Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ponta: „România avea cel mai mic preţ din UE la carburant“. Acciza ne va propulsa pe locul 9 în topul preţurilor la motorină din UE şi pe 21 la benzină

90
31 Mar 2014 18:19:22
Autor: Adina Vlad
Premierul Victor Ponta a arătat că, pentru un proiect pe termen mediu şi lung, poate suporta "o bătălie electorală şi populistă" FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta a arătat că, pentru un proiect pe termen mediu şi lung, poate suporta "o bătălie electorală şi populistă" FOTO Mediafax

România avea cel mai mic preţ la benzină dintre ţările UE şi ocupa locul 23 la preţul pe motorină, înaintea introducerii accizei la carburant, dar prin această măsură se doreşte o finanţare pe termen lung pentru cofinanţarea proiectelor de autostrăzi, a declarat premierul Victor Ponta. El a precizat că i-a transmis acest lucru şi preşedintelui.

În opinia premierului, investiţia în proiectele de autostrăzi, finanţate şi din surse atrase din acciza la carburant, vor avea efecte în reducerea duratei de deplasare şi a consumului de carburant la transportul de mărfuri şi pentru persoane fizice, va scădea costul de întreţinere a autovehiculului şi va diminua numărul accidentelor rutiere.
 
Ponta a arătat, astfel, că ştie opinia preşedintelui Băsescu, dar pentru un proiect pe termen mediu şi lung poate suporta "o bătălie electorală şi populistă".
 
Scumpirea carburanţilor cu 40 de bani (7 eurocenţi plus TVA) pe litru, în urma introducerii accizei suplimentare, de la 1 aprilie, va avea ca efect o nedorită ascensiune a României în topul preţurilor la motorină şi benzină, ţara noastră ajungând să-i depăşească pe vecini. În consecinţă, şoferii profesionişti vor alimenta din străinătate, lăsând statul să viseze la încasări mai mari din această acciză.
 
Calculul de impact, bazat pe preţurile afişate oficial în statisticile Comisiei Europene, arată că acum România este pe ultimul loc la preţul benzinei, cu 1,23 euro/litru, iar după 1 aprilie va ajunge pe locul 21 (din 28), cu 1,322 euro/litru. În cazul motorinei, impactul va fi mult mai dur: dacă acum ne situăm pe locul 23, cu 1,300 euro/litru, după 1 aprilie vom urca pe locul 9 în UE, cu 1,388 euro/litru.
 

Mai puteţi citi:

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.
 
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburant, despre relaţiile României cu Rusia şi China şi despre aniversarea a zece ani de la intrarea României în NATO.
 
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.
 
Şoferii vor circula anual cu 1.100 de kilometri mai puţin dacă îşi păstrează neschimbat bugetul pentru achiziţia de carburanţi după introducea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru VeziCatFace.ro.
 
Executivul pregăteşte un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi, cât va reprezenta de la 1 aprilie acciza suplimentară, a declarat premierul Victor Ponta.
 
Guvernul a decis să introducă o acciză suplimentară la carburanţi „fără o analiză de impact, pentru a putea face cheltuieli mai mari în 2014, an electoral“, iar decizia va avea un „efect de bumerang“ asupra bugetului de stat, consideră liderii marilor asociaţii de transportatorii.
 
Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
 
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va propulsa România în topul preţurilor UE la motorină şi benzină
România se află acum pe ultimul loc în clasamentul european al preţurilor la benzină şi pe 23 din 28 la motorină. De la 1 aprilie, preţul motorinei ne va plasa în top 10.
 
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, arătând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi dinafara ţării, fapt care ar duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

 

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

90 Comentarii

observator
31.03.2014, 18:27:33

Domnule Ponta, dar salariile noastre sint la acelasi nivel cu cele din Europa?

+33 (33 voturi)
Gigel Diaconescu
31.03.2014, 18:27:38

si pentru a fi locul 9 la salarii care este solutia !!!

+25 (25 voturi)
Gheorghe Constantin Orghici
31.03.2014, 18:31:21

Domnule premier, chiar că aveți nevoie de oftalmolog, nu sunteți cancelarul Germaniei ci marioneta guvernatorului bășescu!

-10 (18 voturi)
urbanie si constructie
31.03.2014, 18:33:02

Jos Ponta ! Jos INTREGUL GUVERN PONTA !... Daca Boc ar fi facut asta - ar fi fost linsaj public. Trezeste-te, romane : nu fii vita, nu fii bou, nu indura DEGEABA, adica doar pentru ca ai ajuns sa fii condus de un baiat fara caracter si fara minte !

+19 (21 voturi)
Ten Pulamea
31.03.2014, 18:33:03

1 - nu mintea recent mitomanul, pe toate canalele, ca nu va creste niciun pret la combustibil in urma accizei de 7 centi?? 2 - in perioada 2008-2012, acciza s-a marit conform obligatiilor asumate de Romania dupa aderare - acum nu il obliga nimeni sa mai bage vreo acciza, decat prostime uslamista de l-a votat

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (90)

Modifică Setările