Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

PNL a atacat la CCR creşterile salariale ale bugetarilor şi majorarea ajutoarelor sociale

4
16 Oct 2020 14:13:40
Autor: Elena Deacu
Florin Roman
Florin Roman

PNL a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) două legi pentru majorarea salariilor adoptate în pandemie de Parlament, anunţă liderul deputaţilor PNL Florin Roman.

Potrivit lui, grupul deputaţilor PNL a atacat la CCR două legi votate de majoritatea PSD, în ultima şedinţă de vot final.

Prima lege atacată este cea referitoare la acordarea de sporuri şi creşteri salariale în administraţia publică centrală şi parlament.

Potrivit lui Florin Roman, amendamentele vizând creşterea cu 15% pentru „complexitatea muncii”, nu au fost discutate la Senat, unde proiectul iniţial prevedea o cu totul altă temă de reglementare.

„Prin urmare, noi considerăm că a fost încălcat principiul bicameralismului. În altă ordine de idei a fost încălcată legea responsabilităţii fiscale, care obligă iniţiatorul să precizeze sursa de finanţare pentru proiectele cu impact bugetar. Sunt doar două din cele mai importante argumente pe care le-am folosit în sesizarea către CCR”, afirmă Roman.

În acelaşi timp, grupul deputaţilor PNL a sesizat CCR în cazul majorării etapizate a ISR, care presupune şi creşterea ajutoarelor sociale, de tip venit minim garantat.

„PNL încurajează munca, nu nemunca, motiv pentru care am şi legiferat ca cei care refuză un loc de munca să nu mai beneficieze de ajutoare sociale. PNL este pregătit să atace la CCR orice proiect populist al PSD care aruncă în aer finanţele României”, a afirmat Roman.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede majorarea Indicatorului social de referinţă (ISR), indicatorul în funcţie de care se calculează toate formele de asistenţă socială, de la 500 lei la 1.200 lei, o creştere de 140%. Proiectul a fost iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România.

Totodată, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede, printre altele, o majorare cu 15% a salariilor funcţionarii publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului, pentru complexitatea muncii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Coronavirus Noul
16.10.2020, 15:42:20

Comentariu considerat abuziv.

Coronavirus Noul
16.10.2020, 15:45:48

Cat despre ajutoarele sociale, e minunat momentul. Dupa 12 ani, acum au gasit momentul oportun sa sparga bugetul, cand oricum o sa ne apropiem de un deficit de 10%. Sper ca specimenele astea sa iasa definitiv din vietile noastre si sa nu mai auzim de Ciolaci si Dancile.

moftronix2
17.10.2020, 02:50:56

Orban minte...Legea prin care persoanele care refuza un loc de muncă nu mai primesc ajutoare sociale exista și era lansată de PSD.....Orban nu pricepe reguli democratice elementare. Daca un guvern nu este in stare sa dea niste venituri oamenilor trebuie să plece. Sa lase locul altora. Cei care preiau guvernarea sa suporte aceleași consecințe in caz că nu reușesc .. În acest mod scade populismul ..Că și PNL este la fel de populist ca alte partide.... A uitat când a votat dublarea alocațiilor după ce guvernul PSD trecuse Bugetul la parlament ..

-1 (1 vot)
Florin Ioanid
17.10.2020, 10:49:00

Sunt de acord cu legea adoptata de parlament cu condiția ca aceste sume pentru creșterile salariale sa provină de la ei, de la parlamentarii români, din buzunarul lor sa se facă aceste creșteri nu din buzunarul meu. Deocamdată nu am auzit nici un parlamentar sa vorbească despre sursa de finanțare și tare ma tem ca în cazul de fata doar o creștere de impozit mai poate sa acopere deficitul.

Modifică Setările