Ploile din ultima perioadă au făcut praf culturile agricole. Plantaţiile de fructe şi legume sunt compromise în proporţie de cel puţin 50%, spun cultivatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În locul unor recolte bogate, fermierii găsesc mlaştini şi plante distruse, pe suprafeţe tot mai întinse
În locul unor recolte bogate, fermierii găsesc mlaştini şi plante distruse, pe suprafeţe tot mai întinse

După zăpezile târzii, umiditatea excesivă şi oscilaţiile prea mari de temperatură, atât legumele şi fructele, cât şi furajele pentru animale sau recolta de cereale sunt compromise în proporţie de cel puţin 50%.

Cultivatorii de legume, fructe, viţă-de-vie, cereale şi chiar cei care produc furaje pentru animale sunt disperaţi din cauza evoluţiilor climaterice din ultima perioadă.

Dacă în primăvară s-au confruntat cu zăpezi târzii şi cu oscilaţii ample de temperatură de la zi la noapte, acum vijeliile, inundaţiile şi grindina le dau cele mai mari bătăi de cap.

Practic, toate tipurile de culturi vegetale sunt compromise în proporţii covârşitoare, iar din această cauză vor avea de pierdut inclusiv crescătorii de animale care nu-şi pot crea baloţii de furaje pentru iarnă, ne spun liderii cultivatorilor.

Ei vor solicita o amnistie fiscală şi pentru calamităţile din 2014, după modelul celei acordate de Guvern pentru 2013.

Merele de Voineşti, la pământ

Bazinul horticol Dâmboviţa este unul dintre cele mai afectate în urma calamităţilor.

La noi, toate culturile au avut de suferit, şi la legume, şi la fructe.
Temperaturile scăzute şi umiditatea excesivă au pus la pământ o parte însemnată din pomii fructiferi, practic toate plantaţiile sunt în stare critică. Acum suntem în faza celei de-a doua căderi fiziologice la aceste culturi.
La cireşe, de exemplu, acum ar trebui să fie recoltate, dar sunt deja crăpate şi nu avem desfacere.
Am transmis deja, cu ajutorul Primăriei Voineşti, o solicitare să ni se acorde şi în 2014 amnistie fiscală pentru aceste calamităţi care ne-au afectat culturile în proporţie de 50% până la 100%
“, a declarat pentru „Adevărul“ Ion Oprea, liderul Asociaţiei Pomicultorilor din bazinul horticol Dâmboviţa.

Fermierii, din nou pe drumuri

Pe lângă umiditatea excesivă din atmosferă şi din sol, un alt factor distructiv pentru culturile de plante a fost dat de oscilaţiile de temperatură de la zi la noapte, care au fost extrem de ample“, ne-a spus, la rândul său, Mircea Croitoru, liderul Asociaţiei Cultivatorilor de Legume şi Fructe „Matca“.

Ceea ce spun oficialii de la Palatul Victoria, că ar fi existat beneficii în urma ploilor ăstora care nu se mai termină sunt aberaţii.
Întrebaţi pe cine doriţi, nu există niciun fel de cultură – fructe, legume, zarzavaturi, viţă-de-vie, cereale, furaje – care să nu fi fost afectată de aceste calamităţi.
De la roşii, castraveţi, ardei sau vinete până la cereale sau viţă-de-vie, niciun sector nu a scăpat.
În sectorul zootehnic, oamenii nu-şi pot balota trifoiul şi lucerna pentru animale – astea sunt «beneficiile».
Iar din partea statului n-avem niciun ajutor, e un haos total, fermierii vor fi din nou puşi pe drumuri, să aducă dovezi şi declaraţii de zonă calamitată
“, ne-a spus Mircea Croitoru.

În acest an, Ministerul Finanţelor a decis să-i scutească de impozitul agricol pe proprietarii care în 2013 au înregistrat pierderi din cauza calamităţilor naturale, facilitate numită generic amnistie fiscală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite