Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

PNL, precizări despre taxa auto: Noul Guvern nu se va grăbi cu o nouă „taxă de poluare“

1
8 Nov 2019 10:41:09
Autor: Elena Deacu

Partidul Naţional Liberal vine cu o serie de clarificări după ce premierul Ludovic Orban a declarat că noul Guvern vrea să reintroducă taxa auto.

Potrivit PNL, declaraţia premierului Ludovic Orban, a subliniat faptul că „noul Guvern nu se va grăbi cu o nouă «taxă de poluare» sau «taxă de mediu» pentru a nu se ajunge, din nou, în situaţia de a restitui miliarde de lei, bani încasaţi de la cetăţeni pe taxe ce au fost declarate ulterior nelegale de către Curtea Europeană de Justiţie”.

Reamintim că ȋncepand cu anul 2017 până în prezent, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse şi aprobate.

Redăm mai jos dialogul integral, despre acest subiect, dintre reporter, premier şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor:

Reporter: Aş vrea să vă întreb atât pe dumneavoastră domnule ministru, cât şi pe domnul premier dacă actualul executiv are un răspuns la întrebarea la care fostul executiv a căutat un răspuns în ultimii doi ani, taxa auto pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare. Veţi căuta şi dumneavoastră o formulă de calcul care să nu mai poată fi atacată la Comisia Europeană? Mulţumesc!

Ludovic Orban: Cred că trebuie să fie concepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate în mod evident au intrat în contradicţie cu reglementările de la nivel european.

Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă este o taxă indirecTĂ. Evident, ea poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabilă în funcţie de... Dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Şi, repet, când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene o vom anunţa public.

Reporter: Permiteţi-mi, vă rog...

Ludovic Orban: Dar, vă mai spun un lucru, decât să venim cu o taxă ca să mai luăm nişte bani de la proprietarii de maşini şi după aceea să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene.

Costel Alexe: Eu aş vrea să vă spun pe subiectul acesta că, din datele pe care le deţin astăzi şi le-am prezentat şi le-am avut şi la audieri, din minister, din bugetul de 2,4 miliarde lei al Ministerului Mediului, 1,8 miliarde de lei au plecat către restituirea acestei taxe declarate ca fiind nelegală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Ioanid
8.11.2019, 12:30:44

Este timpul sa avem aceste taxe pe poluare, nu? Și sunt justificate de moment ce omenirea urla ca trebuie sa ne protejam planeta, ca efectele climatice sunt evidente și ne afectează viata. Chiar și tinerii adolescenți sunt tot mai implicați în astfel de acțiuni. Dar aceste taxe nu trebuie sa existe doar pe autoturisme pentru ca omul poluează doar stand acasă. Așadar ar trebui taxe inclusiv locuințele pentru ca încălzirea lor pe timpul iernii și folosirea AC vara poluează. O locuință izolata este mai puțin generatoare de poluare. Așadar haideți sa nu mai fim ipocriți. Orice tip de poluare trebuie taxată nu doar aia care ne convine.