Comisarul european Dacian Cioloş: „Specificul României se regăseşte în noua Politică Agricolă Comună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş a reuşit să-i convingă pe toţi politicienii din UE că varianta sa de reformă este cea corectă
Dacian Cioloş a reuşit să-i convingă pe toţi politicienii din UE că varianta sa de reformă este cea corectă

Prima ţară vizitată de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după recenta încheiere a unui pact politic la vârf în UE privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) este România. Şi nu întâmplător: ţara noastră se numără printre cele care vor avea de câştigat ceva mai mult în tronsonul bugetar comunitar 2014-2020 decât în cel prezent. Comisarul a explicat, într-o conferinţă, ce oportunităţi se deschid pentru România.

În noua Politică Agricolă Comună se regăsesc o serie de elemente care ţin cont şi de specificul României“, a afirmat Dacian Cioloş.

Subvenţii mai mari şi mai „verzi“

Potrivit comisarului european, în noua PAC apar elemente în premieră, cum ar fi condiţionarea plăţilor de practicile agricole ecologice, sustenabile („verzi“, într-o terminologie specifică), dar şi apariţia unei subvenţii complementare acordată tinerilor fermieri, în primii cinci ani de instalare.

Un alt element discutat a fost cel de «înverzire» a plăţilor directe, respectiv condiţionarea plăţilor de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar această idee a fost acceptată“, a spus oficialul.

Plăţile directe se menţin, apare şi o variantă simplificată

Pentru plăţile directe, am dat posibilitatea ca statele membre să-şi menţină sistemul de plată directă la hectar până în 2020. Apar şi alte elemente: o plată fixă, simplificată, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui să completeze în fiecare an cereri de plată. Plata va fi fixă şi aceeaşi în fiecare an. Apoi, subvenţia complementară pentru tinerii fermieri care se instalează, în primii cinci ani de instalare, care deţin suprafeţe cuprinse între 25 şi 90 de hectare. Subvenţia nu va depăşi 25%“, a spus oficialul european.

De asemenea, Dacian Cioloş a menţionat că România va avea posibilitatea să acorde o parte dintre subvenţiile directe, cuplate cu producţia, dar şi creşterea subvenţiei la hectar pentru agricultorii din zonele defavorizate.

Favoruri pentru zonele defavorizate

România va putea acorda o parte din subvenţiile directe cuplate cu producţia pentru a susţine anumite tipuri de producţie, până la 13% din total. Alte 2% au fost introduse pentru stimularea proteinelor vegetale. S-a stabilit, de asemenea, creşterea subvenţiei la hectar pentru agricultorii din zonele defavorizate. Statul va interveni din ce în ce mai puţin în gestiunea pieţei. Prima condiţie pentru a beneficia de facilităţi de intervenţie pe piaţă este ca aceştia să se organizeze“, a subliniat Cioloş.

El a mai adăugat că, în urma negocierilor, a fost aplicată o corecţie bugetară (nu vă speriaţi, corecţia e în sus, nu în jos) pentru programul viticol din România, începând din 2014 şi până în 2020. Totalul pentru programul viticol va fi de 47 de milioane de euro pe an, faţă de cele 42 de milioane anual din execuţia bugetară actuală.

României îi revin aproape 20 de miliarde de euro

În data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unor modificări substanţiale ale Politicii Agricole Comune, fixând regulile care guvernează repartizarea unor subvenţii anuale în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Comisarul a afirmat, după acest acord, că noua PAC va aduce mai mulţi bani agricultorilor din România în următoarea perioadă, ceea ce nu se întâmplă pentru toate statele membre.

Agricultura rămâne principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru următorii şapte ani (2014-2020) până la 373,2 miliarde de euro.

României îi sunt alocate peste 19 miliarde de euro prin PAC 2014-2020, respectiv 11,7 miliarde de euro pentru plăţile directe şi 8,1 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, a mai spus Dacian Cioloş.

Nu rataţi duminică varianta video a unui interviu în exclusivitate pentru "Adevărul" acordat de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în care oficialul detaliază mai explicit ce oportunităţi li se deschid fermierilor din România odată cu aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite