Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Plata pensiilor şi alocaţiilor, afectată de epidemia coronavirus. Noi reguli pentru poştaşi. Reacţia Violetei Alexandru

13
5 Mar 2020 16:40:07
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Îngrijorările privind epidemia de coronavirus a determinat oficiali ai Poştei Române să dispună o serie de măsuri privind livrarea pensiilor şi alocaţiilor. Reacţia Violetei Alexandru, ministrul Muncii, n-a întârziat să apară.

UPDATE Într-un comunicat remis Adevărul, Poşta Română precizează că în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătaţii s-a stabilit faptul că nu există riscul de contaminare, atâta timp cât distribuirea prestaţiilor sociale către persoanele aflate în autoizolare se realizează de către poştaşii dotaţi cu echipament, măşti, mănuşi şi ochelari de protecţie. Pentru cazurile excepţionale şi anume persoane care sunt deja internate în spital, există posibilitatea întocmirii unei procuri în baza careia aparţinatorii vor putea ridica prestaţiile sociale cuvenite, precum şi toată corespondenţa. 

***

O circulară semnată de Horia Grigorescu, directorul general al Poştei Române, remisă oficiilor poştale din întreaga ţară, impune poştaşilor să nu mai livreze pensiile şi alocaţiile către cetăţenii aflaţi în carantină din cauza coronavirusului. 
 
În adresă, poştaşilor li se cere să îşi suspende „orice activitate de livrare a trimiterilor poştale, a drepturilor de protecţie socială, precum şi a oricăror alte prestaţii sau servicii care implică contact direct între salariaţi şi persoanele aflate în carantină/autoizolare”.
 
„Am discutat cu domnul ministru Costache şi aşteptăm o adresă oficială prin care să ni se spună procedurile pe care trebuie să le urmeze poştaşii. Nu vor fi probleme în livrarea pensiilor şi alocaţiilor”, a declarat Lucian Bode, pentru Digi24.ro.
 
Ministrul a precizat că, din punctul său de vedere, livrarea pensiilor şi alocaţiilor la persoanele aflate în carantină se poate face fără probleme de poştaşi, dacă îşi iau măsuri de protecţie.
 
„În cazul persoanelor aflate în carantină, a celor peste 30 de persoane, poştaşii pot purta un echipament special de protecţie, iar în cazul celor izolaţi la domiciliu, poştaşii pot purta o mască. Dar aşteptăm comunicarea oficială a ministerului Sănătăţii”, a mai declarat Bode. 
 
Ministerul Sănătăţii va transmite către personalul Poştei Române 100.000 de măşti de protecţie.
 
Ulterior, Violeta Alexandru, a afirmat că va cere Poştei Române să găsească soluţii.
 

„Persoanele afectate de coronavirus respectiv cu suspiciune de a purta virusul nu pot fi lăsate fără nicio formă de venit. Mai ales în condiţiile actuale în care au nevoie de medicamente, hrană. La fel cum acestor persoane suspecte de virus, autoizolate la domiciliu, cineva la duce de mâncare şi orice alt lucru necesar, şi pensia le va fi livrată!

Poşta Română trebuie să îmi prezinte soluţii pentru ca, în condiţii de siguranţă, toţi pensionarii, toţi beneficiarii de ajutoare sociale să-şi primească drepturile. Cei care le primesc pe card deja le-au primit, acum vorbim despre cei care le primesc în numerar.

Poşta este în contract cu instituţia aflată în coordonarea Ministerului Muncii - Casa Naţională de Pensii Publice pentru distribuţia, în numerar, a drepturilor de pensie şi a prestaţiilor sociale. Pentru orice problemă există soluţii şi în cursul zilei de astăzi Poşta îmi va prezenta soluţii, ca în orice relaţie contractuală. Concomitent, Poşta trebuie să clarifice informaţiile apărute în spaţiul public.

Le doresc multă sănătate beneficiarilor noştri şi îi asigur că avem soluţii pentru a nu suferi şi din cauza lipsei resurselor”, a scris Alexandru pe pagina sa de Facebook.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Tomescu Tom
5.03.2020, 16:59:34

Sunt isterici ... pe bune .. Iaca ăsta e rezultatul prăbușirii sistemului de învâțământ românesc .... Funcționalii ..au ajuns majori și în funcții de conducere ... Nici epidemie de gripă sezonieră nu este ...iar ei visează chestii horror ... coronavirusate .. Ptiuuu ..

-2 (4 voturi)
Ionel Marcu
5.03.2020, 17:06:44

Mai siguri ar fi roboții ăia telecomandați ce îi folosesc geniștii americani la dezamorsarea bombelor.

-1 (3 voturi)
M Costi
5.03.2020, 17:07:20

"...Violeta Alexandru, a afirmat că va cere Poştei Române să găsească soluţii..." !?! Corect , poştaşii sa caute si sa găsească soluţii , ei au adus si raspandit nenorocirea in tara , ei lucreaza pe posturi de ministru , ei au salarii de ministru... ! Doamna Violeta , nu crezi ca e cam mare ...palaria de ministru ?

-1 (3 voturi)
Tomescu Tom
5.03.2020, 17:18:28

M Costi Orice pălărie de ministru ...este prea mare ..pentru aproape toți cei ce se învârt în momentul de față prin parlamentul României ..sau prin sferele înalte ale politicii românești ...

-1 (3 voturi)
Aurel Paun
5.03.2020, 17:59:29

Multa lume, care a ajuns pe functii de conducere, este tembela si suntem obligati sa-i suportam. In prezent in Romania sunt max. 50 de persoane in carantina, deci nu sunt acasa si au conditii speciale de comunicare cu exteriorul, putin peste 1000 de persoane sunt izolate la domiciliu si-si asigura cele necesare prin intermediul familiei. Dintre aceste persoane sa fie pensionari, sa zicem 50%, deci aprox. 500 de persoane care pot fi listate de catre autoritatile sanitare iar postasii predau pensia la adresele respective respectand conditiile de protectie.

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările