UPDATE Ponta şi Isărescu discută reducerea TVA. Premierul înclină spre diminuarea cotei standard la 20%, Isărescu vrea ca efectele să fie de durată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a discutat, la sediul central al Băncii Naţionale a României (BNR), unde s-a consultat cu guvernatorul Mugur Isărescu, asupra variantelor de reducere a TVA. Şeful Guvernului anunţase anterior, la sediul PSD, că vrea să discute cu Isărescu înainte ca, marţi, să fie luată o decizie pe această temă.

El a precizat că marţi va fi decisă, în Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.


UPDATE Guvernatorul vrea prognoze pe mai mulţi ani

Potrivit unor surse citate de HotNews.ro, Guvernatorul BNR s-a arătat interesat de spaţiul fiscal creat  prin creşterea încasărilor, premierul confirmând că dispune de circa 3,5 miliarde de lei, bani care ar acoperi în acest an "golul" lăsat de scăderea TVA.

Potrivit acelorasi surse, Guvernatorul ar fi sugerat ca proiecţiile Guvernului să acopere mai mulţi ani, nu doar 2015, întrucât odată luată măsura de reducere, ar fi extrem de dificil să se renunţe la ea în cazul în care colectarea înregistrează doar "plusuri" temporare şi doar în anumiţi ani (de exemplu, pre-electorali).

"Până la ora redactării acestui material, măsura pare a fi confirmată, urmând ca data de la care se va aplica să fie anunţată de premier", notează HotNwes.ro.


„Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală decât la cote diferenţiate, pentru că la cote diferenţiate este vorba de tot lanţul. De asemenea, este aproape imposibil să faci diferenţa între tipuri de produse, adică de la cele mai scumpe la cele mai ieftine nu poţi spune care este carne de lux şi care este carne obişnuită. Deci, din punct de vedere al administării fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai uşor de administrat decât cote diferenţiate. La cota generală, impactul este mai mare, dar nu e o diferenţă semnificativă“, a spus Ponta.

El a adăugat că toţi specialiştii au arătat că, după creşterea TVA de la 19% la 24%, în 2010, încasările au crescut cu doar 1,5 procente.

„Acum, dacă reducem cu patru procente, din calculele şi analizele făcute de noi, nu se va reduce încasarea efectivă, ci se va reduce diferenţa între cât scria în lege şi cât se încasa cu adevărat, pentru că având un ANAF puternic şi stimulentul reducerii TVA, cu siguranţă evaziunea fiscală va scădea“, a mai spus el.

Surse oficiale citate de către Mediafax au afirmat că, la acest moment, intenţia Guvernului este de reducere a cotei generale.

Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%. Între produsele de bază asupra cărora se doreşte diminuarea cotei de TVA se află lapte, ouă, carne, peşte, fructe şi legume.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite