Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ponta vrea trecerea la euro în 2018, la centenarul Unirii

8
12 Dec 2013 17:27:11
Autor: Adina Vlad
Premierul Victor Ponta susţine că anul 2018 este o dată rezonabilă pentru trecerea la euro FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta susţine că anul 2018 este o dată rezonabilă pentru trecerea la euro FOTO gov.ro

Obiectivele simbolice ale României trebuie corelate cu date simbolice, astfel că anul 2018, la centenarul Marii Uniri de la 1918, ar fi potrivit pentru aderarea României la moneda euro, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

„Cred în mod sigur că trebuie să facă parte din marele proiect care aniversează o sută de ani de România. 2018 este o dată rezonabilă şi acceptabilă şi cred că, la 1 iulie 2019, când România va deţine preşdinţia UE, da, trebuie toţi cei care vin la Bucureşti să vină cu euro la ei, nu cu lei“, a afirmat Victor Ponta, la conferinţa organizată la sediul Bănci Naţionale.
 
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat miercuri, într-o prezentare susţinută la Academia Română, că România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a PIB/locuitor, la finalul acestui interval regăsindu-se şi o perioadă de acalmie politică, fără alegeri timp de trei ani (2021-2023), recomandată pentru aderarea la euro.
 
Oficialul BNR a precizat, joi, la conferinţa la care a participat şi premierul Ponta, că nu a pronuţat 10 ani pentru trecerea la euro, această cifră fiind doar trecută în prezentarea de pe site-ul băncii centrale, iar discursul susţinut la Academia Română s-a dorit doar o deschidere pentru „un câmp de discuţie serios“.
 
În urmă cu o lună, premierul a declarat că perioada 2018-2020 este o ţintă realistă pentru intrarea în zona euro, iar România urmăreşte cu prudenţă Polonia, ţară mult mai avansată în ceea ce priveşte reformele structurale.
 
„Vrem să fim pregătiţi şi competitivi atunci când ne alăturăm zonei euro. Cred că 2018-2020 este o ţintă realistă. Urmărim, în mod prudent, Polonia, care este mult mai avansată decât România în ceea ce priveşte reformele structural“, a afirmat Ponta.
 
La finele anului trecut, când România încă păstra ţinta de adoptare a monedei euro în 2015, Ponta a declarat că România trebuie să meargă pe drumul Poloniei, şi anume să spună foarte clar că este în favoarea unei Europe cât mai bine închegate, că doreşte să intre în Euro, însă anul 2015 nu este un reper bătut în cuie.

Mai puteţi citi: 

Isărescu vede aderarea României la euro abia peste zece ani. România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a produsului intern brut pe cap de locuitor, la finalul acestui interval regăsindu-se şi o perioadă de acalmie politică, fără alegeri timp de trei ani (2021-2023), recomandată pentru aderarea la euro, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ponta: O ţintă realistă pentru intrarea României în zona euro este 2018-2020. Premierul Victor Ponta a declarat că perioada 2018-2020 este o ţintă realistă pentru intrarea în zona euro, iar România urmăreşte cu prudenţă Polonia, ţară mult mai avansată în ceea ce priveşte reformele structurale. 2013 este primul an în care Guvernul nu şi-a mai asumat în programul de convergenţă transmis Comisiei Europene o ţintă pentru adoptarea monedei unice.

Trecerea la euro, din nou în dezbaterile politicienilor. Vosganian: „Integrarea României în zona euro este întotdeauna la şase ani faţă de momentul vorbirii“. Obiectivul aderării României la zona euro este întotdeauna la o distanţă de şase ani faţă de momentul vorbirii, dar este totuşi bine că există acest deziderat, întrucât se creează şi o disciplină, a declarat astăzi Varujan Vosganian, ministrul Economiei. Declaraţia vine în contextul în care România nu a mai inclus în programul de convergenţă o dată fixă pentru trecerea euro, dar premierul Ponta consideră că 2019 este un termen realist.

Aderarea la euro, noul „calcâi al lui Ahile” în coabitare: Băsescu vrea în 2017, Ponta cere 2019.Anul 2017 ar trebui să fie termenul optim pentru adoptarea de către România a monedei euro, în condiţiile în care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enunţat 2019 ca nou termen sau chiar renunţarea la o dată fixă, a declarat preşedintele Traian Băsescu. 

 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Marius Ciprian
12.12.2013, 19:16:32

Insa domnul Ponta s-a intrebat inainte,macar odata,daca Romania e pregatita economic,social si politic?Ca sa intri in zona Euro iti trebuie un nivel anume de dezvoltare economica si de venit si nivel de trai pentru populatie.Intrarea in zona Euro trebuie analizata foarte bine,trebuie pregatita in detaliu,trebuie o perioada imensa de acomodare,trebuie ca statul roman si romanii sa fie pregatiti pentru ca altfel....aceasta intrare va deveni un soc imens pentru Romania,soc care va da peste cap totul!Oare de ce alte state ex-comuniste din Europa,precum Polonia,Cehia sau Ungaria nu au aderat inca?Nu putem intra cu picioarele inainte si dupa sa tragem ponoasele,pentru o decizie prost gandita!

+3 (3 voturi)
Cristian Liviu
12.12.2013, 22:30:41

Iar vorbeste pe nas ponta ,o trecere la eur e foarte periculoasa acum . in sfirsit penalii astia sunt prea incapabili ca sa foloseasca leul pentru relansare economica. N-ai ce face cu partide ai caror oameni provin din lipitorii de afise . pot aia sa conduca ceva ? sa fim seriosi.

+1 (1 vot)
dobrita sorin
12.12.2013, 22:09:00

mai bine s-ar proba cu costumul cu dungi verticale, in trend in 2018, combinatie sexy de alb-negru! aniversari penale!

+3 (3 voturi)
mitrut
12.12.2013, 22:25:47

Iar pana atunci se va scoate o lege care va interzice detinerea de valuta de catre cetatenii de rand. Asa ca d-le Marius Ciprian, romanii vor fi pregatiti. Toti cei care sunt platiti de la buget, dar nu pot fi asimilati functionarilor publici, vor putea detine orice valuta si in orice cantitate. Nimeni nu va avea voie sa-i intrebe de unde ii au.Si dupa cum vedem, ar vrea sa vina 2018 peste doua saptamani.

+1 (1 vot)
Dan Paval
13.12.2013, 05:37:49

Tara arde si ponta se gindeste la anul 2018! N-apuci anul 2018 decit in celula poate!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările