Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ponta: Economia a crescut cu 3,2% pe primul trimestru. Din vară se poate face reducerea CAS cu 5 puncte procentuale

2
29 Apr 2014 11:07:26
Autor: Daniel Ionascu
Ponta a anunţat o creştere economică puternică
Ponta a anunţat o creştere economică puternică

Cifrele preliminare indică pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%, a anunţat aseară premierul Victor Ponta, la România TV. El a mai precizat că încasările din taxa pe construcţiile speciale vor fi mai mari decât estimările iniţiale, astfel că se poate opera reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie.

„Anul acesta, primul trimestru deja cifrele preliminare sunt pe o creştere de 3,2%“, a spus Ponta la România TV.
 
Anul trecut economia a crescut cu 3,5%, susţinută în principal de industrie şi agricultură, unde volumul de activitate a urcat cu 8,1% şi, respectiv, 23,4%.
 
Execuţia bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie şi 0,67% din PIB în perioada similară din 2013.
 
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei în primul trimestru. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finanţelor.
 
Preşedintele Traian Băsescu declara recent că încasările sunt cu 1,5 miliarde de lei sub nivelul programat.
 
Luni dimineaţa, premierul Ponta a afirmat că execuţia bugetară din trimestrul I este mulţumitoare şi poate conduce la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat.
 

„Este foarte posibil să avem încasări suplimentare decât cele prognozate (...) ori această încasare suplimentară este unul dintre principalele argumente pentru a putea face reducerea de contribuţii de asigurări sociale“, a spus Ponta la România TV.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a precizat că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de un miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a arătat că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

dobrita sorin
29.04.2014, 17:43:18

Daca se va intampla asta, inseamna ca ai indeplinit obiectivul propus, motiv pentru care poti pleca linistit acasa, definitiv! Lasa-ne...si in timpul tau liber, o poti pune pe daciana sa te traga cu barca prin cada!

-1 (1 vot)
Gruia Novacu
30.04.2014, 18:46:40

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările