile şi a liberalizării preţurilor la gaze

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în în faţa Guvernului, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din Uniunea Europeană după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Eric Stab, şeful GDF Suez România: Sunt îngrijorat cum va arăta preţul gazelor în ziua de după liberalizare. Nu există piaţă, nici mecanisme de echilibrare

Piaţa gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului, a declarat Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud.

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite