Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

PNL: Pensiile speciale, inventate de PDSR prin 2001, vor fi eliminate săptămâna viitoare

63
22 Jan 2020 09:15:10
Autor: Afrodita Cicovschi
Cristi Barbu, secretar general adjunct al PNL a anunţat că eliminarea pensiilor speciale ajunge la vot final în sesiunea extraordinară convocată de preşedintele României FOTO Facebook
Cristi Barbu, secretar general adjunct al PNL a anunţat că eliminarea pensiilor speciale ajunge la vot final în sesiunea extraordinară convocată de preşedintele României FOTO Facebook

Pensiile speciale au fost inventate de PDSR, actualul PSD, prin anul 2001, a spus Cristi Barbu, secretar general adjunct al PNL, precizând că eliminarea acestora va fi făcută săptămâna viitoare, când se va aproba proiectul iniţiat de PNL în urmă cu doi ani.

O scurtă istorie a pensiilor speciale sună cam aşa:
 
  • inventate prin 2001 de către PDSR, strămoşul actualului PSD
  • se acordă în baza unei legi speciale şi nu pe baza legii pensiilor
  • în prezent sunt vreo 7 legi care prevăd acordarea de pensii speciale pentru diverse categorii profesionale
  • cuantumul pensiei nu ţine cont de contribuţia plătită şi în multe cazuri suma pe care o primeşte pensionarul special ajunge să depăşească salariul pe care îl primea acelaşi om când muncea
 
Săptămâna viitoare, legea iniţiată de Partidul Naţional Liberal în urma cu mai bine de doi ani, ajunge la vot final în sesiunea extraordinară convocată de preşedintele României.
 
Avem majoritate şi vom elimina pensiile speciale aşa cum am promis!”, a scris Barbu pe pagina sa de Facebook.
 

 

Sesiune parlamentară pentru eliminarea pensiilor speciale

 
PSD a hotărât să convoace o sesiune parlamentară extraordinară, pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie, a anunţat preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.
 
„Astăzi am hotărât ca PSD să convoace o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie, şi credem cu certitudine că din acest moment nu mai există un motiv din partea Guvernului PNL să nu pună în aplicare legea promovată de PSD şi promulgată astăzi de preşedintele României de dublare a alocaţiilor copiilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.
 
Potrivit acestuia, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se va afla proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale care a fost dezbătut în luna decembrie în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.
 
„Vom excepta pensiile de serviciu ale militarilor, pe care este exclus să le considerăm pensii speciale”, a conchis Marcel Ciolacu.
 
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
 
Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

G M
22.01.2020, 09:32:29

Așa ar fi normal, PSD le-a inventat, PSD să le și desființeze. Dar să nu creadă că ne face o favoare, din 2001 ne-au jupuit de ne-au ieșit fulgii, nu merită nici măcar un ”mulțumesc”, dimpotrivă.

+21 (27 voturi)
Ionel Marcu
22.01.2020, 09:43:34

Ne vor jupui și în continuare pentru cele două miliarde de euro pe care va trebui să le împrumute țara pentru pensiile speciale ale militarilor, securiștilor, milițienilor. Iar cu sistemul Ciolacu de eliminare a pensiilor speciale, pensia de 760.000 (17.000 €) a fostului șef de penitenciar VA RĂMÂNE neatinsă. Ce pensii a putut să tot indexeze cloaca pesedistă!

+21 (33 voturi)
Ionel Marcu
22.01.2020, 09:37:59

Puțin, foarte puțin! Cheltuiala statului pentru plata pensiilor speciale scade de la aproape 9 miliarde lei la ...8,2. Adică tot va trebui să împrumutăm două miliarde euro anual ca să-i îmbuibăm pe militari, milițieni, securiști!

+11 (27 voturi)
mircea miricioiu
22.01.2020, 09:52:11

singura categorie socio-profesionala care merita o pensie deosebita decat cea calculata pe baza contributivitatii, este cea a militarilor. restul ( cu adevarat RESTUL ) magistrati, aeronautici ( auzi domne, ce speciali sunt astia ), politisti ( care si asa ies la pensie inca din faza de juniorat - la 45-50 de ani, se reangajeaza de regula tot la stat si cumuleaza pensia cu salariul, isi fac afaceri pe numele soacrei inca din perioada de activitate, iar daca fac vreo trasnaie, nu suporta nicio pedeapsa ca isi depun dosarul de pensie si gata, nu mai au ce sa-i faca, plus faptul ca la o pensie mai mare decat leafa, o primesc inca vreo 40 de ani, ca astia au dus-o bine, au mancat bine, au baut bine - poate nu stiti cate restaurante s-au inchis ca nu au mai putut suporta mesele gratuite pe care le dadeau obligatoriu acestor smecherei - sunt zdraveni sunt verzi cand se pensioneaza ) , cei de la curtea de conturi ( de parca ar salva ei tara de la dezastru ). un alt aspect este ca ar scuti toata populatia de umilinta si discriminare.

+7 (25 voturi)
Dobrican Felician
22.01.2020, 10:08:06

Pensiile speciale pentru procurori si judecatori sunt propunerea lui Valeriu Stoica de la PNL pe cind era ministru al Justitiei.Orice altceva ati spune este o minciuna. Tot te intreb Afrodita,de ce nimeni nu se ia de pensiile speciale ale securistilor de tip nou ? Astia,impreuna cu militarii,fac cam 90% din pensionarii speciali,dar de ei nu se ia nimeni.

+2 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (63)