Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Popescu: Cererea de energie electrică se va dubla în următorii 30 de ani. Fără energia nucleară, decarbonarea nu este posibilă

6
4 Jul 2022 10:54:25
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi miniştrii energiei din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia au făcut luni un apel important, invitând Comisia Europeană să-şi extindă acţiunile în domeniul producţiei de energie din surse fără emisii de carbon: „Fără energia nucleară, decarbonarea nu este posibilă”!

„Cu războiul dincolo de graniţele noastre, nu ar trebui UE să acceleze investiţiile pentru a ne asigura viitorul energetic şi rezilienţa?
 
Astăzi, consolidarea ambiţiei noastre de a lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să facă parte din planurile UE pentru autonomie strategică şi energetică, deoarece agresiunea militară brutală a Rusiei în Ucraina a forţat o regândire a sectorului energetic în Europa.
 
Contextul în care se discută Taxonomia UE pentru finanţare durabilă la ora actuală este diferit faţă de cel de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina. În octombrie 2021, am declarat următoarele „Fără energia nucleară, decarbonarea nu este posibilă. Este o resursă vitală şi de încredere pentru toţi, în vederea asigurării securităţii energetice şi a unui viitor cu emisii scăzute de carbon.” Astăzi, există un adevărat război dincolo de graniţele UE. Din cauza acţiunilor ilegale ale Rusiei, cetăţenii UE şi industria resimt impactul preţurilor ridicate şi volatile la energie. Dacă UE doreşte să rămână pe calea decarbonizării şi să ofere, în acelaşi timp, securitatea aprovizionării avem nevoie de o schimbare de atitudine faţă de energia nucleară. Vor fi necesare volume mari de electricitate şi hidrogen cu emisii scăzute de carbon pentru a satisface nevoile energetice ale industriei şi ale societăţii şi pentru a atinge obiectivul UE de neutralitate climatică până în 2050.
 
Cererea de energie electrică se va dubla în următorii 30 de ani şi momentul să acţionăm este acum. Energia nucleară, ca sursă de energie cu producţie în bandă şi emisii scăzute de carbon, poate juca un rol esenţial într-un mix energetic compatibil cu neutralitatea climatică, fără a recurge masiv la importurile de energie. Este dovedit faptul că neutralitatea climatică şi asigurarea securităţii aprovizionării vor necesita o investiţie de 500 de miliarde de EURO în noi instalaţii de producţie a energiei nucleare până în 2050. Pentru a răspunde acestei provocări, nuclearul trebuie să fie inclus în politicile Green Deal şi REPowerEU, aşa cum a fost previzionat în viziunea strategică europeană pe termen lung, Clean Planet for all, unde s-a afirmat clar că împreună cu sursele regenerabile, nuclearul are potenţialul de a forma coloana vertebrală a unui sistem energetic european fără emisii de carbon.
 
Energia nucleară este capabilă să facă faţă diferitelor provocări. În primul rând, nuclearul este capabil să asigure volumele necesare de energie electrică pentru creşterea electrificării şi este o componentă cheie în găsirea unei soluţii pentru a reduce dependenţa noastră de importurile de combustibili fosili din Rusia, îndeplinind totodată cele mai înalte standarde de siguranţă.
În al doilea rând, având în vedere aşa-numitele costuri de sistem şi de echilibrare a sistemului electroenergetic, nuclearul este o sursă competitivă de energie, de care trebuie să se ţină seama atunci când se iau în considerare scheme specifice de finanţare pentru astfel de proiecte cu capital intensiv. În ceea ce priveste managementul deşeurilor radioactive, inclusiv din medicină sau din aplicaţii industriale, sunt disponibile tehnologii sigure pentru depozitare şi eliminare; pentru deşeurile înalt radioactive, depozitele geologice de adâncime sunt considerate, pe baza cunoştinţelor dobândite de industria nucleară, a fi o soluţie adecvată şi sigură, iar tehnologia pentru construcţia lor este deja disponibilă astăzi.
 
În cele din urmă, Europa are nevoie de o strategie realistă privind producţia de hidrogen şi nu ar trebui să se bazeze în mare măsură pe importuri – ţinând cont de provocările existente ale dependenţei de importul de energie. Europa trebuie să-şi sporească capacitatea de a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon şi să pună în aplicare un cadru adecvat pentru dezvoltarea hidrogenului produs folosind energia nucleară. Primul pas este deja inclus în actul delegat complementar privind Taxonomia, care stabileşte criterii pentru construcţia şi funcţionarea în siguranţă a noilor centrale nucleare, inclusiv pentru producţia de hidrogen. Acest lucru va face ca ecosistemul european de producţie a hidrogenului să poată fi implementat mai rapid, la scară largă.
 
Pe baza celor menţionate mai sus, noi, subsemnaţii, ne alăturăm poziţiei celor 20 de sindicate reprezentând interesele lucrătorilor din domeniul energiei din Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Finlanta, Franţa, Ungaria, Lituania, România, Slovacia şi Slovenie, care susţin includerea energiei nucleare în taxonomia UE ca fiind vitală pentru combaterea schimbărilor climatice şi creşterea independenţei energetice.
 
În contextul provocărilor menţionate mai sus, invităm Comisia Europeană să-şi extindă acţiunile în domeniul producţiei de energie din surse fără emisii de carbon. În etapa următoare, Comisia Europeană ar trebui să aibă in vedere actualizarea Programul Ilustrativ în domeniul nuclear (PINC), în conformitate cu articolul 40 din Tratatul Euratom, care oferă o imagine de ansamblu asupra obiectivelor şi investiţiilor necesare de-a lungul întregului ciclu de viaţă al energiei nucleare” se menţionează în apelul semnat de:

• România: Virgil Popescu Ministrul Energiei
• Bulgaria: Alexander Nikolov Ministrul energiei
• Croatia: Davor Filipović, Ministrul Economiei si Dezvoltarii Sustenabile
• Cehia: Jozef Síkela Ministrul Industriei şi Comerţului
• Finlanda: Mika Lintilä Ministrul Afacerilor Economice
• Franţa: Agnès Pannier-Runacher Ministrul Tranziţiei Energetice
• Ungaria: László Palkovics Ministrul inovaţiei şi tehnologiei
• Polonia: Anna Moskwa Ministrul Climei şi Mediului
• Slovacia: Richard Sulík Viceprim-ministru şi ministru al Economiei
• Slovenia: Bojan Kumer, Ministrul pentru Infrastructura.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

bou baltii 5
4.07.2022, 12:16:16

Fără energia nucleară CU TEHNOLOGIE AMERLOCA, decarbonarea nu este posibilă UITE UNU CARE GANDESTE PE JUMATATE.

bou baltii 5
4.07.2022, 12:32:26

USLISTU ASTA E SI PUTINIST.

The Fog
4.07.2022, 13:54:56

De balta nu ma pronunt, dar la Cernavoda e tehnologie canadiana (iar la unguri - ruseasca).

-1 (1 vot)
Iosif Beltic
4.07.2022, 12:57:26

nationalizare! România construiește sonde la limanul Nistrului si in Delta Dunarii (sau/si in apropiere, poate o sa fie viituri apocaliptice cu apa si lemne) ca să extragă gaze naturale sau petrol. O să exploateze zacaminte. Ce o fi! La vârf va fi si cate un frumos obiectiv turistic, se va vedea traficul din strâmtoarea Kerci. Daca rusul circula sinusios atunci se bucură că a revenit la Maica Rusia, Crimeea. Daca deplasarea e fără zig-zaguri atunci înseamnă vehiculul are pilot automat si rusul cinsteste. Rusul cinsteste, cinsteste, cinsteste ... Rusul se crede preacinstit. Se adreseaza cu deosebita consideratie, se rostesc vorbe mari, grele, adevărate ... preacinstitule rus si cum ii mai spune, celălalt răspunde cu preacinstitule rus si cum il mai cheamă. Da sa se dezgheate pana si Oceanul Artic! Dacă rușii ar tăcea nu ar mai îngheța Oceanul Artic! daca ninge in Nordul Africii inseamna ca se anunta cat de mincinosi sunt rusii si au cam intrecut masura. daca ninge/e lapovita in Peninsula Arabica inseamna ca suntem informati ca mai mincinosi ca rusi nu au mai fost, nu mai sunt si nu o sa mai fie altii. urmatoarea bucurie a rusilor e cand in Crimeea o sa fie apa din belsug: si din muntii Caucaz, si din muntii Urali, si din muntii Carpati, si din Nipru, si de la fratii armeni, si de la fratii kurzi, si de la fratii norvegieni. desigur ca vor fi mai multe obiective turistice: Delta Dunarii, Varful Omu, Varful Moldoveanu, stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, stramtoarea Dardanele, Marea Azov, Cotul Donului, canalul Volga-Don, canalul Dunare-Marea Neagra, Marea cea Mare/Marea Mediterana ... Marea Moarta nu se poate! Romania va vinde la un pret accesibil (in primul an pretul va fi cum a fost in Libia) pentru cine vrea sa cumpere. fara studii, fara proiecte, fara prospectiuni, la o adancime mica a apei ... si o sa ramana gaze si petrol ca o sa arda si Pamantul!

Mihu Cristian
4.07.2022, 14:22:55

popescu nu se bazeaza pe studii ; el simte in urina cum este cu electrica ,nucleara ,decarbonarea ,etc !!!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările