Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ponta vrea independenţă energetică la comun pentru România şi Republica Moldova în perspectiva „războiului rece“, prin „stabilitatea redevenţelor“

6
2 Jun 2014 17:18:53
Autor: Daniel Ionascu
România va deveni independentă energetic din 2019, când sunt programate să intre în producţie zăcămintele din Marea Neagră deţinute de către Exxon şi Petrom
România va deveni independentă energetic din 2019, când sunt programate să intre în producţie zăcămintele din Marea Neagră deţinute de către Exxon şi Petrom

Guvernul este gata să susţină, prin legislaţie şi stabilitatea redevenţelor,  proiectele marilor companii şi să îşi asigure independenţa energetică, în perspectiva „războiului rece care va veni cu iarna“, a declarat premierul Ponta.

„Guvernul va lua toate deciziile necesare pentru ca România să fie independentă energetic. Când vorbesc despre independenţa noastră naţională, includ, de asemenea, şi importantul nostru vecin care este Republica Moldova, care acum este aproape dependentă de importurile energetice din Rusia. Scopul nostru este să asigurăm necesarul de energie pentru consumul intern al ambelor ţări“, a spus Ponta la o conferinţă pe tema securităţii în regiunea Mării Negre.
 
El a arătat că, în prezent, în Marea Neagră, cele mai importante companii americane şi europene fac cercetări legate de noi resurse, iar primele rezultate sunt foarte încurajatoare, Guvernul fiind gata să susţină, prin legislaţie internă şi prin stabilitatea redevenţelor, proiectele dezvoltate de aceste mari companii, precum Exxon, OMV- Petrom, Repsol.
 
Resurse neconvenţionale
 
„Când vorbim de resursele neconvenţionale, toată Europa, noi, în primul rând ne referim direct la gazele de şist. De aceea, a fost o decizie dificilă pentru că, pe de-o parte, există temeri legitime şi rezonabile în ceea ce priveşte mediul, şi noi trebuie să ne asigurăm că am luat toate măsurile că explorările şi apoi exploatările se vor face cu respectarea celor mai înalte măsuri de protecţie a mediului, dar totodată, cred că unele interesele economice nu lasă României şi alte ţări din zonă să aibă o resursă alternativă de gaze. Vreau să spun că nu este uşor, nu este fără provocări, dar noi suntem pe direcţia cea bună şi Guvernul şi majoritatea parlamentară susţin ideea de avea resurse convenţionale şi neconvenţionale, pentru a fi capabili, în scurt timp, 3-4 ani, să fim capabili să acoperim consumul nostru intern, dar şi să asigurăm necesarul Republicii Moldova“, a spus Ponta.
 
El a amintit că au început lucrările la gazoductul către Republica Moldova şi a amintit de un alt proiect pe care îl are în vedere, respectiv construirea unui cablul electric submarin către Turcia, unul dintre partenerii strategici ai României din zona Mării Negre. În acest an expiră perioada de zece în care nivelul redevenţelor la petrol şi gazele naturale nu putea fi majorat, perioadă menţionată în contractul de privatizare a Petrom.
 
Tratatul de liber schimb UE-SUA
 
„Am înţeles pe deplin că, după un război cald care a avut loc la începutul anului acesta, cu anexarea Crimeei, cu referendumul ilegal care a avut loc în estul Ucrainei, este rezonabil să gîndeşti că va veni războiul rece odată cu vremea rece, cu iarna. Şi, atunci, avem nevoie de mai multe resurse, de alternative sigure la importurile din Rusia. Asta va face Guvernul, să rămână orientat pro-vest, cu ideea unei dezvoltări democratice, în Moldova, Ucraina şi alte state din est“, a adăugat Ponta.
 
El a precizat din nou, ca şi în urmă cu o lună, că România susţine încheierea acordului de liber schimb între Europa şi SUA (TTIP), arătând că este nevoie de mai mult decît o uniune economică europeană şi un spaţiu de securitate comun Europa-SUA, şi anume de o uniune economică transatlantică şi de un spaţiu de cooperare economică.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iris IRIS
2.06.2014, 17:25:57

Trebuie sa se mearga la tratatul de liber schimb in cazul declansarii razboiului rece.

0 (2 voturi)
Iris IRIS
3.06.2014, 05:27:13

In Basarbia de astazi nu va fi nici un Guvern orientat spre vest. Pseudorusii de dincolo de Prut il vor aduce iar pe kakaitul de limba rusa, pe Voronin, la putere.

-1 (1 vot)
Emm Emanuel
3.06.2014, 05:35:50

Fix ce am zis acum jum. de an... se va merge pe ideea distantarii de Rusia, chiar daca nemtilor nu le vor conveni. E musai!

Get0dac
3.06.2014, 07:27:40

Pt. gusterii care nu inteleg ce inseamna „stabilitatea redevenţelor“.....Inseamna mentinerea lor la nivelul infim, actual. De ce...? Pai numai Ponta ne poate explica....

crayven
3.06.2014, 10:51:39

"România susţine încheierea acordului de liber schimb între Europa şi SUA (TTIP)" http://www.exposingtruth.com/ttip-will-allow-corporations-sue-governments-reduce-regulation/ Tl;DW TTIP = vanzarea suveranitatii statale corporatiilor...si Ponta sustine acest tratat. Votati-l.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările